Szabadalmi blog

Egyre értékesebb a szellemi tulajdon – Kilátásban a szabadalmi jogszabályok harmonizációja

2011. október 21. 14:49 - vviv

Az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke interjút adott a Welt Online-nak az elmúlt hónapokban ütemesen növekvő szabadalomsértési perekkel kapcsolatban. Mivel sok világcég érintett hasonló ügyekben, Battistelli céljául tűzte ki a világ szabadalmi jogszabályainak harmonizációját. 

 

A közelmúltban egyre több szabadalomsértéssel kapcsolatos ügyről számot be a világsajtó. Az első, zászlóshajónak tekinthető eset az Apple-höz köthető, aki tavasszal ötletlopással vádolta meg a Samsungot. A vezető számítástechnikai cég képviselői szerint ugyanis a Samsung által akkoriban bemutatott Galaxy Tab táblagép, valamint több különböző Androidot futtató okostelefon gyakorlatilag az Apple termékeinek (iPad, iPhone) másolatai.

 

 

 

 

 

 

 

Az Európai Szabadalmi Hivatal vezetője az ilyen és ehhez hasonló esetek miatt azonban nyilatkozatott adott ki, melyben megfogalmazta, hogy az egyre több szabadalomsértéssel kapcsolatos per miatt indokolttá vált a szabadalmi jog harmonizációja.

Benoît Battistelli alig egy éve lett az Európai Szabadalmi Hivatal első embere, s máris rengeteg iránycélt fogalmazott meg, mely az egész világon megkönnyítené a szabadalmi kérdések megoldását. "Európában másképp kezeljük a szabadalmak kiadását, mint teszik azt az Egyesült Államokban. Az üzleti eljárásokat az EU-ban nem lehet szabadalmaztatni, ennek oka, hogy a szabadalmak kivételt képeznek a szabad versennyel szemben. De úgy gondolom, az Egyesült Államokban is visszatérnek ahhoz a klasszikus nézőponthoz, miszerint a szabadalom egy technikai probléma technikai megoldását jelöli.”

Benoît Battistelli nyilatkozatában példaként hozta fel a szabadalmak egyre fokozódó fontossága mellett, hogy a Google nem régiben kifejezetten azért vásárolta meg a Motorola Mobility-t, hogy megszerezze a cég birtokában lévő szabadalmakat. A szakember ezzel azt kívánta illusztrálni, hogy a szellemi tulajdon egyre értékesebbé válik az üzleti életben.

Megfogalmazta továbbá azt is, hogy elsődleges stratégiai céljának a szabadalmaztatás útjában lévő akadályok elhárítását tartja. „Fantasztikus lenne, ha egy olyan szabadalom létezne, ami globálisan érvényes lenne; ez egyaránt vonatkozik a piaci versennyel, a bankokkal és más területekkel kapcsolatos szabályokra. A valóság azonban az, hogy egy olyan világban élünk, ahol a játékszabályok eltérőek, ezért meg kell győznünk másokat. Közösen kell megtalálnunk a legjobb megoldásokat, ez pedig néha nagyon nehéz."

Az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke éppen ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy folyamatosan egyeztessen a világ más szabadalmi hivatalainak vezetőivel, így az amerikai, a kínai, a japán és a dél-koreai kollégáival. Ezen egyeztetések már most is tapasztalható eredményeket hoztak, többek között azt, hogy az EU és az USA a szabadalmak csoportosításának közös rendszerét fogja kidolgozni. Ez a rendszer várhatóan 2013. január elsején lép majd életbe. A gyakorlatban Az Egyesült Államok átvette az EU-ban alkalmazott First To File rendszert, amelynek a lényege, hogy az kapja meg a szabadalmi jogot, aki először jelent be egy találmányt. (A korábbi rendszer a  First To Invent elv alapján működött, mely szerint az kapta meg a szabadalmi jogot, aki először foglalkozott az adott innovációval.)

"Nem akarjuk mindenáron harmonizálni a jogszabályokat. A harmonizálás számunkra csupán egy eszköz, amely hozzájárulhat a technikai fejlődéshez. 10 vagy 15 évvel ezelőtt a szabadalmak még csak néhány szakember szakterületének számítottak, időközben azonban a kormányok felismerték, hogy a szabadalmak elősegíthetik az innovációt és a versenyképesség növelését.”- zárta le gondolatmenetét az elnök.

Forrás: SG.hu, http://www.welt.de
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr443320057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása