Szabadalmi blog

Korrupciógyanú a szabadalmi hivatalban

2015. november 18. 10:14 - B.Mat.

Feltalálók által fizetett közpénzek landolnak Bendzsel Miklós SZTNH-s szabadalmi hivatali elnök kollégáinak zsebében - hangzott el a Parlamentben egy jobbikos képviselő interpellációja kapcsán.

feltalalok-a-korrupcio-ellen-blog.png

A magyar és szingapúri feltalálók befizetéseiből gazdálkodó Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) évente több százmillió forintot utal át egy saját tulajdonában lévő, Bendzsel elnök által kreált kft-nek, a Hipavilon Kft-nek, amelyben az állam képviseletét is maga Bendzsel Miklós látja el. Erről korábban maga a miniszter számolt be egy mszp-s parlamenti kérdés kapcsán. A Hipavilon Kft. nem folytathat hatósági munkát a rá vonatkozó rendelet szerint, nem vállalkozhat alapító okirata szerint, és egy KSH állásfoglalás szerint nem végezhet jogi tevékenységet, így például szabadalmi vizsgálatot sem. Ennek ellenére szerződések igazolják, hogy az SZTNH szingapúri szabadalmak vizsgálatával bízta meg a kft-t. A kft. pedig a szingapúri munkákkal összefüggésben Bendzsel Miklós kollégáit, az SZTNH kormánytisztviselőit bízta meg. Így lett az interpelláció szerint a közpénzből magánpénz.

Az interpelláció arra is kitért, hogy szükség volt-e a Hipavilon Kft. felé kiszervezni a szingapúri vállalkozást. Az SZTNH-ba ugyanis alig érkezik magyar szabadalmi bejelentés, épp most érte el 50 éves mélypontját a bejelentések száma. Ez azt jelenti, hogy az elbírálókra átlagosan havi egy (1) magyar szabadalmi bejelentés esik, amelynek vizsgálata a nemzetközi tapasztalatok szerint 2 nap alatt elvégezhető (lenne). Lenne, mert a hivatal 2000-es ügyhátralékot halmozott fel (amely kb. 3 év bejelentéseinek mennyiségét fedi le). Mit csinálnak az elbírálók akkor a hónap többi napjain? Az interpelláció szerint a szingapúri munkákat.

Igen ám, csak ha munkaidőben végzik a szingapúri vizsgálatot, akkor miért kell kiszervezni azt a Hipavilon Kft felé, amely aztán viszont-megbízást ad hivatali kormánytisztviselőknek, mint már magánszemélyeknek? Erre kért választ Novák Előd képviselő (nem kapott).

A miniszter nevében a parlamenti államtitkár válaszolt. A válaszból sok mindent megtudtunk, például, hogy támogatja a kormány az innovációt, és hogy a kormánytisztviselők növényfajtákat is védenek, meg K+F-et is minősítenek. Utánanéztünk: a növényfajta oltalmak érdemi (DUS) vizsgálatát valójában mezőgazdasági minősítő intézet végzi, és ilyen bejelentésből 27 érkezett 2014-ben az SZTNH-ba (20 perc/elbíráló/hó). A kb. 1000 K+F minősítés munkaideje becslésünk szerint 2 nap/elbíráló/hó. Megtudtuk az államtitkártól, hogy a Hipavilon az egy nonprofit kft, amely nem osztja fel nyereségét, így nem képzelhető el, hogy az magánkézbe jusson (sic!). Ez a mondat nagyon meggyőző lehetett, mert a parlament elfogadta a választ. Arról nem esett szó a válaszban, hogy miért lesz a közpénzből magánpénz, miért kapnak megbízást a közt megillető pénzből azok, akik amúgy munkaidőben végzik a szingapúri szabadalmi vizsgálatot.

Egy újabb parlamenti kérdésre (Szabó Szabolcs, Együtt) válaszolva a miniszter korábban már kifejtette, hogy Bendzsel szerint a kormánytisztviselők szabadidejükben vizsgálják a szingapúri szabadalmakat. Ha ezt elhinnénk (vö. MSZTE levél), akkor viszont még az vár megválaszolásra, hogy hogyan bánnak el szabadidejükben 1500 szingapúri vizsgálattal a kormánytisztviselők, amikor főállásukban 620 ügyet nem tudnak elbírálni, hiszen 2000-es ügy-elmaradásuk van. Arról már jelen blog is beszámolt, hogy a Fővárosi Törvényszék is elmarasztalta az SZTNH-t lassúsága miatt.

A magyar innovációvédelem helyzetének javítására, a szabadalmi titkok megóvására, valamint a közpénzekkel való visszaélések visszaszorítására Facebook-oldal is létrejött Feltalálók a korrupció ellen néven, amelyhez alább lehet csatlakozni:

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr438088296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hankari Bözsi 2015.11.18. 17:51:11

valahogy régen még a lopás is tisztességesebb volt

vm0 2015.11.19. 13:37:31

A blog címere nem egy horogkeresztre hajaz?

vm0 2015.11.19. 14:03:05

@TMblogger: ja, retro lenyúlás. attól még horogkeresztre hajaz.

Hitli 2015.11.19. 23:14:07

@vm0: Tényleg hasonlít! Messziről, ködben, hunyorítva. Háttal.
süti beállítások módosítása