Szabadalmi blog

A Kudelski Group lopáson kapta az Apple-t?

2014. április 22. 12:21 - pintz

apple logo.jpgSteve Jobs cégét beperelték. Két, amerikai egyesült államokbeli vállalat szabadalombitorlással vádolja. Azt állítják, hogy az Apple több termékével és szolgáltatásával, többek között az iPhone-nal, iPad-del és az iPod-dal is szabadalmat sért. Mindkét cég digitális televíziók működtetéséhez biztosít háttérszoftvereket, valamint a Nagra Kudelski Group-hoz tartoznak.

A Nagra Kudelski Group egy svájci székhelyű cégóriás. Leányvállalataival együtt a digitális felületekhez nyújt innovatív szoftvereket. Több mint 4400 függő és már megadott szabadalom birtokosa.

Nagra Kudelski Group.JPG

A San Fransisco-i felperesek, az Open Tv és a Nagravision áprilisban emeltek vádat a szövetségi bíróságnál. Az iratok alapján a következő szabadalmakat érintik: U.S. 5,689,799; 5,884,033; 5,566,287; 6,985,586 és 7,900,229. Például az egyik szabadalom elősegíti a digitális információ elosztását és raktározását, s ezt a technológiát állítólag több Apple termék is felhasználja:

1. iOS - operációs rendszer, amelyet az Apple a készülékeinél használ.

iOS.jpg

2. iPhone – az Apple által tervezett és gyártott okostelefon.

iphone 6.jpg

3. iPad – a cég által gyártott táblagép.

Ipad.jpg

4. iPod – zeneszámok lejátszására alkalmas hordozható készülék.

Ipod.jpg

5. Apple Tv – egy kicsi, fekete doboz, amely az internetről vagy a számítógépről közvetíti a HD-tartalmakat a televízió készülék felé.

apple tv.jpg

Stefan Kudelski Nagra.jpgSTEFAN KUDELSKI - A Nagra-Kudelski Group alapítója és a hordozható hangrögzítő feltalálója.

„nem a leghíresebb ember a világon, de olyasvalaki, aki megváltoztatta a maga szerény módján.”

1929-ben született Varsóban. A II. világháború alatt kénytelen volt elmenekülni Lengyelországból. Végül Svájcban telepedett le. Már a főiskolás évei alatt saját gyártású magnetofonján dolgozott. 1951-ben előrukkolt az első Nagra hangrögzítővel, amely nagy segítségére volt a riportereknek.  1957-ben a Nagra III-mal megkezdődött a tranzisztoros magnetofonok hódítása. Számos díjjal büszkélkedhet, amelyeket tudományos és műszaki tevékenységéért kapott. 1991-ben visszavonult, a vállalat élére fia, André Kudelski került. 2013 januárjában hunyt el.

  

Paksi Julianna
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda Kft.

Forrás: http://www.law360.com

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr666068046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Roadblock 2014.04.23. 09:45:40

Csak gratulalni tudok a fentiekhez :(
Már a nyitó mondat is egy gyöngyszem a maga nemében, na de ami utána következik, az valahol a Nök Lapja és a Gőgös Gunár Gedeon szintjén mozog és ezzel megsértettem mindkét sajtóterméket...
Nézzük sorban:
1. A svájci cégóriásnak - na ezen perceken keresztül röhögtem - "Több mint 4400 függő és már megadott szabadalom birtokosa." - Vettem a fáradtságot és megnéztem ennek a giantnek a tavalyi eredménykimutatását. 3078 alkalmazottjuk volt tavaly év végével és a tavalyi arbevetel 858 millio CHF volt, ami kb 969 millio USD.

Az Apple-nek 2012 elejen volt kb 15500 szabadlma, a tavaly kb 80.000 alkalmazotat foglalkoztattak es az arbeveteluk csekely 48.99 milliard (!!!) USD volt.

2.Valószinűleg elég kevés kép keringhet a net VALÓDI iPhone készülékekről, ezért is kellett egy fake képet berakni (a logo forditva van és a betűtipus sem nagyon hasonlit)

3.iPod - na itt legalább sikerült Apple termék képét berakni, igaz a 2001es modell képét.

4.Apple Tv – a végére is maradt még puskapor, és hát a katarzisélmény garantált, ha az emberfia ilyeneket olvas: "Apple Tv – egy kicsi, fekete doboz, amely az internetről vagy a számítógépről közvetíti a HD-tartalmakat a televízió készülék felé." Tényleg, kicsi, fekete doboz, ne mááááár...

Elég jó, képekkel megszórt termékismeretők vannak az apple.hu-n, lehet, hogy azt a 30 percet rá kellett volna szánni, nem?

Lehet nem szeretni valamit, de a korrektséget nem kellene feladni egy szenzációhajhász blog bejegyés miatt.

flamer 2014.04.23. 09:57:14

Én meg megnéztem ezeket a "találmányokat".
Az, hogy ezeket bármelyik szabadalmi hivatal hajlandó volt bejegyezni, az az egész szabadalmi rendszer szégyene. Ezek nem találmányok, hanem teljesen triviális elgondolások bő lére eresztett, bármi konkrétumot nélkülöző leírása.

My name is Buck and I came here to fuck 2014.04.23. 10:26:25

Nem szeretném védeni egyik céget sem, de:

1. azért, mert van egy cég (jelen esetben az Apple), amelynek jóval több az alkalmazottja és a szabadalma, az hol zárja ki, hogy ne használhatná fel tiltott módon más szabadalmát vagy lopná azt el? Az Apple az szent és séthetetlen, mindenki tőlük lop, és ők már valójában az ókorban kitalálták az iPad-et meg a formavilágát, ugye? Röhej...

2. Igen, a manapság használatos szabadalmak nagyrésze nevetséges, szánalmas, stb. De azok is, akik ezeket engedik levédetni, az egész rendszer úgy szar, ahogy van, ez tény.

3. Igen, szenzációhajhász a cikk, és illene ilyenkor legalább a hivatalos oldalról leszedni néhány képet. Egyetértek.

Roadblock 2014.04.23. 11:23:55

Nem állt szándékomban védeni az Apple-t, nem is a szent és sérthetlenséggel van a probléma, hanem azzal, hogy
1. eszement dolgokat lehet szabadalmi vedelem ala vonni.. enne okai megernenek egy vagy tobb disszertaciot,
2. feltelezi a szabadalmi hivatal, hogy a vilagon mindig CSAK 1 ember/csoport/csapat van, aki az adott témában gondolkozik... Na ez a röhej.

Amúgy szerintem ezt piszokul nehéz bebizonyitani, hogy valaki szándékosan nyúlta le a másik cég által bejegyzett szabadalmat....

Na és most megyek és bejegyeztetem a kereket, utána pedig beperlem az autó, motor és bicikli gyártókat... :D

mat_b 2014.04.23. 11:37:45

Nos, ez utóbbi felvetés a magyar jogrendszert nézve teljesen működőképes. A kereket az SZTNH bejegyzi, ha használati mintaoltalomként jelentik be, a minta alapján pedig - annak megsemmisítéséig - a Fővárosi Törvényszék előtti bitorlási perben lehet mindeféle igényeket érvényesíteni, pl. díjigényt is. Egyéb ötletek merész vállalkozók számára: talaldfelmagad.hu/
süti beállítások módosítása