Szabadalmi blog

Korea-Magyarország 205:1 - edzőnk szerint nyertünk

2014. május 04. 16:51 - tobias_wutzli

Az első meccs még 0:0 volt, valamit nagyon elszúrtunk a szabadalmak táján

 

A Videotonnal egy szintről indult Samsung egy év alatt egyedül 7000 %-kal több szabadalmi bejelentést tett, mint az összes magyar cég és egyetem együttvéve. Tudta, hogy a két "csapatot", a Samsungot és a Videotont egyszerre alapították 1938-ban? Tudta, hogy a Vidi először vadásztöltényt árult, a Samsung pedig zöldséget? És hogy a Videoton 1961-ben már kitűnő TV-t gyártott, míg a Samsung csak 1970-ben kezdte?

verseny.jpg

 

logo04.jpgA Videoton történetét talán ismerjük, de nézzük a Samsungét. Mr. Lee alapította, de ezzel még nem mondtam sokat, mert ott majdnem mindenki Lee, hacsak nem Kim, vagy Park. A zöldség mellett gabonával is elkezdett foglalkozni, malmokat vett, és cégét a Top 10 közé hozta fel. Az ötvenes évek elején azonban a háború elpusztította gyárait. Nem roppant össze, de liszttől a cukor felé fordult, majd öltönyöket is készített.

Mindenesetre ügyesen csinSamsung.jpgálta, mert ismét megerősödött. A '70-es évektől fordult az elektronika és más iparágak felé. Jól tette. Ma már a világ vezető elektronikai gyára, de gyárt hajókat, autókat meg amit csak akarsz. A Samsung azóta kicsit elhúzott a 208 milliárd euró árbevételével (a Vidié: 0,3).

A két csapat versenyéhez hasonlítható a válogatott is. És már át is térhetünk a szabadalmi meccsre. 1949-ben mindkét országban kb. 200 : 200 szabadalmi bejelentés született, így az eredmény - ha ezres egységben számolunk, akkor nulla : nulla (iksz).

1980-ban Koreában 5000 szabadalmi bejelentést tettek, amely kicsit több mint a magyar, de nagyságrendi eltérés még nincs. A robbanás 2000-ben következett be. Ebben az évben éri el a koreai csapat az évi 100 000 szabadalmi bejelentési számot. Nálunk ekkor már a Horn Gyula kapitány által kinevezett Bendzsel Miklós az edző, a szabadalmi bejelentések száma pedig közel 5000 (főleg külföldiek, PCT útján).

Ezután már nincs megállás. A lejtőn. 2013-ban 701 szabadalmi bejelentés született Magyarországon (8 %-a külföldi). Ha ezret tekintünk gólnak, akkor kerekítve egy gólt rúgtunk. Koreában 2013-ban 204 589 szabadalmi bejelentést tettek (20 %-a külföldi), amely 205 gólt jelent. A 2013-as visszavágó eredménye: 205 : 1 Korea j
avára. Persze Dél-Korea, mert Északot még mi is verjük.

A jó válogatott titka az erős csapat. A Samsung 2013-ban Koreában 7700, az USA-ban pedig 4700 szabadalmi bejelentést tett, a nemzetközi bejelentéseinek száma pedig 700. Eközben az összes magyar cég és egyetem együttvéve csupán 200 szabadalmi bejelentést nyújtott be.

Hosszan lehetne elemezni az okokat, egyszer biztosan megteszi valaki. Az azért valószínű, hogy Korea is a külföldi tőke beengedésével és az olcsó munkaerőpiaca átengedésével kezdte. Valahol most mi is ebbe a jó irányba indultunk, persze magyarosan és EU-korlátokkal. De hadd folytassam véleményemmel, inkább csak szabadalmi szempontból. Hiszen 2000-ben a rendszer váltás-kája már 10 éves volt. Azóta mégis Koreában rendkívüli növekedés, nálunk meg masszív csökkenés van. Valaki, valamit azért nagyon elszúrhatott! Mert azt senki ne mondja, hogy a koreaiak kreatívabbak vagy okosabbak a magyaroknál! Az viszont örök igazság, hogy "fejétől bűzlik a hal".

Egy biztos, a szabadalmi bejelentések száma fontos mutatója az innováció hatékonyságának. Súlyos árat fizetnek azért a magyar fejlesztők, mert erre a "szakma" és a szakpolitika nem hívja fel a kellően figyelmet. Egyedül egy friss érdekvédelmi szervezetnél, a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület honlapján láttam, hogy erre külön figyelmet fordítanak egy Szőke kapitány parabola kapcsán.

Mert aki nem tudja, hogy a le nem védett szellemi tulajdon közkinccsé válik, ha nyilvánosságra jut, az súlyos árat fizet, ha versenytársai lenyúlják ötletét. A kocsma mellől a lezáratlan biciklit is tilos ellopni! A nem védett találmányt azonban büntetlenül le lehet nyúlni. Sőt! Aki amatőr módon védeti le találmányát, az hamarosan arra is rá fog jönni, hogy a szabadalmi okirattal is kitörölheti, mert csak az a multi nem kerüli meg találmányát, aki nem akarja. Ezért is veszélyesek a feltalálói gittegyletek, mert elhitetik tagjaikkal, hogy ha belépnek, akkor ők segítenek a védelemben. Ennél már csak a linkmarketinges tanácsadócégekkel járhatunk rosszabbul. Véleményem szerint kontárok, magukba zárkózó, méregdrága (ettől még nem feltétlen lelkiismeretes) profik, felelősséget elhárító hivatal, és dilettáns miniszteri felügyelet jellemzi ma az innováció védelmét. Valami újra, paradigmaváltásra lenne szükség. Ugyanakkor hiába jön bárki azzal, hogy sz@rt sem ér a szabadalom. Van benne igazság, de nincs helyette jobb, nincs más, olyan mint a demokrácia, ezzel kell éljünk.

Hamarosan elemezni fogom, hol cseszték el. Most csak két apró vélemény fér még bele: ha a döntéshozókat félrevezetik az adatokat illetően, akkor úgy vélik, hogy nincs teendő. Bendzsel Miklós SZTNH edző sajtótájékoztatóján például orcátlanul sikerként állította be a 7 %-os szabadalmi bejelentés csökkenést „Megduplázódott hazánkban az új szabadalmak száma…harsogja jelentése, és már szárnyal is a hír, mint Kusturica fátyla a Macska-jajban. Persze nem a magyar szabadalmak száma növekedett, hanem az európaiaké, amelyek külföldi korlátozó jognak tekintendők. Mintha egy meccsen a vesztes edző a győztes csapat szögleteihez hozzáadná a sajátját, és ezzel dicsekedne.

Az edző lemondott!!!?

A-South-Korean-passenger-ship.jpgBendzsel.jpgNo, nem a szabadalmi hivatal (Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala - SZTNH) vezetése, vagy az őket felügyelő illetékes helyettes államtitkár. A koreai miniszterelnök mondott le. Mert egy súlyos kompbaleset kapitánya hibás intézkedéseket adott ki, és elhagyta hajóját, és talán a vízi mentők sem voltak elég gyorsak. Lemondását elfogadták. Pedig ő közvetlenül nem tehet semmiről. Ott így zajlanak a dolgok. Mi persze csodálkozunk, nem szoktunk ilyenhez.

De mi is történt a szellemi tulajdonvédelem magyar fellegvárában?Szellemi_Tulajdon_Nemzeti_Hivatala_SZTNH.jpg

Bendzsel Miklósék - ahogy az ombudsman jelentése megállapítja - a magyar fejlesztők sokaságának titkait tették hozzáférhetővé több mint egy évig ipari kémek számára. Ez több mint egy évig, kb. 2400 ügyet érintett, a teljes magyar szabadalmi innovációt.

Mit tenne Korea?

Vajon mit szóltak volna Koreában, ha az ottani hivatali elnök alvállalkozóknak szervezi ki az ország legféltettebb innovációs titkainak őrzését?

Mit szóltak volna, ha az ottani szabadalmi elnök hibás koncepciót dolgozott volna ki a titkok őrzésére, miszerint azokat ugyanabban a nyílt adatbázisban kell őrizni, mint a nyilvános iratokat? És minderre 95 millió Ft-nak megfelelő közpénzt költött volna, amelyből 8 évig becsületesen lehetne programozni?

Mit szóltak volna, ha kiderül az, ami Magyarországon, hogy Bendzsel Miklós saját minisztereit is félrevezette, amikor hackerekre próbálta kenni hibáját? Mit szóltak volna, ha kiderül, hogy a lemondatását számon kérő parlamenti kérdésre ő maga válaszol, nevetségessé téve miniszterét?

Mit szóltak volna Koreában ahhoz az államtitkárhoz, aki akár a törvénysértésig elmenve asszisztál a hivatali elnöknek a szőnyegalásöprésben, őt bízza meg saját maga vizsgálatával, és aki levélben tagadja le a hatályos törvényt, bizonyítva, hogy azt elemi szinten sem ismeri? Ahogy ezt az ex-torgyánista Kiszely Katalin tette, cáfolva a hozzáférhetővé vált iratok nyilvánosságát?

Mit szóltak volna Koreában ahhoz, ha a komp kapitánya ellen még fegyelmit sem indítanak, de a szerencsétlenül járt iskolások igazgatóját a kapitány cinkosa egzisztenciavesztéssel sújtja?

Következmények nélküli hivatal?

Dél-Korea még nem vagyunk, de azért az ügyben már nálunk is fordult a kocka. Az SZTNH és a kamara eljárását az ombudsman alkalmasnak minősítette a "közigazgatásba, és ezen keresztül az államba vetett bizalom megingatására". Az SZTNH feljelentése nyomán a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették, és immár ellenük született feljelentés hatóság félrevezetése vétség gyanújával. Ugyancsak megkezdődött a nyomozás az SZTNH tevékenységével összefüggő bűncselekmények alapos gyanúja kapcsán.

Talán egy kicsit ezért is más Korea, ott még él a felelősségvállalás. Talán ott szűrik nárcizmus és hasonló személyiségzavarok ellen az országos szervek vezetőit. Talán ott nem hagyják évtizedekig edzőnek a bukott vezetőket. Talán ott nem vezetik félre a feletteseket. Talán ott olyan felettesek vannak, akik eleve nem hagyják magukat félrevezetni. Nem tudom.

Szabad Álom

 

 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr956117763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pan Modry 2014.05.05. 13:54:41

Del-Koreaban jobban ervenyesulnek a meritokratikus elvek, mint a mai feudalkommunista MO-on.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.05.05. 14:08:51

Csak az államigazgatással ne kerüljön kapcsolatba senki...

Mészáros Laci 2014.05.05. 14:14:22

szerintem a szabadalmitrollkodással nem érdemes melldöngetni.

a sámson ugye most fizetett 120 millió dollárt az almának a "slide to unlock"-ért.

én meg szabadalmaztatni fogom a "portrait" képarányt és mindenki nekem tejel majd.

Mészáros Laci 2014.05.05. 14:15:33

@Pan Modry:

de a meritokrácia sem feltétlenül nyerő. és nem is ez a fő különbség, hanem a végletes individualizmusunk.

sztd 2014.05.05. 14:30:33

Azért néhány apróságot nem felejtenék el:
- Dél-Koreába olyan értelemben mint itt, nem engedik működni a külföldi tőkét. Csak úgy működhet, ha együtt dolgozik valamilyen helyi céggel. Külföldi cég még egy benzinkutat sem működtethet (vagy 10 éve még nem működtethetett) önállóan.
- Az uralkodó vállalatforma a csebol (a Samsung is ilyen). Eleinte (90-es évek végéig) az állam segítette a terjeszkedését, minden tevékenységet végezhetett a pénzügyi tevékenység kivételével.
hu.wikipedia.org/wiki/Csebol

Ettől még a poszt szerintem is jól érzi, van mit tanulni Dél-Koreától.

Pan Modry 2014.05.05. 14:54:13

@Mészáros Laci:
a meritokracia nyero, a meritokratikus elven mukodo tarsadalmak sokkal sikeresebbek

Pan Modry 2014.05.05. 15:33:37

@Mészáros Laci:
nincsenek veletlenek...

peldaul a szingapuri es a del-koreai nem individualista es sikeres, ugyanakkor az USA individualista es ugyancsak sikeres.
Ami a kozos bennuk az a meritokratista hozzaallas.

Amit te magyarorszagon individualizmusnak gondolsz az valojaban onzo mutyikratizmus :)

Fisk 2014.05.05. 15:33:42

Az azért valószínű, hogy Korea is a külföldi tőke beengedésével és az olcsó munkaerőpiaca átengedésével kezdte:
hajoonchang.net/
www.amazon.com/Bad-Samaritans-Secret-History-Capitalism/dp/1596915986

Ha elolvasod ennek a (koreai) úriembernek a könyveit, ő leírja, hogy a valóság teljesen az ellenkezője a fenti mondatnak. Koreában egészen a kilencvenes évekig nem engedték be a külföldi tőkét és korlátozták a szabad tőke, áru és szolgáltatásáramlást. Importhelyettesítő eszközekkel védték a koreai ipart, amíg fel nem nőtt nemzetközi szintre, míg nálunk a rendszerváltást követően nem védtek meg (akarat vagy pénz hiányában) semmilyen fejlődőképesnek mutatkozó iparágat.

magichorze 2014.05.05. 15:37:33

a szabadalmak igen nagy hanyada kamu, hulyeseg, csak azert adjak be, hogy legyen mivel kereskedni es keresztszerzodeseket kotni konkurens cegekkel

Mészáros Laci 2014.05.05. 16:05:31

@Pan Modry:

Az amerikai "individualizmus" távolról sem individualizmus. ahol a kertvárosokban vasárnap felvonják az amerikai zászlót, ahol a csapatsportok ennyire sikeresek: az az ország több nagy lépéssel az individualizmus előtt jár.

A magyar individualizmus nem lát tovább a személyes érdeknél. Az individualista focista lehet nagyszerű góllövő, de nem tud gólpasszt adni.

A svédeknél nincs meritokrácia, mégis sikeresek. Szóval szerintem a nevelés a kulcs. Magyar iskolákban reflexből büntetik amikor a diákok kb kiskamasz korukban kezdenek spontán közösséggé formálódni, és ezzel kb el is vágják a továbblépés lehetőségét a többség elől, mert később már nincs olyan tér, ahol a közösséggé érést megtapasztalhatnák.

JohnHenry 2014.05.05. 16:36:52

sajnos a szerzőnek fingja nincs dél-koreáról, így aztán egy soha nem létezett fantáziavilágot képzel a koreai-félszigetre.

mást ne mondjak, a koreai államigazgatásban szinte mindenki samsung dolgozóként kezdi, ez kvázi alapfeltétel a jobb közigazgatási munkahelyekhez -> a samsung gyakorlatilag állam az államban, a közgép egy óvódai homokozós gittegylet hozzájuk képest.

ajánlom olvasásra ezt a minap megjelent cikket a Samsung vs Apple témában, avagy amikor a Samsung-dolgozó megeszi a dokumentációt, nehogy kiderüljön, hogy lopták azt a szabadalmat is - kicsit hosszú, de megéri elolvasni:
www.vanityfair.com/business/2014/06/apple-samsung-smartphone-patent-war.print

TMblogger 2014.05.05. 19:22:04

Ha észrevetted volna Magyarországról szól a cikk:-)
süti beállítások módosítása