Szabadalmi blog

Szabadalmi bírókat képezhetnek Budapesten

2011. december 08. 17:09 - vviv

Budapestre kerülhet az európai szabadalmi bírókat képző intézmény székhelye az új európai szabadalmi rendszer részeként - jelentette be Cséfalvay Zoltán stratégiai államtitkár kedden Brüsszelben. Budapest nem ok nélkül számíthat a megbecsülésre, hiszen Magyarország soros elnökként végig fontos szerepet töltött be az új rendszer támogatásában.

Magyarország tehát méltán számíthat a szabadalmi bírókat képző központ Budapestre telepítésében, hiszen számos fontos ponton segítette az új szabadalmi rendszer létrehozását.  Kiemelendő, hogy a magyar elnökség alatt lett vége egy sok évtizede húzódó vitának is az uniós versenyképességi miniszterek között, akik korábban nem tudtak megegyezni az egységes európai szabadalmi rendszer részleteiről.

A bíróképzés Budapestre települése nagy gazdaságpolitikai elismertséggel is jár, valamit rengeteg tudást, információt és szakértelmet vonz az országba, így ha valóban fővárosunk ad majd ezen képzésnek otthont, számítani lehet rá, hogy az Európai Innovációs és Technológiai Intézet után más EU-s ügynökségek is ide települhetnek.

A gyakorlatban a képzés nagyjából 100-200 szabadalmi bíró és az ő döntéseiket segítő szakértők speciális oktatását illetve továbbképzését jelentené.

Az egységes szabadalmi csomagot pedig várhatóan december 22-én sikerül majd véglegesen lezárni Varsóban. Jelenleg mindössze egyetlen kérdésről nem született még megállapodás, mégpedig az új szabadalmi rendszer központját illetően. A legfontosabb esélyesként Münchent tartják számon, mely város az Európai Szabadalmi Hivatalnak is helyet ad, de sajtóértesülések szerint Párizs és London is küzd a nagy presztízsű pozícióért.

A szabadalmi feljebbviteli bíróság esetében egyébiránt ugyan így folynak a találgatások: a legfőbb esélyes ez esetben is az Európai Bíróságnak is helyet adó Luxemburg, de emellett Ljubljana és Lisszabon is új szabadalmi vitarendezési és vitaközvetítési központokat állíthat fel.

Az Európai Unió nagy várakozásokkal tekint az új rendszerre, mellyel reményeik szerint nem csak a működtetési költségek csökkennek, de a feltalálók  és kutatók számára is hatékonyabb szabadalomvédelem válik majd elérhetővé. A rendszer a tervek szerint 2014-től léphet működésbe, kezdetben tagállami finanszírozással, de a végső célkitűzés az, hogy néhány év múltán a bíróságokkal együtt pénzügyi önállóságra tegyen szert.

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20111206_europai_szabadalmi_birokepzes

További információk az új európai szabadalmi rendszerről: www.euszabadalom.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr63448541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása