Szabadalmi blog

A leghasznosabb és legidiótább alkalmazások

2015. november 27. 15:31 - Tesla Nikoletta

Robbanásszerűen terjedtek el az okostelefonok - a fejlett országokban ma már szinte mindenki érintőképernyős, csaknem mindent tudó kütyüvel a zsebében szaladgál. Nem csoda hát, hogy nap mint nap jelennek meg új applikációk, kezdve az értelmetlen játékoktól a lehúzásokon és ordenáréságokon keresztül a valódi segítséget nyújtó alkalmazásokig. Szemezgetésünket az utóbbi kategóriával kezdjük.

Be my Eyes

be-my-eyes.png

Egy koppenhágai fejlesztőcsapat olyan alkalmazást hozott létre, mellyel a világ bármelyik pontján segíteni tudunk látássérült embereknek, ezáltal rendkívül megkönnyítve mindennapjaikat.

Két lehetőség választható az alkalmazásnál: látóként vagy látássérültként regisztrálhatunk. Ha látó személyként regisztrálunk, önkéntes alapon bármikor fogadhatunk egy látássérült által küldött kérést. Az alkalmazás lényege, hogy okostelefonon keresztül, videókapcsolattal tudunk segíteni vagy segítséget kérni mindennapi dolgainkhoz, ilyen például az alábbi képeken látható példa, a tej szavatossága, vagy hogy melyik konzerv is a paradicsomszósz.

be-my-eye.jpg

A legjobb az egészben, hogy a világ bármely pontjáról tudunk segíteni. Ha egy vak vagy gyengénlátó kér segítséget, arról az önkéntesek egy értesítést kapnak push üzenet formájában, és aki először fogadja a kérést, azzal máris indul a videóhívás. Egyébként az alkalmazás választható nyelveiben a magyar is megtalálható, ezáltal hazai embereknek is segíthetünk. Videó az alkalmazás működéséről itt érhető el.

Sajnos egyelőre csak iOS7 képes futtatni, az androidos verzió kiadásáról még nincsenek hírek.

Pictoverb

A Pictoverb az első olyan magyar nyelvű alkalmazás, amely mindazoknak igyekszik segítséget nyújtani, akik veleszületett vagy szerzett okokból állandó vagy átmeneti ideig beszédképtelenek, vagy a szóbeli kommunikációjuk nehezen érthető. Az alkalmazással képek segítségével kifejezhetők érzéseink, szükségleteink.

pictoverb.jpg

pictoverb2.png

Az applikáció fejlesztője egy magyar férfi, Zsombori Balázs.

A PictoVerb androidos táblagépeken és okostelefonokon futtatható. Legalább Android 4.0-ás vagy újabb verziószámú rendszert igényel.

Inbox by Gmail

A Google tavaly októberben tett kísérletet a Gmail levelezőalkalmazás megújítására, amikor is kiadta az Inbox by Gmail appet, melynek azóta is folynak a fejlesztései. A legújabb funkció, melyet az alkalmazás kapott, a Smart Reply, azaz okos válasz. A lényege, hogy beérkezett üzeneteinkre minél gyorsabban tudjunk válaszolni. Az alkalmazás alaposan kielemzi levelezési szokásainkat, majd ez alapján rövid üzenetek lehetőségeit adja, amelyek szerinte megfelelőek lennének válasznak a kapott e-mailre. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy a lehetőségek közül rányomunk a tetszőleges opcióra, és kész is a levelünk - természetesen ki is egészíthetjük, ha úgy tartja kedvünk.

google-smart-reply.png

A Google szerint a Smart Reply hatékonysága a használat során folyamatosan nő, ugyanis a funkció automatikusan tanul a felhasználói szokásokból, ezért is várható nagy siker, hiszen az app figyeli üzeneteink tartalmát, és a leggyakoribb rövid üzeneteinket automatikusan feldobja válaszlehetőségnek.

Signal

Ha valakinek minden oka megvan üzenetei féltésére, és mindenképpen szeretné biztonságban tudni titkos csevegéseit, akkor ezt az applikációt neki találták ki. Az alkalmazásról egy neves amerikai technológiai szakértő, Chris Soghoian a következőt írta: akárhányszor valaki letölti és elkezdi használni a Signal alkalmazást, az FBI vezére sírni kezd.

christopher_soghoian_tweet.JPG

Tehát a szakemberek szerint is nyugodt szívvel titkolózhatunk az alkalmazás segítségével. Ingyenesen letölthető iPhone-ra és Androidra egyaránt; telefonszámmal való regisztrálás után nemcsak ingyen cseveghetünk, hanem kiváló hangminőségben telefonálhatunk is.

signal-app.jpg

Ha engedélyezzük a kontaktlistánk szinkronizálását, máris láthatjuk ismerőseink közül, hogy ki használja az applikációt, és azonnal felvehetjük velük a kapcsolatot. Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy az értesítéseket letiltsuk a zárolt képernyőről, hogy még véletlenül se lássa meg senki más rajtunk kívül. A régebbi üzeneteket automatikusan törölhetjük, ehhez csak meg kell adni, hogy az adott beszélgetésfolyam hány üzenetet őrizhet meg a korábbiakból.

A Facebook is a gyengénlátókat célozza

A közeljövőben várható egy applikáció, amely ugyancsak a vakokat próbálja teljes élményhez juttatni.

Mark Zuckerberg nemrégiben postolt Facebook profiljára egy videót a jelenlegi egyik kiemelt projektjükkel kapcsolatban, melyben kifejtette, hogy egy tartalomfelismerő szoftveren dolgoznak. A leendő alkalmazás lényege, hogy címszavakban kifejezi, mi látható a képeken, videókon. Elsősorban ez is a gyengénlátók és vakok számára lehet rendkívül hasznos, hiszen így ők is tájékozódhatnak arról, hogy ismerőseik, barátaik mit osztanak meg falukon.

Emellett a felhasználók szokásai is megfigyelhetők vele, így a hirdetők is megfelelően tájékozódhatnak a számunkra aktuális és figyelemfelkeltő dolgokról. A kifejlesztett app várhatóan így képzelhető el.

És akkor most ejtsünk pár szót azokról az alkalmazásokról, amelyek különdíjat érdemelnek akár haszontalanságukért, akár a készítők pofátlanságáért.

Ha tele van a pénztárcánk...

Mit kapunk, ha 130$-t, azaz majdnem 40.000 Ft-ot fizetünk a White Diamond nevű alkalmazásért? Nos, utólag nézve semmi meglepőt: egy fehér gyémánt ikont a kezdőképernyőnkre. Bár ha úgy vesszük, amennyiben igazi gyémántot akarunk nézegetni, akkor még mélyebbre kell nyúlnunk a pénztárcánkba.

im-rich-white-diamond.jpg

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a White Diamondot azóta már eltávolították a hivatalos store-okból. Valószínűleg azért az Apple-nek és a Google-nek is vannak elveik az ár-érték arányra vonatkozóan, még ha az Apple-ről ezt néha nehéz is elhinni.

Hasonló cipőben járt az I Am Rich alkalmazás: itt is valódi szemet gyönyörködtető dologra költhettünk annak idején majdnem 1000 (999.99) $-t. Ha megvásároltuk magunknak az appet, egy vörös drágakő nem is annyira szemet gyönyörködtető képével örvendeztetett meg bennünket. Mással nem.

i-am-rich.jpg

Meglepő módon még mindig kapható viszont Vuvuzela World Cup Horn Plus csaknem 60.000 Ft-ért. Az alkalmazással telefonunk megtanul rázásra vuvuzelázni, érintésre pedig sportkommentátorként ordítani. Úgy tűnik, itt már valódi értéket kaphatunk a pénzünkért!

fart-sounds.jpgA tényleg idióta alkalmazások

Természetesen itt mi mást említhetnénk először, mint a fingós alkalmazásokat, amelyekből szép számmal akad. A Funny Sounds: Fart Sound Board például a következőt ígéri:


A fing fog játszani, amikor egy hang vagy zaj túl hangos. Akkor létre az érzékenység egy egyszerű slide, és válassza a ravaszt modus, hang mozgás és érintés. Rendkívül vicces, ha a telefon el van dugva. (sic!)

Na igen, azt mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy ezeknek az alkalmazásoknak a magyar nyelvű leírása jellemzően automatikus fordítás segítségével készül.

Az Is it dark outside? segítségével megtudhatjuk, hogy sötét van-e kint. De ha úgy tartja kedvünk, esetleg használhatjuk ennek megállapítására a szemünket is, amivel a kijelzőt bámuljuk! Mindkettő ingyen van.

is-it-dark.jpg

Gondoltuk volna, hogy a tikkasztó nyári hőségben iPhone-unkat csupán 350 Ft-ért hűsítő ventillátorrá változtathatjuk? Nem? Jól tettük. A Fan Cooler alkalmazás ugyanis amellett, hogy különböző sebességű és színekben pompázó ventillátorokat jelenít meg, teljesen haszontalan - a hűsítő érzéshez jobban tesszük, ha inkább veszünk valahol egy fagylaltot.

fan-cooler.jpg

Akiknek megtetszett néhány alkalmazás az utóbbi kategóriából, azoknak ajánljuk figyelmébe a Katasztrofális Android alkalmazások videósorozatot.

Ha pedig érdekelnek további izgalmas dolgok a szabadalmak, találmányok világából, akkor itt olvashatsz:

Amennyiben saját fejlesztésű alkalmazásunk, szoftverünk van, érdemes tudni, hogy az nem helyezhető ugyanolyan jogi védelem alá, mint egy szabadalmaztatható műszaki megoldás. Ha meg akarjuk védeni szellemi tulajdonunkat, mindenképpen érdemes informálódni a szoftver oltalmi lehetőségeiről, és tapasztalalt szakemberhez fordulni tanácsért!

 

Kapu felújítás: kapu.farestaurator.hu

Farestaurálás: farestaurator.hu

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr388118574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Roland Kovacs 2015.11.28. 16:44:30

És ne maradjon ki a sorból a magyar fejlesztésű Bevándorló Játék sem :)
süti beállítások módosítása