Szabadalmi blog

Padlót fogott az FC Barcelona

2014. október 21. 16:54 - tobias_wutzli

Egy Bayern München szurkoló győzte le a tárgyalóteremben

szabadalom-blog-gtld-1.PNGHiába volt FCB védjegye a Barcának, elvesztette az fcb.email domain ellen indított bírósági meccsét. Történt, hogy Jörg Lindemer közgazdász megszerezte magának az <fcb.email> domaint. Ez nem különösebben nyerte meg a katalán nemzeti tizenegy futballklubjának tetszését, így eljárást indított a német szurkoló ellen az említett domain megszerzése céljából. Az FC Barcelona elsősorban arra hivatkozott, hogy ő a jogosultja az FCB betűkombinációt is tartalmazó európai közösségi védjegynek.

Mi ez a furcsa domain?

Régóta jósolják a szakemberek, hogy az új „top level”, magyarul legfelső szintű domainnevek kapcsán jelentős érdekellentétek kerülnek felszínre a védjegyjogosultak és a domain-igénylők között. E csaták csak jó szakemberekkel nyerhetők meg. Jó hír az esetleges későbbi magyar csatasorban állóknak, hogy az egyik legjelentősebb, nemzetközi tapasztalattal bíró jogi iroda, Pintz és Társai, Budapesten dolgozik. Az említett .email domain egy legfelső szintű domain név (gTLD=generic top-level domain). Ezek szabályozását az ICANN amerikai szervezet felügyeli, és több mint 250 new gTLD már üzemel (marketing, email, gratis, cool stb.). – olvashatjuk a szabadalmi blog egyik korábbi cikkében. A domainek szabályozásának háttéranyagaként egyébként a védjegyjog szolgál - ahogy ez a Védjeggyel a csúcsra c. könyvből is kiderül. Jelen esetben tehát a .email domain alá kiadott fcb szó a vétkes.

szabadalom-blog-gtld-bayern.jpg

 Luftot rúgtak érvelésükkel

A Barcelonának több dolgot kellett bizonyítania, leginkább, hogy a domain összetéveszthetőségig hasonlít védjegyéhez, a másik félnek pedig használatához nem fűződik jogos érdeke. Az ügyben eljáró döntnök megállapította, hogy már az első feltétel sem teljesül, nem áll fenn a megtévesztés veszélye, hiszen saját kutatásai alapján arra jutott, hogy 151 olyan védjegy van világszerte, mely tartalmazza az FCB betűkombinációt. 

És akik a markukban nevetnek…
szabadalom-blog-gtld-domain-bayern.jpg

Így fennmaradt az az abszurd helyzet, hogy az <fcb.email> legfelső szintű általános (generic top level) domaint a sörfesztiváljáról is híres bajor város csapatának szurkolói vehetik igénybe levelezésre – ha hihetünk Jörg Lindemernek, és valóban erre fogják használni.

Ebből a kis apró közjátékból is jól kivehető, hogy mennyire komplex kérdéseket rejt magában egy komoly nemzetközi ismertségre törekvő vállalat esetén a jól felépített szellemi tulajdonvédelmi stratégia, melynek kialakításában mindenféleképp érdemes felkészült szabadalmi ügyvivő segítségét igénybe venni. Nem kizárt, hogy a Barca is megnyerhette volna ezt a meccset, ha ügyesebb edző készíti fel a tárgyalásra.

 

dr. Csirik Márton
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu

 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr566814495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsbagoly 2014.10.22. 18:53:51

Minek őrjöngtök, amig a törvény végső szövegét nem ismeritek? Jó hőbörögni?
süti beállítások módosítása