Szabadalmi blog

Szabadalmi szenzáció: Rubik Ernő előtt már szabadalmaztattak bűvös kockát

2014. május 23. 13:50 - tobias_wutzli

Több évvel megelőzte Rubikot egy amerikai feltaláló

Cameron Flanigen 1972. februárjában jelentett be amerikai szabadalmaztatásra a bűvös kockával azonos megjelenésű kirakós játékot. Rubik 1974-ben találta fel és 1975. januárjában tett magyar szabadalmi bejelenést. Az USA-ban sosem védte le találmányát.

Kockak.jpg

Rubik-Flanigen-kocka.jpg



A képen a két feltaláló szabadalmi rajza látható, és jól megfigyelhető az egyezőség. A színes kép csak illusztráció, nem tudjuk, hogy Flaningen piacra dobta-e találmányát.

A szabadalom feltétele a világújdonság. Flaningen szabadalma megtalálható több adatbázisban, így az európai hivataléban is az alábbi helyen.

A szenzációszámba menő egyezőség nem ritka a szabadalmak történetében. Az egybeesések lehetnek véletlenek, mint vélhetőleg jelen esetben, vagy továbbfejlesztések, jogszerű lenyúlások. Amint arról Pintz György Találd fel magad, avagy a siker szabadalma c. új könyve beszámol, fordított esetek is léteznek. A magyar Selényi Péter 1935-ben szabadalmaztatta fénymásológépét. Ezt fejlesztette tovább Carlson 1939-ben. Miután talált befektetőt, Xeroxnak nevezték el cégüket. A két amerikai szabadalom meglepően egyező ábrája megtalálható az említett könyvben. De sok példa akad. Stevenson előtt is volt már gőzmozdony. Golyóstollat már Galilei és sok korábbi feltaláló is készített. Mégis Bíró Lászlóé lett a siker, az ő találmánya futott be jó minősége miatt.

Az amerikai találmánynál a kis kockák kiszedhetők a nagyból. Rubik találmánya - legalábbis szabadalmi szempontból - a belső összetartó magra vonatkozik. E műszaki többlet miatt kaphatott oltalmat. Az más kérdés, hogy maga a szabadalmaztatás el lett szúrva, amint erről már beszámoltunk „Bűvös kocka és az állatorvosi ló” címen. A Danubia szabadalmi iroda vállalati munkatársa „maszekként” könnyen megkerülhető igénypontot készített. Az igénypont határozza meg ugyanis a védelem hatókörét.

Tanulságként azért leszűrhetjük, hogy a sikerhez a szerencse mellett szükséges az is, hogy a találmány tökéletesen és egyszerűen működjék. Semmit sem von le Rubik teljesítményéből, hogy előtte mások is - sikertelenül - próbálkoztak hasonló kirakós játékkal. Ötletet ugyanis nem lehet szabadalmaztatni, a védelemhez komolyabb részletkidolgozás szükséges. Meg jó szabadalmi ügyvivő, aki nem rontja el a találmány védelmét. Amíg egy lakásvásárlásnál a lakás rossz ügyvédnél is 60 nm-es marad, addig egy szabadalom oltalmi területe a szabadalmi ügyvivőtől is függ, analógiával mintha a lakás 30-90 nm között változhatna.

A jó találmányhoz jó szabadalmi hivatal is szükséges. Amíg másutt védik a titkokat a kémektől, addig a Bendzsel Miklós vezette magyar szabadalmi hivatal több mint egy évig hozzáférhetővé tette a magyar találmányok titkait ipari kémek számára, amint azt az ombudsman, igazságügyi szakértők és a Rendőrség is megállapította. Bendzsel eddig még megúszta, fegyelmit sem kapott, mert a KIM helyettes államtitkára Kiszely Katalin - ki tudja miért - őt bízta meg saját maga vizsgálatával. Kiszelyt az sem zavarta, hogy az SZTNH tevékenysége következtében államtitkok is veszélybe kerülhettek. Ezt sem tartotta fontosnak kivizsgálni. A botrányról blogunk folyamatosan beszámol. A jó találmányhoz jó hatóság is kell, azaz, hogy másfél évig a versenytársak ne tudjanak titkainkhoz hozzáférni.

Van azonban más tanulsága is Rubik megelőzésének. Rubik Ernő szabadalma már lejárt Magyarországon (másutt meg gyakorlatilag le sem védték). A kockát forgalmazó angol cég pótcselekvés gyanánt háromdimenziós védjegyként védte le a kocka külső alakját. A védjegy olyan árujelző, amely a gyártót kapcsolja össze a termékkel. Például a Sony védjegy alapján tudjuk, hogy a Sony általában megbízható terméket gyárt. Vásárláskor ezért a Sonyt ár-érték arányos, megbízható gyártó által készített termékként könyveljük el tudatunkban. Ettől jó a védjegy. Apropó Sony. A 70000 olvasóval bíró Corporate-Intl magazin a Sony védjegyet és az AUDI-t is képviselő Pintz és Társai Szabadalmi, Védjegy és Jogi Irodának ítélte az év magyar  „Szabadalmi és védjegy irodája” díjat.

Visszatérve a térbeli védjegyekre, megállapítható, hogy az európai bíróság nem szereti, ha valaki lejárt szabadalma meghosszabbításának tekinti a térbeli védjegyet. Ennek szellemében döntött a Lego kockák esetében is. Az ilyen térbeli védjegyek könnyen megsemmisíthetők. Egyrészt azért, mert a Lego kockához hasonlóan a védjegy műszaki tartalom következménye, másrészt a kocka külső alakja sem eredeti, az másokhoz is köthető, jelen esetben Cameron Flanigenhez.

Ugyanakkor okkal lehetünk büszkék Rubik Ernő és a bűvös kocka sikerére. A világ hozzá és a magyarokhoz köti ezt a nagyszerű találmányt és ő is vitte azt sikerre. Az övé lett használható. Övé az aranyérem. A többi helyezettet a világ könnyen felejti el.

 

Szabad Álom

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr206198177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

theus 2014.05.24. 16:59:44

"A világ hozzá és a magyarokhoz köti ezt a nagyszerű találmányt "

A világ leszarja, hogy milyen nemzetiségű aki kitalálta a kockát. Csak Magyarországon tűnik úgy, hogy a világ az országhoz köti a Rubik kockát.
Ahogy a Puskás nevű futballista is csak Magyarországon világhírű. Az emberek nagy része le sem szarja a focit, nem hogy az érdekelné, hogy kik azok akik játsszák.
Egyébként van egy másik szabadalom is az egy 2x2x2-es kocka.
www.ageofpuzzles.com/Masters/LarryDNichols/LarryDNichols.htm

kkn 2014.05.24. 17:47:19

Mint Bánki-Csonka meg Maybach porlasztója. Mi a Bánki-Csonkát ismerjük, ami kicsivel korábbi Mmaybac-énál. Miközben még korábban egy angol úriember is bejelentette, de csak otthon, és azt nem is használta senki. Mint a golyótollas párhuzam.

val 2014.05.24. 17:51:03

Mar bocsanat, de mi koze egy muanyag talpazatban osszerakhato kocka-kirakosnak Rubik kockajahoz, hacsak nem annyi, hogy mindketto kocka? Egyebkent a kockat mar a Flanigen nevu elott is ismerte az emberiseg (es igen, Rubik elott is).
A szabadalmi rajzokon is jol latszik, hogy Rubike X,Y es Z tengelyen forgathato.

Szellem Elek 2014.05.24. 17:55:59

Nem csak a rubikkockát védtük le szarul, hanem az egész szellemi hivatal egy rakás szerencsétlenseg.Az államtitkárt Európa minden országában kirugták volna már, csak nálunk nem.

Hefe 2014.05.24. 17:59:32

kulfoldon NEM tudjak hogy a buvos kocka magyar talalmany. Nem is erdekli oket, hogy magyar-e vagy pirez/

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.05.24. 18:24:23

Nem mindenki tudja, hogy a Rubik név magyar, de a nevet külföldön is sokan ismerik.

Egyébként nem tudom, hogy magát a játékot Rubik milyen formában, milyen területen védette le, de arra emlékszem, hogy a kis kockák elforgatásra is alkalmas összekapcsolódásának a mérnöki megoldása szabadalmaztatva lett. Rubik mégiscsak mérnök, és ez volt a játék technikai kunsztja. A Flanigen-féle ábra nem mutatja a kockák összekapcsolódásának módját, valószínűleg nem is tudta még megoldani. Komoly lelemény kellett hozzá.

@theus: Amikor huszonöt éve Barcelonában beültünk egy taxiba, és a sofőrnek feltűnt a furcsa nyelvünk, rákérdezett. Hungría?! Puskás! Teljesen izgalomba jött. Nálunk sem tudnák sokan megnevezni a 2010-ben világbajnok spanyol csapat legnagyobbjait, az 1966-os angol válogatott szintén, de még az Aranycsapatot sem. De az önleköpködésben nem kell ilyen messzire menni.

♔batyu♔ 2014.05.24. 18:36:59

@Androsz: Rubik nevét is elég sokan ismerik és tudják, hogy magyar. Sőt, amin csodálkoztam, hogy Bíró nevét is. Ugyanis pár éve ezt még én sem tudtam.

kigyurt álat 2014.05.24. 19:10:34

@theus: Puskást éppenséggel a francia focirajongók is ismerik. Nyilván főleg azok, akik nem csak meccst néznek, hanem ismerik a focitörténelmet is, ahogy Pelét és Maradonát is ismerik.
Aki leszarja a focit, az meg nem.

Yobbágy Fery 2014.05.24. 20:16:46

@theus: Puskást speciel ismerik. Pár éve Gran Canarián egy idős halásztól kértem eligazítást azzal a kevés spanyol tudásommal, ami volt, majd miután elmondta, merre kell menni, megkérdezte honnan jöttem, megmondtam, erre felsorolta az Aranycsapat kezdőjét.
Szóval igenis vannak olyan híres magyarok, akikről tudják külföldön is, hogy magyarok (más kérdés, hogy nem sok...Neumannról, Tellerről, Keményről, meg sokan másokról csak mi tudjuk, hogy magyarok...akarom mondani, hogy itt születtek, mert ugye származásuk miatt egyikük se itthon lett valaki, elvégre abban mindig is jó volt a magyarság, hogy elüldözze a tehetségeit).

komplikato 2014.05.24. 20:34:52

@♔batyu♔: Mondjuk Bíró azért is lehet ismert, mert sok helyen a golyós tollat így nevezik ... biro-pen.

ON: Kölyök koromba egyszer beszabadulhattam egy jóember "garázsába", akinek az volt a munkája, hogy mérnöki prototípusokat készített. Ott figyelt a polcon a kettes és hármas protótípúsa a Rubik kockának. Az első még teljesen használhatatlan volt, ez a kettő meg eléggé akadt. Nyilván egy sokadik prototípus volt ami gyártásba került a végén. Szóval a feltalálás után még elég sok munka, mire az úgy is működik ahogy kell, meg kitalálni a megfelelő gyártási technológiát, ezért nem ér sokat némelyik találmány ha nincs meg hozzá a "know how".

zeddez 2014.05.24. 21:27:03

külföldön a Rubik's Cube néven ismerik a bűvös kockát, max azt nem tudják mellé, hogy Rubik Ernő magyar
Puskás nevét meg a világon bárhol ismerik

manager2008 2014.05.24. 22:56:55

Még érdekesebb a helyzet. A kocka fa változata (vagy nagyon hasonló) 1920-1940 között valamikor megjelent egy népszerű havilapban, aminek az utolsó oldalain egy játék melléklet volt mindig. Apám megtalálta ezt a cikket, amikor már ismert volt a Rubik kocka. Nekünk ez a lap egy bekötött példányban van meg (régen divat volt szépen bekötni ezeket). Meg van valahol (csak elég sok könyvünk van). Apám azt mondta hogy ne hozzuk nyilvánosságra. Egyébként egy skót őrnagy nevével volt jelezve, MacMahon kockája címmel. www.daviddarling.info/encyclopedia/T/Thirty_Colored_Cubes_puzzle.html és www.daviddarling.info/encyclopedia/M/MacMahon.html

Bogyó 2 2014.05.24. 23:14:27

@theus: Puskásról jó nagy baromságot írtál. A Real a mai napig jobban ápolja a kultuszát mint mi.
Két országban is amikor megtudták, hogy magyar vagyok, a következő szavuk Puskás volt. 2003-ban Srí Lankán, tavaly meg Svédországban.
Nyilván neked azért nem világhírű, mert Puskás aktív évei több mint 40 évvel ezelőtt voltak, jóhogy többen ismerik Messit vagy Beckhamet.

Bogyó 2 2014.05.24. 23:18:51

Na jó, látom nem vagyok egyedül, hogy cáfoljam a Puskásról írottakat, de legalább látható, hogy tényleg így van.

miller66k 2014.05.24. 23:26:30

a világon az emberek zömének a Rubik kocka (Rubik's Cube) amerikai találmány és az sem tudják, hogy Rubik Ernő magyar...

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2014.05.25. 01:34:39

Két gondom van csak: egyrészt Flanigen "találmányánál" az az apróság lemaradt (mármint a szabadalmi leírásban), hogy hogyan is működne.... Színes lapokból álló kocka-alakú játék azért volt már a világtörténelemben.

A másik gondom meg a cikk címe: miért lenne ez szenzáció? A Rubik-kocka megjelenésekor számos könyv és újságcikk sorolta fel a hasonló találmányokat.

(Bocs, ha kicsit kuszán írok, elég részeg vagyok így 5 sör után.)

theus 2014.05.25. 08:55:17

Na akkor azoknak akik képtelenek voltak értelmezni azt a néhány sort amit írtam.
Az emberek nagy része le sem szarja a focit. Vannak akit érdekel, ők egy hangos kisebbség, közülük sem mindenki tudja, hogy ki az isten az a Puskás, vagy a Meszi vagy a többi aki a sok foci buzi istenít.
Nem kell most tömött stadionokkal példálozni, mert bármennyien is vannak egy stadionban, bármennyien is nézik a tévében a focit akkor is többen vannak akiket nem érdekel.

heimdall 2014.05.25. 08:58:22

A Rubik-kocka szenzációja nem az volt, ahogyan kinéz, hanem a belső müködése. Azaz, hogy nem tengelyesen működik, hanem a kis kockák egymással kapcsolódnak és mégis minden irányba el lehet forgatni azokat.

Nagylaci_213 2014.05.25. 09:44:10

@Szellem Elek:
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal?
Nem elég átnevezni, úgy is kéne működni!

Személyes érintettség okán, 2013-ban néhány hónapig levelezgettem...

www.jatektan.hu/felszolalas_.htm

Hosszabban is tanulságos lehet:
www.jatektan.hu/jatektan/__2013/003/revoliqa.html

McKinney 2014.05.25. 11:02:09

Bíró szabadalmaztatott tolla még nem működött. A javított verziót Goyjal közösen kezdték európaszerte forgalmazni. Jellemző, hogy elszámolási viták miatt végleg összevesztek. Birónak a zsidóüldözés miatt el is kellett hagynia Európát. Goy leszármazottjai szerint Biró ellopta a találmányt. Tény, hogy világszerte legtöbben Bírót ismerik a golyóstoll feltalálójaként, ő csinálta meg a nagy üzletet. Mi lehet az igazság? A tollat leszámítva is mindketten zseniális feltalálók voltak, és valószínűleg - legalább egyikük - nagy csirkefogó. Szomorkás, tipikus magyar történet, tragikus történelmi kornyezetben.

antirandom 2015.12.23. 23:23:53

Tejfalussy András Iratjel: bendzseles-151223

IRATIKTATÁSI PONTATLANSÁGOK SEGÍTIK A TALÁLMÁNYLOPÁST

Valamely találmányra azé a kizárólagos szerzői jogi elsőbbség, aki hivatalosan igazolni tudja, hogy elsőként nyújtotta be az új megoldás ismertetését a világ valamelyik szerzői jogvédő hivatalához. Újabban a hazai szerzői jogvédő hivatal csak a benyújtás napját igazolja, az óráját, percét nem. Ez a zónaidő eltolódás miatt bizonyíthatatlanná tette a magyar feltaláló szerzői elsőbbségét. A magyar találmány szerzőségét ellopáshoz a hazai jogvédő hivatalba beépíthető titkos ügynök - a műholdas távközlés segítségével – kiküldheti a találmányi leírást egy olyan országba, ahol még előző napi dátumot írnak, s ahol előző napi dátummal nyújthatják be azt, mást nevezve meg feltalálóként. Ha pl. itt reggel 9-kor benyújtunk egy találmány leírást, s a másolata 1 órán belül kijutható egy külföldi ügynökhöz, akkor neki akár 7 órája is lehet arra, hogy - kissé átírva és vagy átcímezve - az ottani találmányi hivatal 17 órás zárása előtt – benyújtsa ugyanezt a találmányt, feltalálóként mást jegyeztetve be. Ha a külföldi jogvédő hivatal - ahogy korábban nálunk is volt - a benyújtás óráját, percet is igazolja, akkor a magyar feltaláló szerzői elsőbbségét minden bíróság „bizonyítatlannak” fogja ítélni. Miután ilyen módon bármely értékes magyar találmány szerzősége büntetlenül ellopható, a magam és a többi magyar feltaláló jogvédelmére is követelem, hogy haladéktalanul állítsák vissza a percpontos igazolást, s ítéljék el Bendzsel Miklós szerzői jogvédő hivatali elnököt, aki a magyar találmányok „szerzőségét” lopáshoz tudatosan biztosítja a pontatlan iratnyilvántartást, s akinek a vezérsége idején 3 olyan értékes tudományos találmányom szabadalmi leírása is elkallódott náluk, amivel „feltalálóként” többen Nobel-díjra pályáznak!

Budapest, 2015. december 23.

(nemes Sydo) Tejfalussy András Béla Ferenc (1-420415-0215, an. Bartha Edit) okl. vill. mérnök, a PTK szerinti „megbízás nélküli kárelhárító ügyvitellel”, a BTK szerinti „jogos védelmet” folytató tudományos szakértő feltaláló. 2621 Verőce, Lugosi u. 71. ( www.tejfalussy.com, magyar.nemzetbiztonsagi.pjt@gmail.com. )

Cc.: ORFK Panasziroda, s az ENSZ-t hazánkban képviselő, Állampolgári Jogok Biztosa!
Nyilvános feljelentés, a www.tejfalussy.com honlapon (MEHNAM 526) is közzétéve.

feladó: András Béla Ferenc Sydo Tejfalussy<magyar.nemzetbiztonsagi.pjt@gmail.com>
címzett: miniszterelnok@me.gov.hu
másolatot kap: Panasziroda ORFK Ellenőrzési Szolgálat <panasz.orfk@orfk.police.hu>; panasz <panasz@ajbh.hu>;
Trocsányi László igazságügyi miniszter <miniszter@im.gov.hu>;
Elnok@kuria.birosag.hu
dátum: 2015. december 23. 15:37
tárgy: IRATIKTATÁSI PONTATLANSÁGOK SEGÍTIK A TALÁLMÁNYLOPÁST
küldő: gmail.com
süti beállítások módosítása