Szabadalmi blog

BAMBI ÉS PORNÓ avagy karrier a pornótól a Bambiig

2014. július 15. 15:18 - pintz

 

 baminő.jpg

 

                                                                               From:http://decalsrock.com

 

 

1913. február 21-én este Bécsben Arthur Schnitzler felolvasóestet tartott, melyen Hugo von Hofmannsthal mellett Salten is részt vett. Ez bizony az a Felix Salten, akit minden művelt gyerek a Bambi és Bambi gyermekei írójaként tart számon.

Az már nem annyira közismert, hogy Salten eredeti nevén Siegmund Salzmann, még eredetibb nevén Salzmann Zsigmond, Pesten született 1869-ben. Meg se várva, hogy 4 éves korában majd átírják személyi igazolványában a születési helyét az újonnan megalakult Budapestre, és ráadásul negligálva a nemzeti nyugdíjhelyzet eljövendő sanyarúságát is, a K.u.K. Bécsbe költözött.

Ugorjunk 1906-ra, amikor 37 éves korában álnéven kiadatja egy bécsi szajha fiktív emlékiratait, Josefine Mutzenbacher nevén. Ez páratlan siker az erotikus irodalomban, német és angol nyelvterületen több mint 300 millió példányt adnak el. A megfilmesítésekről nem is beszélve, amik minden kamasz lelki békéjéhez akár napjában többször is jelentősen hozzájárulnak. A magyar virtus nemzetközi hírnevének különösen hízelgő, amikor a magyar huszárok lovon vágtatva, közben persze Tokajit vedelve, képesek több nőt is kielégíteni.

bambi.jpg

Az öregkor a köszvényen kívül meghozza a jó erkölcsöket is: 54 évesen megjelenteti a Bambit. Majd 1000 dollárért adja el a megfilmesítési jogot, amit Walt Disney később megszerez, és a mai napig egyik legpiacképesebb védjegye lesz a suta őzgida. Gyerekkorunk Bambi italát, amit állítólag kátrány felhasználásával, szintetikusan állítottak elő, és egy gramm természetes gyümölcs vagy vitamin nem volt benne, nos, ezt 2005-től oltalom védi a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt. javára. A WALT DISNEY 2001 júliusában nyilatkozott arról, hogy a „BAMBI” márkanév használata önmagában nem sérti a WALT DISNEY védjegy- és szerzői jogait. A magyar nyelv szépségei közé tartozik, hogy az igyunk meg egy bambit már nem egy konkrét italfajtára utal, hanem üdítőitalok "leírására" szolgál, így nem tartozik a védjegy megkülönböztető elemei közé. Magyarul: gyárthatunk bambit, nem lehet bitorlással vádolni.  Akit érdekelnek egyéb pajkos történetek a védjegyekről, olvassa el Pintz György „Védjeggyel a csúcsra!” (2014) c. könyvét, humoros és hasznos amatőröknek és profiknak egyaránt.

bambisreklám.jpg

Az 1942-es Disney-film sikerét Szerencsés Salten nem érhette meg, előtte 3 évvel halt meg választott hazájában, Svájcban, ahova a Hitleráj elől menekült.

Bambi pedig él és élni fog, nem is annyira a mozifilmnek, mint inkább a merchandisingnak köszönhetően: minden Disney-parknál elképesztő választékban vehetünk plüssállatoktól az iskolatáskán át Popeye kajáig bármit, ami csak egy gyerek érdeklődését felkeltheti. Szakmai megfogalmazásban ez annyit tesz, hogy szerzői jogokat viszünk át, kihasználjuk a figura, a védjegy általános ismertségét és vonzerejét, hogy ezzel marketing költséget takarítsunk meg.

Persze Salten még sok jó könyvet írt:  lipicai lóról, macsekról, mókusról, még egy nyúlról is.  Nem mellesleg „komoly” regényeket felnőtt gyerekeknek, de a Bambi népszerűsége minden másét messze túlszárnyalja.

Szex dolgában - és írásaiból ez derül ki - volt kellő tapasztalata. Végül következzen egy idézet tőle: „A győzelem olyan mint a szex, minél többet veszel részt benne, annál jobban szereted.” 

Viola Zoltán
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
http://szabadalmi.hu/elerhetosegunk/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr426496375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása