Szabadalmi blog

PLAYBOY PEREL KATE MOSS PUCÉR KÉPEI MIATT

2014. december 12. 15:02 - pintz

A Playboy kiadója pert indított egy Írországban bejegyzett online média ellen, mert Kate Moss kiszivárgott képeit hozták nyilvánosságra.

kate_moss_playboy.jpg

Az ír Legfelsőbb Bíróságon nyújtották be a keresetet december 8-án. Az Irish Mirror hírei szerint a képek „különféle provokatív pózban” mutatják a szupermodelt.

A képeket a Playboy 60. születésnapjára tervezett nyomtatott kiadványba szánták, de egy héttel előtte szellőztette meg a képeket az <entertainment.ie> weblap. A legdurvább az volt, hogy nem átallották ezzel reklámozni: „ spórolj meg egy ötöst, itt vannak Kate Moss Playboy-képei”.

Ugyanakkor a médiában a jubileumi szám nem aratott osztatlan sikert. Mike Edison így írt erről: „Egy negyvenéves nő négykézlábon és még hátul nyúlfarkat ragasztanak rá, na ez nem retro, ez már paleolit!” Más szerzőkkel is egyetért viszont abban, hogy a magazin jövőjét az írások garantálják, akár el is maradhatnak a képek. „A Playboy nagyszerű újság, ahol minden szerző szívesen látja a nevét, csodálatos cikkek jelennek meg. „Népszerűségére jellemző, hogy 1996. április elsején bejelentették:  a Playboy szabadalmát bejegyezte az USA Szabadalmi Hivatala (Patent Nr. 6,969,696), amely a „homo sapiens reprodukálására szolgáló módszer és berendezés” címet viseli. A feltaláló neve Hugh M. Hefner. A szabadalmi leírást tanulmányozó szakértők szerint a találmány felöleeli az összes ismert módszert a humán reprokukció tárgyában, még a „sikertelen kísérleteket is”.

playboy-blog-szabadalom-patent-vedjegy-jog-pintz.png

A Playboy legfényesebb napjai – úgy tűnik – leáldozóban vannak. Az elmúlt években megvált munkatársainak háromnegyedétől és évi 10 számra csökkent a havilap. Tavaly bezárt a Playboy Club a Las Vegas Palms-ban. A Standard and Poor leminősítette a céget a bóvlikötvény kategóriába (junk bond). Azért várjunk még a krokodilkönnyekkel, hisz a Playboy védjegynek komoly értéke van, a franchise virágzik világszerte a ruházati termékektől a parfümön át a könyvekig. Ezért jelentett be a francia Laporte cég ruházati védjegyet, és meg is kapta. Erre az USA-ban esélye nem lett volna, ott a védjegy jogot a használat alapítja meg perdöntő módon, míg Európában a védjegy bejegyzése.

playboyjamesbond.jpg

A lap publikálta először „A 22-es csapdáját" és az utolsó Fleming írta James Bond regényt is.

A virágkorában 7 milliós példányszámmal büszkélkedhető és a 60-as évek szexuális forradalmában jelentős szerepet játszó újság példányszáma mára 1,25 millióra  csökkent.

Nem csoda, hogy a Playboyt szerintük anyagi veszteség érte. A szóvivőjük megerősítette a jogi lépést, de részleteket nem közölt, de kijelentette: „A Playboy konkrét intézkedésekkel védi meg értékes, szerzői jogi védelem alatt álló tartalmait.”

Az utóbbi időben a szerzői jog megsértése miatti perek megszaporodtak, különösen a celebek kiszivárogtatott képei miatt. Jennifer Lawrence ügyvédei leszedették kiszivárgott intim képeit a Google oldalairól. A fényképek ugyanolyan szerzői jogi védelem alatt állnak mint pl. a könyvek. Az Szerzői jogi törvény úgy rendelkezik, hogy a szerzői jog a mű keletkezésétől kezdve a szerző halálát követő évtől, több szerző esetén az utoljára elhunyt szerzőtárs halálát követő évtől hetven évig marad fenn. Ha a szerző ismeretlen, akkor az első nyilvánosságra hozataltól kezdődik a hetven év, de ha a szerző időközben jelentkezik, akkor az általános szabályok lépnek életbe. Folytatásokban közölt műveknél szintén az első megjelenéstől számít a hetven év, de részenként külön kell számítani. A filmalkotások védelmi ideje az utoljára elhunyt szerző halálát követő évtől kezdődik – olvasható a szabadalmi.hu-n.

 

Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda Kft
http://szabadalmi.hu/elerhetosegunk/ 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr756977623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása