Szabadalmi blog

ISTENI SZIKRA avagy az amerikai álom

2014. október 15. 13:57 - tobias_wutzli

Az őrült feltaláló 30 év pereskedés után gombolt le a Fordról 10 millió dollárt

Az Isteni szikra c. film Robert W. Kearns igaz történetét meséli el, még elviselhető halivúdi cukormázzal. Főhősünket poétai korban, 26 évesen egy megvadult pezsgősdugó félszemére megvakította a nászéjszakáján. E baljós előjel ellenére ettől kezdve megszállottan kísérletezett egy olyan ablaktörlővel, ami a szem pislogásának mintájára nem megszakítás nélkül jár egyfolytában, hanem szakaszosra is kapcsolható.

AmDream-2.jpg

1962-ben a Galaxyjába szerelt találmányával a Ford központjába autózott. Egy detroiti alagsorból a Legfelsőbb Bíróságig ívelt az ezt követő 30 éve, mert a Ford tárgyalásokba bocsátkozva vele és hitegetve, lenyúlta találmányát. 20 év után így nyilatkozott egy magazinnak: „Szükségem van a pénzre, de nem arról szól a dolog. Ráment erre már az életem. Ez az ügy nem csupán egy peres eljárás. Ez Bob Kearns életének az értelméről szól.” Az volt az álma, hogy hat gyerekével egy családi üzemet vezessen, ahol szabadalmait hasznosíthatja. A tárgyalótermi csatározásokra ráment az állása, a házassága és időnként ép esze is. 1976-ban pl. heteket töltött zárt intézetben, miután szétszedte a Mercedes ablaktörlőjét és kiderítette, hogy az is az ő szabadalmaztatott találmányára épül. Buszra szállt azzal a tévhittel, hogy Ausztráliába kell mennie és Nixon elnök megbízta az elektromos autó megépítésével. Mire kijött a pszichiátriáról vörös haja hófehérbe ment át.


kearnswashpost.JPG

Az amerikai álom helyett

A nemzeti sajátosság lényege, hogy gátlástalanul hisznek abban,hogy kemény munkával sikert lehet elérni. Kearn naivan bízott találmánya szellemi erejében, ami mint kiderült: nem kapitalista kategória. Egyedül kezdett bele egy Dávid-Góliát harcba, pedig profi szakembert kellett volna megbíznia vele.

„A profi szabadalmi ügyvivő általában meg tudja kerülni azokat a szabadalmi oltalmakat, amelyeket még oly gyakorlott feltaláló, kezdő vagy korábbi hivatali munkatársak készítettek.” A lenyúlás művészetéről is olvashatunk a „Találd fel magad avagy a siker szabadalma”(2014) c. könyvben.

Kearn a továbbiakban is hibázott. Ha valós licencdíjat ítéltek volna meg neki, akkor dollár százmilliókról beszélünk. Ezért nem volt nagy megerőltetés, amikor peren kívüli egyezségben a Ford 50 milliós összeget ajánlott fel. Az „őrült” feltaláló nem fogadta el, 10 évvel később egy elég gyomorforgató ítéletben a szövetségi bíróság 10 milliós összeget ítélt oda neki mondván: elkövette a bitorlást a Ford, de „nem szándékosan”.

EmilysQuotes.jpg

A Chryslertől is bejött még egy 20 milla. De a kimerült Kearns már nem volt képes a szellemi tulajdonának megsértése miatt indított számtalan perének bonyolítására. Miután sorra elmulasztotta a jogvesztő határidők betartását, a bíróság által követelt beadványok elkészítését, a detroiti bíróság elutasította  folyamatban levő pereit a General Motors, valamint japán és német autógyárak ellen. Minden lehetősége elszállt, mikor jogának érvényesítésére rendelkezésre álló határidő letelt.

 Az autógyártók szempontjából Kearns a legijesztőbb ellenféllé, az őrült tudós kvintesszenciájává lényegült át, akit nem érdekel a pénz, csakis az igazság. Nemsokkal azután, hogy a Fordtól megkapott 10 millió dollárt, meglátogatta egy újságíró: "Egyedül lakott Houstonban, egy bútorozatlan, sötét kis odúban. A padlón hálózsák, és mindenfele peres iratok dobozai hevertek, a konyhapulton és a mellékhelyiségben is." Aztán persze vett egy házat, a családját is visszahozta a pénz. Négy gyereke főállásban segített az ügyintézésben, bár egyiknek se volt jogi végzettsége.Utolsó időben veterán Forddal és Chryslerrel autókázott, egyikben sem volt beszerelve találmánya, a megszakításos ablaktörlő vagy későbbi találmánya: az esőre automatikusan beinduló ablaktörlő.

Viola Zoltán

 

 

Kapu felújítás: kapu.farestaurator.hu

Farestaurálás: farestaurator.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr886794393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása