Szabadalmi blog

A VILÁG ELSŐ SZERZŐI JOGI PERE : COPYRIGHT A KRISZTUS UTÁNI VI.SZÁZADBAN

2014. szeptember 08. 15:19 - pintz

 

A sok más néven is ismert Szent Kolumbán (Colum Cille, Colmcille stb.) szerzetes szimpatikus életmódváltással a hideg Írországból oda települt, „ahol a citromfa virít” Jókai szerint. Az itáliai Bobbioban alapított kolostort, a hozzáillő birtokot a longobárd király, Agilulf ajándékozta neki.

kolumbancopy.png

Ám még a Zöld Szigeten járunk a történetben, amikor Kolumbán rájött, hogy elsőrendű feladatát: a Hit terjesztését, a szent írások másolásával teheti a leghatásosabbá. Mikor egykori tanítója, Finnian a latinnyelvű bibliafordítással, a Vulgatával tért haza, tüstént nekilátott másolásának. Ettől a "megosztástól" a tulaj nem repesett, sőt kifejezetten ellenezte, ezért szegény Szentünknek titokban, gyertyafénynél kellett kifejtenie áldásos tevékenységét. De lebukott, és a veszekedésnek választott bírósági eljárás lett a vége: az utolsó pogány szertartás szerint megválasztott ír Nagy Király, Diarmait színe elé vitték az ügyet.

A KIRÁLYI JOGGYAKORLAT

Finnian copyrightra vonatkozó érve egyszerű volt: a másolás a tulajdonosi jogait sérti. Majd így szóla az ellenérdekű fél:

„Barátom egy elavult törvényt próbál a modern valóságra rászuszakolni. A könyvekkel más a helyzet, mint egyéb jószágainkkal, és a törvénynek ezt el kell ismernie. Az olyan tanult embereknek, mint mi, akik a könyvekből a tudás egy teljesen új esszenciáját kaptuk, morális kötelezettségünk, hogy széleskörben megosszuk ezt a tudást másokkal. Azzal, hogy lemásoltam Finnian könyvét, nem tettem kárt benne. Ott van nála, és nem csökkent az értéke sem. Bűnös dolog elrejteni a tudást, és megakadályozni az Isten által sugalmazottakat napvilágra kerülését. Végezetül pedig kijelentem, hogy bár a lelkem nemesedett a másolás által, én semmiféle világi haszonra nem tettem szert általa, általánosan véve a társadalom javára cselekedtem, és ezzel sem Finniant, sem a könyvét nem károsítottam meg.”

A pogányság virágzott még, a druidák a kor lemezkiadó cégei, a kereszténység meg a VI.sz. Napstere. Persze a druidák lobbyja erősebb volt, és a király imígyen nyitá szóra ajkait:

AZ ÍTÉLET

„ Nem tudom, honnan veszed ezt az új divatot a tulajdonviszonyról. Bölcs elődeink egy könyv másolatát fia-könyvnek hívták. Ebből világos, hogy akié a szülői-könyv, azé a fia-könyv. Ahogy minden tehéné a saját borjúja, úgy minden könyv tulajdonosáé a másolat is. A másolat Finniané”

Battle-of-the-Books-21x4c8g.gif

Nem sokkal ezután Kolumbán és a Király törzse között egy véletlen emberölés véres háborúhoz vezetett: az ún. Könyv-csatában több mint ezren estek áldozatul, és bűnbánatul Kolumbán örökre száműzte magát szeretett szülőföldjéről. Elsőként Skóciát járta be, a kereszt jelével elüldözte a Loch Ness-i szörnyet.

A szent tehát nem volt túl sikeres a bitorlási perben, de a szabadságától nem fosztották meg. Nem úgy, mint szegény Philip Danksot 2013-ban, akit a Fast & furious 6 kamerás kópiájának netes megosztásáért 33 hónapra ítéltek, jóllehet nehéz elképzelni mekkora kárt okozhatott, ha a film világszerte 800 millió dollárt zsebelt be, és már a világ 50 legtöbbet hozó filmje közé tartozik. A szellemi tulajdonvédelem érdekes eseteiről bővebben Pintz György „Találd fel magad” c. könyvében olvashatunk.

Viola Zoltán

Pintz és Társai

Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda

www.szabadalmi.hu 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr716636417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2014.09.08. 18:01:07

Finnian aligha rendelkezett szerzői jogokkal a Vulgata felett, esetleg fordítóival..?
A másolás inkább a kiadót(?), semmint a könyvpéldány tulajdonosát károsítja.
süti beállítások módosítása