Szabadalmi blog

Kalóznak állnának a Zöldek

2015. május 05. 08:57 - tobias_wutzli

A választások előtti zagyva politikusi ígérgetésekbe időnként véletlenül okos ötlet is kerülhet. Így történt ez most. Persze nem nálunk, hanem Angliában.

zoldek.jpg

Anglia és Wales Zöld Pártja azt ígéri, hogy 14 évre rövidítené a szerzői jogi védelmet, és bizonyos körülmények között legalizálná a fájlmegosztást. Kizáró feltétel lenne az üzletszerűség, vagyis saját használatra törvényes lenne a megosztás és letöltés (peer-to-peer). Angliában és a világ nagyrészén a szerzői jogi védelem a szerző haláláig, plusz 70 évig tart.

Persze minden felelősséget nélkülöző ígérgetés ez egy olyan pártocska részéről, amelyik a közvélemény-kutatások szerint maximum a szavazók 5%-ának voksában reménykedhet, és csupán 2010 óta rendelkezik parlamenti képviselettel.

greentrolls.JPG

Az európai jogalkotóknak ellenben csak akarniuk kéne, hogy rendet rakjanak ezen a téren. Ugyanis míg a feltalálók keményen fizetnek, és 20 évig lehet csak oltalmuk, addig a szerzői jogok akár egy török uralom ideéig is érvényesek regisztráció nélkül. Ráadásul egy külföldön is védeni kívánt szabadalom már súlyos milliókat jelenthet a bejelentés után néhány éven belül.

Magyarországon az 1999.évi LXXVI.törvény 31. § (1) kimondja, hogy „A szerzői jogok a szerző életében és halálától számított hetven éven át részesülnek védelemben.”

Nem lehet XX.századi válaszokat adni XXI.századi kérdésekre

copyright-wrong.jpg

Felnőtt egy olyan internetes társadalom, amely már komoly szavazóréteg, és nem tűri a hatóságok általi indokolatlan zaklatást. Ma már tudomásul kell venni, hogy a fájlcserélés megállíthatatlan; csatákat nyerhetnek a hatóságok, de a háborút biztos, hogy elvesztik. A szerzői jogok jogosultjainak és a hatóságoknak együtt kellene olyan megoldást találniuk, amelynél a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad. Ahogy a mozi nem szüntette meg a színházat, a DVD a mozit, a fájlcsere mellett is van élet. Például jelentősen megnöveli az ismertséget, így olyanokhoz is eljuthat egy-egy alkotás, akik biztos, hogy nem néznék meg a moziban. Pontosan ezért a legnagyobb hazai torrent oldal rendszeresen kínál a szerzők beleegyezésével, (sőt, kifejezett kérésükre) zenei és filmes fájlokat letöltésre. A jelenlegi jogi álláspont szerint magáncélra a letöltés törvényes, de ez nem érvényes a szoftverekre. Ezekről viszont biztonsági másolatot készíthetünk jogszerűen.

Másik ellentmondás, hogy szemben a szabadalmakkal, regisztráció nélkül utána sem lehet nézni, hogy sértjük-e valakinek a szerzői jogát. Az USA-ban ezért előfeltétele a szerzői jog érvényesítésének a regisztráció.

Szükség lenne egy regisztrált oltalom alá eső szoftvervédelemre, amely – például kétszer 3 év időtartamra – szerény díj ellenében a szerzői jognál hatékonyabb védelmet nyújtana a szerzőnek a konkrét megoldásra. Ezzel a szoftverszerzők és a társadalom is jobban járna.

gibactakeinechance.jpg

A Hamisítás elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA), melynek célja egy olyan egyezmény létrehozása, amely sikeresen tud fellépni a termékhamisítás ellen, illetve eredményesen tud védelmet biztosítani a szerzői jog jogosultjai számára, széleskörű lehetőséget biztosít a jogsértések kriminalizációjára. A megállapodás Európa-szerte tömegek és civil szervezetek tiltakozásának hatására nem lépett életbe, tehát egyelőre az ACTA ad acta. Szakmailag azonban érthetetlen, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala minden tekintetben védelmébe vette az ACTA előírásait, és kudarcát csak kommunikációs baklövésnek titulálta.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr17415464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása