Szabadalmi blog

A vádlottak padján a Google, a Világ Legjobb Munkahelye

2014. augusztus 15. 11:52 - pintz

 

Alig négy hónapja, márciusban tettek pontot egy hétéves (!) peres eljárás végére közös megegyezéssel a Google/YouTube és a Viacom. Nem babra megy a játék az egyértelmű, hisz a Viacom eredeti keresetében egymilliárd dollár kártérítést követelt. Akkor tartalomszolgáltatóként került a vádlottak padjára a Világ Legjobb Munkahelye (2014-ben 8. alkalommal a Fortune magazin szerint) a maga 50 milliárd dollár feletti éves forgalmával és több mint 40.000 alkalmazottjával.

Sleek-Office-Of-Google-Venice-California-2.jpeg

Most viszont a szabadalombitorlás csúf bűne ellen kell védekeznie szinte minden platformján, mert az augusztus 9-én benyújott periratban az angol Vedanti Systems Ltd. (VSL) és a Max Sound Corp. szerint a YouTube, a Google Play, a Google Tv, a Google Chrome, a Google +, a Google Earth stb. mind jogellenesen használták fel szabadalmaztatott technikai megoldásaikat.

A vád 1. (complaint for patent infringement)

A VSL és az őt az USA-ban képviselő Max Sound állítják, hogy a Google vezető munkatársai megkeresték a VSL alapítóit azzal a céllal, hogy megszerezzék a video streameléshez nélkülözhetetlen forradalmian új, szabadalmaztatott eljárásukat (codec), amely a tömörített adatatokat kis csomagokban közvetíti, lehetővé téve az azonnali, élő adást anélkül, hogy növekedne az adatmennyiség. A VSL megoldása jelentős minőségi javulást hozott a streamelésben a laptopoktól az okostelefonokig, és a Google pontosan tudta mekkora előnnyel jár ez számára.

A perirat mellékletét képezi a No. 7,974,339 szabadalom leírása, amelyet 2011-ben szereztek az USA Szabadalmi Hivatalánál.

A vád 2. (breach of contract, and fraud)

Ez már vérre megy: a büntetőtörvényi tényállások megvalósításáról van szó, úgy mint az üzleti titok megsértése, szerződésszegés és csalás. A keresetet egyenesen a kaliforniai Legfelsőbb Bírósághoz nyújtották be.

A 2010-es kapcsolatfelvétel után a Google egyre több technikai részletbe és üzleti titokba nyert betekintést, és azonnal megkezdte az ellesett technológia beépítését alkalmazásaiba anélkül, hogy a VSL-t erről akár csak tájékoztatta volna. Az ilyenkor szokásos titoktartási záradékot persze aláírták, és végül minden iratot visszaküldtek a VSL-nek. Csak egy idő után vették észre a VSL-nél, hogy – óriási bukta a Googlenak! – a kézzel írt, belső használatra szánt post-it jegyzeteken bizonyítékokat hagytak hátra jogellenes magatartásukról: „ a VSL szabadalmának elbitorlása”, „elemezni a beperlés következményeit”, „saját szabadalmat a VSL technológiára épülve”, végül a VSL üzleti titkainak kézírásos feljegyzései is megtalálhatóak köztük.

A tét

Óriási, hisz itt már a Google imázsa is veszélybe kerül, a vád 2. pontjában így hangzik a tetemrehívás: hiába a Google jól marketingelt mantrája, a „Don’t be evil!” (ami megfelel a „ne tégy rosszat” vagy a „tartsd be a törvényeket” ill. a „cselekedj tisztességesen” szólamoknak), valójában a Google épp ennek az ellenkezőjét eredményező magatartási kódexet tett magáévá. Majd így folytatja a keresetben: a Google újra és újra szándékosan megsértette a szabadalmi jogokat, több alkalommal visszaélést követett el anélkül, hogy a jogos tulajdonosoknak bármilyen kártérítést ajánlott volna fel. A találmányok levédéséről, az optimális védelmi menetrendről és stratégiáról, innovációs tippekről mindent megtalálni a www.szabadalmi.hu-n.

kukucs.jpg

A Delaware Állami Bíróság előtt a felperesek követelik a jogsértés azonnali és teljes megszűntetését, kártérítés megfizetését az elmaradt haszonért, az elmaradt szabadalmi díjakért, a peres eljárással és mindennemű ezzel kapcsolatos egyéb költségekért, a kamatokért stb.

A Bíróság alkalmasnak találta a keresetet, és tárgyalást fog kitűzni. Időhúzás után a Google egyezséget fog felajánlani, ez szinte biztos. Hogy mennyi, az annyi, azt meg lehet, hogy soha nem fogjuk megtudni.

A Google nem kívánt nyilatkozni az ügyről – írta augusztus 13-án a World Intellectual Property Review.

Viola Zoltán
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
http://szabadalmi.hu/elerhetosegunk/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr386606079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása