Szabadalmi blog

DOBD EL A KULCSOD!

2014. szeptember 22. 12:55 - pintz

Ha utálod a zsebedben zörgő kulcsokat, amelyek beleállnak a combodba, és mindig elvesznek, akkor olvass tovább. Tarts velünk az új találmányok, és azok védelmének világába!

Addig is amíg megvannak kulcsaid, nem kell félned többet, hogy random fekete lyukakban tűnnek el zsebed vagy táskád mélyén, egy találmány és a hozzátartozó alkalmazás megoldja a problémákat, a neve:  Tile.

tile.jpg

Meg is nézheted az igényes weboldalukon, hogyan működik, de a lényege annyi, hogy nagyon apró, elegáns eszközöket vehetsz, amiket a leggyakrabban eltűnő tárgyaidhoz rögzítesz (pl. kulcs, pénztárca, távirányító). Az okostelefonodon lévő megfelelő alkalmazás segítségével másodpercek alatt megtalálhatod a keresett tulajdonokat. A kis „csempék” nagyon egyszerűek, vízálló, ellenálló anyagból készültek, elem sincs bennük.tile2.jpg

Még jobb jársz azonban, ha egyáltalán nincs szükséged kulcsra. Újabb kickstarteres csodára bukkantam, emiatt született meg ez a cikk is. Az oldal új sztárja a kulcs és számzár nélkül működő lakat.

noke2.jpg

noke.jpgA lakat igen jól néz ki, anyagának köszönhetően vízálló és strapabíró, akkumulátora több, mint egy évig bírja. Használatához csak egy telefonra, a letöltött alkalmazásra és Bluetooth-ra van szükség. Oldalukon igen jól, hosszasan elmagyarázzák, hogy hogy működik a találmány, ezzel tehát nem is foglalkoznék a továbbiakban. Nézzétek meg a videót is, tényleg zseniális. Sajnos a támogatásukról és az elővételről már lecsúsztunk, de nem kell aggódni, nekik is sikerült az előre kitűzött összegnek a sokszorosát megkapni.

A megoldás persze felvet néhány kérdést, például mi lesz, ha ellopják a telefonomat, és azzal a lendülettel a lakattal védett garázsomba is betörnek… 

Ám a találmánnyal kapcsolatban minket az is izgatott, hogy tényleg új-e. A címben ugyanis ezt állítják. Miután nemrég felfedeztem az „új” vajas kés eredetijét 1945-ből, gondoltam most is utánajárok. A múltkori leleplezést itt olvashatod el.

masik.jpg

A kutatás során  elsőként erre a Bluetooth zárra bukkantam. A zár a kickstarteres találmányhoz hasonlóan kulcs és számzár nélkül működik, és okostelefonos alkalmazás szükséges használatához.

  

Ehhez a megoldáshoz hasonló a következő szintén mobiltelefonnal nyitható ajtózár, melynek közzétételi dokumentumát itt olvashatod.

További hasonló példa az itt látható találmány. 

Azért bőven van a „Noke” lakatban újdonság, egy jó szabadalmi iroda kitűnő szabadalmat tudna hozzá szerezni, sok sikert a feltalálóknak!
noke4.jpg

A megoldás értékéből természetesen nem von le az, hogy esetleg már létezett korábban is hasonló szerkezet. Célt nem lehet levédeni, csak konkrét szerkezetet, amelyet aztán a szabadalmi ügyvivő próbál minél szélesebb oltalommal ellátni. Mindenkit óvatosságra intünk azonban, és javasoljuk a szakértővel való egyeztetést.

noke3.jpg

Veszélyes lehet kutatás nélkül belevágni egy nagyobb üzletbe, hisz lehet, hogy más már ugyanazt kitalálta. Ahogy a Találd fel magad, avagy a siker szabadalma könyv írja, a műszaki információk 80 %-a csak szabadalmi iratokban lelhető fel. Akár az a veszély is érhet minket, hogy más szabadalmát sértjük „találmányunkkal”. Ezt hívják bitorlásnak. Bitorlási per esetén nemcsak a kickstarteres pénz veszíthető el, hanem kártérítéssel is járhat, a biznisz ugrásáról nem is beszélve. Egy új találmány esetén az is fontos, hogy az elérje a  szabadalmaztatáshoz szükséges feltalálói tevékenység szintjét. A legjobb tanács, ami adható, hogy a pénzgyűjtés csak a nemzetközi szabadalmi bejelentés után kezdődjék meg.

Ha Neked is van egy jó ötleted, de nem tudod, hogyan tovább, segítséget kaphatsz a www.szabadalmi.hu-n, akár csak tanáccsal vagy kutatással.

 

Pintz Zsófia
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr556712839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bangyee 2014.09.23. 15:42:39

Ozt hogy jut haza az egyszeri paraszt ha lemerul az elem az elektromos lakatban vagy a telefonban?
Az is megnyugtato erzes lehet, hogy mostmar nem csak az alkulcsos mackosok hanem a hackerek is be tudnak majd torni feltett otthonunkba. Ezaz, hajra elore fejlett technologia!
süti beállítások módosítása