Szabadalmi blog

KitKat hasonmás győzte le a Nestlét

2014. december 10. 16:05 - pintz

A mindenki által ismert és megannyira kedvelt KitKat rudacskákat lemásolták. Gyártója, a Nestlé ezek után annak rendje és módja szerint a helyi, szingapúri bírósághoz fordult és védjegybitorlással vádolta meg a dél-kelet ázsiai piaccal rendelkező Petra Foods ételgyártót „Take It” nevű csokija miatt.

A hasonlóság eléggé meggyőző:

foodmarks-take-it-6.jpg

 Forrás: Foodmarks

Ezek után azt gondolnánk, hogy a bíróság igazat adott a Nestlének és ezzel az ügy le is zárult.

Csakhogy nem így történt…

Meglepő módon a szingapúri bíró azon álláspontjának adott hangot, mely szerint az imitáció legalább annyira érvényes üzleti stratégia, mint az innováció. Ezen túl pedig helyben hagyta a Petra Foods arra vonatkozó kérelmét, hogy a Nestlé csoki rudakra bejegyzett védjegye törlésre kerüljön. 

 

what-face.jpg

Forrás: Babble 

Tessék?

Igen, az érvelés alapján elméletileg bárki szabadon másolhat bárkit – nem lesz következménye, ugyanis az imitáció csupán egy eszköz, mely révén vállalatunk épül és szépül, és melyből az árubővülés útján a nagyközönség is profitál.

Na de mi van a szellemi tulajdonjog sérülésével? A védjegy jogosultját megillető kizárólagos használati joggal? „A védjegyoltalom alapján a védjegyjogosult bárkivel szemben felléphet, aki engedélye nélkül, gazdasági tevékenység körében használ a védjeggyel azonos vagy azzal összetéveszthető megjelölést olyan árukkal és szolgáltatásokkal kapcsolatban, amelyek azonosak vagy hasonlóak a védjegy árujegyzékében szereplőkkel.” – olvashatjuk a szabadalmi.hu-n. Nos, a jelenlegi állás szerint a védjegy tulajdonosát sértő tevékenység folytatódik – miközben a megtévesztésig hasonló termék egyre nagyobb falatot haraphat ki a Nestlé ázsiai piacából.

A Nestlé mindenesetre fellebbez a bírói döntés ellen.

Ha érdekli a védjegyek világa, ebből a védjegykönyvből számos hasznos információt tudhat meg a témáról.

 

Orbán Emese
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu

 

Forrás: WIPR

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr546959945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BigPi 2014.12.10. 18:01:51

Szerintem egyáltalán nem hasonlítanak, így jól döntött a bíró. Vagy legalábbis nem olyan mértékben, hogy a védelem megillesse őket.

wrstjnethn 2015.02.18. 20:08:30

@BigPi: Nem hasonlít??? Van neked szemed, vagy csak tapogatod a monitort??? Piros csomagolás, két darab rúd, trapéz keresztmetszet, három réteg ostya, belül csokoládé krém, alul csokoládé kidudorodó talp, azonos tömeg (!), és bár itt nem látszik, esküdni mernék, hogy a méretek is egyeznek (persze csak annyira, amilyen pontos méretkövetésre képes az utánzó gyár). A Balaton szelet, na az nem hasonlít, de ez igen.

Arrafelé nem érdemes ilyenekkel bíróságra rohangálni, érdemesebb a gyár ellehetetlenítésével (párszori felgyújtásával) védeni a szellemi termékeket.
süti beállítások módosítása