Szabadalmi blog

2014 LEGJOBB találmányai

2014. július 09. 16:22 - pintz

AutomotiveINNOVATIONS Award 2014.jpg

2014 júniusában ismét átnyújtották az Európai Feltalálók Díját. A rendezvénynek a néhai Császári Távíró Központ adott otthont Berlinben. A jelölteket öt plusz egy kategóriában jutalmazzák minden évben. Azokat a feltalálókat és csoportokat díjazzák, akik találmányukkal hozzájárulnak a technológiai fejlődéshez, a gazdasági növekedéshez és a társadalom előbbre jutásához.

Az Európai Szabadalmi Hivataltól (EPO) egy 7000 főt számláló, műszaki bíráló bizottság választja ki a jelölteket. A zsűrinek tagja volt Rubik Ernő is. Idén 300 feltaláló közül 15-en jutottak a döntőbe.

Díj.jpgAz EPO rendkívül fontosnak tartja, hogy elismerjék az európai feltalálók munkáját. Egy szabadalom megszerzése nem csupán pénz- és időigényes, de bonyolult nemzetközi jogi keretnek is meg kell felelnie a beadványnak. Ezután 20 évre a szabadalom tulajdonosai monopóliumot kapnak az új technológia piaci értékesítésére. Habár akadnak új szemléletmódok, mint az általánosan hozzáférhető Bluetooth-technológia vagy a licenccserére építő Tesla.

Nézzük az idei nyerteseket!

A 94 éves Artur Fishert életműdíjjal jutalmazták. Több mint 1100 szabadalmi bejelentést és használati minta oltalmat tudhat magáénak. Minden idők egyik legtermékenyebb feltalálója. 1958-ban forradalmasította az építőipart, rögzítéstechnikai eszközét a „Fisher tiplit“ több milliárdan használják mind a mai napig. De neki köszönhetjük az örökvakut és a Fisher konnektort is. A gálán arra bátorította a szülőket, hogy hagyják játszani a gyermekeiket.

Fishertechnik.jpg

„Meg kell tartanunk magunkban a gyermeket, hogy találmányokban gazdag jövőnk legyen.“

Az ipar szekcióban a belga Koen Andries és a francia Jérôme Guillemont csapata kapta a porcelán kitüntetést. Hála az általuk kifejlesztett gyógyszernek, a tuberkulózis leküzdhetővé vált. Erőfeszítéseik azért is figyelemreméltóak, mert a találmány pénzhozama csekély, viszont annál több emberéletet ment meg.

Aquaparin.jpg

A kis- és középvállalkozók között egy sikeres dán startup vállalkozás győzedelmeskedett. P. H. Jensen, C. Hélix-Nielsen és D. Keller közösen egy olyan víztisztító technológiát fejlesztett ki, amely költség- és energiatakarékos. A membránszerű aquaporinok kiszűrik a szennyeződéseket, így maximálisan a természetre támaszkodik. Jensen elsősorban a feleségének köszönte meg, aki eltartotta, amíg ő kilépett a mindennapi munkából és a fejlesztéseknek élhetett. Továbbá arra ösztönözték a fiatalokat, hogy használják ki az innovációs lehetőségeket, hiszen a határ csak a csillagos ég.

microchip.jpg

„A jövő elérkezett. Csak még nem egyenletesen oszlik szét.“- mondta a brit Christopher Toumazou, aki a kutatás területén jeleskedett. Találmánya – a gyors DNS-teszt lehetővé teszi, hogy egy csepp vérből perceken belül a teljes genetikai állomány feltérképezhető legyen. Az innováció alapja egy mikrocsip, amely érzékeli az egyéni eltéréseket. Akár egy pendriveba is beépíthető, ezáltal közvetlenül a számítógépen megjeleníthető az eredmény.

Ch. W. Hull 3D.jpg

Az Európán kívüli feltalálók közül az amerikai Charles W. Hull volt a befutó, aki több mint 30 éve kezdett el dolgozni a 3D nyomtatáson. Ez is mutatja, hogy mennyire hosszú idő telik el, mire kereskedelmi forgalomba hozható egy-egy találmány. Ő volt a technológia forradalmasítója, a további fejlesztések is mind az ő prototípusán alapulnak.

thumb.image_186.jpg

Az utóbbi kategóriában volt döntős a japánok csapata is Masahiro Hara és Takayuki Nagaya vezetésével. Ők a plusz egy kategória - a közönségdíj bezsebelői. Az EPO-hoz több mint 20 ezer voks érkezett idén, ebből a szavazatok 1/3-a rájuk érkezett. Nevükhöz köthető a Quick Response kód, amelyet rengeteg területen alkalmaznak. Az okostelefonoknak, táblagépeknek és egyéb alkalmazásoknak köszönhetően összekötik a fizikai valóságot a virtuális birodalommal.

Érdekes, sokkal inkább nem meglepő, hogy a térségünkből idén először akadt egy lengyel jelölt. Persze ő sem hazájában, hanem Szingapúrban dolgozik. Vajon a következő években akad rátermett, magyar feltaláló? Lesz-e olyan világszintű magyar feltaláló, aki magyar szabadalmi bejelentéssel pályázik? Aki bátran mer szabadalmi bejelentést tenni az üzleti titkait következmények nélkül veszélyeztető magyar hivatalba?

Paksi Julianna
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
http://szabadalmi.hu/elerhetosegunk/

Forrás:
http://figyelo.hu/cikkek/405554-feltalaloi-nobel-dijak
http://www.epo.org/news-issues/news/2014/20140617.html

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr226432163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása