Szabadalmi blog

Navracsics szájába kontrolcévéztek

2014. április 02. 16:15 - tobias_wutzli

 

Idézés nélkül, saját neve alatt közölte Navracsics Tibor a felügyeletére bízott Bendzsel Miklós szavait

 

navracsics-kep.jpgA köznyelv és az Akadémiai szótár plágiumnak nevezi idegen műrészletnek saját név alatti közlését. Navracsics egy parlamenti kérdésre adott nyilvános válaszának kifejtése és összefoglalója szinte szóról szóra megegyezik Bendzsel Miklós Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnök 2014. február 12-i előadásához tartozó tájékoztatójának szövegével. A szerzői jogot is felügyelő Navracsics Tibornak fel kellett volna tűntetnie a szerző, Bendzsel Miklós nevét. Vagy ez még nagyobb öngól lett volna? A két szöveg együtt elérhető ITT.

 A cikk folytatódik


Alkotmánysértés és ipari kémek Mekkája

Az ügy pikantériája korántsem a szerzői jog háza táján keresendő. A parlamenti kérdés során arról kérdezték a miniszterelnököt, mikor menti már fel Bendzsel Miklóst, a szabadalmi hivatal elnökét? A Bendzsel Miklós vezette SZTNH-t ugyanis elmarasztalta az ombudsman a fejlesztők tömegét ért alkotmánysértésben. A jelentés 15. lapja szerint több mint egy éven át már a szabadalmi bejelentéseket követő napokban hozzáférhetővé váltak a hivatal weblapján a magyar fejlesztők legfrissebb üzleti titkai. Nem zárható ki, hogy a szabadalmi hivatal külföldi ipari kémek Mekkájává tette weblapját, és kiszolgáltatta nekik a magyar innováció féltett titkait. A hivatal információbiztonságáért és a 95 millióból összetákolt, egyetlen adatbázisra épülő hibás rendszerért közvetlenül Bendzsel felel.


Magát kéne feljelentse

Bendzsel-kep1.jpgRáadásul közjegyzői okirattal bizonyított, hogy Bendzsel hivatala államtitokká minősítésük előtt vitte fel nyílt adatbázisába a titkos iratokat. Ez utóbbi kivizsgálására azonban a Btk. szerint csak maga Bendzsel tehetne maga ellen feljelentést, amelynél a hatos lottó esélyesebb. Ezért tették fel a kérdést, mikor mentik fel Bendzsel Miklóst? A kérdés kapcsán pont arra hívta fel egy képviselő a figyelmet, hogy amíg Bendzsel a helyén van, nem várható korrekt kivizsgálás, mert az összes beadványt Bendzselig szignálják, és gyakorlatilag az ő válasza jut vissza minden közigazgatási, sőt - mint látjuk - miniszteri csatornába.

 

 Alárendeltjei szívathatták a minisztert

Orbán Viktor kézenfekvően Navracsicsot bízta meg a parlamenti írásbeli kérdés megválaszolásával. Navracsics KIM-es beosztottai vagy talán maga Bendzsel egy Ctrl+C-vel a fenti furcsa, plágiumgyanús helyzetbe hozták iStock_patent-kep-jogtiszta (2).jpgfőnöküket. Vagy még rosszabba! "Én, Navracsics Tibor esküszöm, hogy ... feladataimat ... lelkiismeretesen teljesítem" - hangzott el négy éve a Parlamentben. Vajon segítették-e a minisztert beosztottai esküje megtartásában? Vajon összeegyeztethető-e a lelkiismeretes feladat-teljesítéssel és egyáltalán a közerkölccsel, hogy a szabadalmi botrányt saját maguk helyett annak első számú felelősével vizsgáltatják ki, majd - lejáratva a választások előtti napokban miniszterüket - az ezt firtató parlamenti kérdésre sem találnak önálló szavakat? A KIM-et szintén elmarasztalta az ombudsman alkotmánysértésben, jelentése 17. lapján.

 

A következmények nélküli...     hivatal

sztnh-navracsics-nyitolap-kis.jpgKözben Bendzsel elszabadult hajóágyúként már nemcsak a közérdekű bejelentőknek, hanem az ombudsmannak is nekiesett. Bendzsel a szabadalmi hivatal nyitólapján a képen látható felugró ablakban tette "kötelezővé" replikájának megismerését. Emellé - mintegy igazolásként - prezentálja a Navracsics szájába Ctrl+C-V-zett állításait. A magyar fejlesztők pedig továbbra is találgatják, vannak-e Magyarországon ipari kémek, ki a felelős üzleti titkaik hozzáférhetővé válásáért, és meddig működhet következmények nélkül a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala?

Heu Réka

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr445886718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

la bocca della verita 2014.04.01. 01:20:55

Nem tájékozatlan és nem is bértollnok, tudatosan megfogalmazott és időzített poszt, nehogy kihűljön az ügy és kiagyalója ne érje el célját.

"A jelentés 15. lapja szerint több mint egy éven át már a szabadalmi bejelentéseket követő napokban hozzáférhetővé váltak a hivatal weblapján a magyar fejlesztők legfrissebb üzleti titkai."

Egyrészt, ez a szövegezés önmagában mutatja, hogy szerzőjének - az ombudsmannak? - halvány gőze sincs arról, amiről beszél, arra se vette a fáradságot, hogy a legelemibb fogalmakkal megismerkedjen és azokat használja.

Nem "fejlesztők" "üzleti titkairól" van szó, hanem feltalálók (vagy bejelentők) találmányairól - ezek törvényileg egyértelműen definiált fogalmak.

Másrészt, nem csak úgy, maguktól váltak elérhetővé a honlapon egy-két kattintással, hanem IT-s _és_ iparjpgvédelmi ismeretekkel jól felvértezett 'ember' próbálkozásai nyomán.

Ez kb. ugyanolyan, mint amikor a bejárati ajtó kódzárját valaki próbálkozással kinyitja. Az ombudsmani logika szerint ez megengedett - kár, hogy a Btk. pl. a kódzár ilyen kinyitását pönalizálja, sebaj, eszerint az ijesztő logika szerint azt is legálissá teszik hamarosan..

"a 95 millióból összetákolt, egyetlen adatbázisra épülő hibás rendszer" - a blogíró csak tudja!
Nem érthető, miért nem meri itt megírni, hogy személyében érintett az ügyben, vagy közvetlen kapcsolatban áll azzal a "közérdekű bejelentővel", aki a dokumentumok hozzáférhetőségét úgymond felfedezte, és jelezte. (Ehhez nem kell Sherlock Holmes-nak lenni, csak meg kell nézni ezt a honlapot.)

Az, hogy a trükkös hozzáférés megtalálása után miért kellett dokumentumok - új szabadalmi bejelentések - tucatjait letöltenie, örök rejtély marad; biztos csak azért, hogy tényleg megbizonyosodjon a hibáról - még a gondolatát is el kell hessegetni annak, hogy a megszerzett információkat maga akarja hasznosítani…

A kiszivárgott hírek pedig az emberben összeállnak egy olyan véleménnyé, hogy valószínűleg rájött arra, hogy felfedezték illegális üzelmét, és így próbált a felelősségre vonás alól kibújni.
Ügyes, csak gusztustalan.

Mindezt a szabadalmi hivatal elnöke hibázásának feltüntetni pedig szánalmas és gusztustalan.

Csak nehogy a magyar fejlesztők, akik "továbbra is találgatják, vannak-e Magyarországon ipari kémek, ki a felelős üzleti titkaik hozzáférhetővé válásáért", választ kapjanak kérdésükre…

WLaci 2014.04.01. 02:54:17

Navracsics egy senki, szégyen, hogy igazságügyminiszter lehet egy hajdani jogásznemzet országában.

félázsiai 2llkedő 2014.04.01. 07:03:48

Magyarországon a legnagyobb ipari kém maga az állam. A szerződések eleve úgy íródnak, hogy a tervező az alacsony tervezői díjért cserében nem csak papíron szállítja le a terveket, hanem digitálisan is. A szerződésben még az is szerepel, hogy a digitális szállítás szerkeszthető formátumúnak kell lennie. Ezzel a szállítással pedig a tervező önként és dalolva lemond minden, a szerzői joghoz kapcsolódó összes jogáról a megrendelő részére. A tervező pedig "örömmel" aláírja a szerződést, mert ha nem teszi, akkor legközelebb nem kap megrendelést.

blogodalom 2014.04.01. 14:52:04

@la bocca della verita:
jé, kedves igazság szószólója, elég erősen visszhangozza hozzászólásod az érintett hivatal álláspontját...

persze te követeled, hogy írja meg érintettségét a cikk írója...
érdekes...
süti beállítások módosítása