Szabadalmi blog

Megkérdezte a minisztert, hogy miért lopnak – Bendzsel beperelte

2016. február 02. 14:02 - B.Mat.

Korrupciót firtató parlamenti kérdése miatt pereltek be egy képviselőt - pofára esés lett a vége.

szocialista-kongresszus_1.jpgA kép csak illusztráció, a Német Szocialista Egységpárt kongresszusát ábrázolja

XXV. szovjet kommunista pártkongresszus

Vezénylő elnök: Na elvtársak, lehet kérdezni!

Iván elvtárs: Tisztelt elvtársak! Csak néhány apró kérdésem lenne: hová tűnt a tej? Hová tűnt a hús? Hová tűnt a túró?

XXVI. szovjet kommunista pártkongresszus

Vezénylő elnök: Na elvtársak, lehet kérdezni!

Igor elvtárs: Tisztelt Elnök elvtárs! Nekem csak egy kérdésem lenne: hová tűnt Iván elvtárs?

Hasonló ominózus parlamenti kérdését tette fel Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője a Szellemi Nemzeti Tulajdon Hivatalának (SZTNH) elnöke, Bendzsel Miklós által gründolt Hipavilon Kft. kapcsán. Egy több százmillió forintos nagyságrendű visszaélésgyanú már eddig is sokaknak szemet szúrt, de szeretett kis hazánkban Poltpot malmai lassan őrölnek. Bár ha az igazságra szomjúhozó Rezsi Szilárdon múlna, akkor biztos vagyok benne, hogy a bíró (aki egyben képviselné a vádat is, mert hát minek két funkcióra ugyanannyi ember, meg a védőt is, nehogy már a bűnöző érdeke a becsületesek elé kerüljön alapon) egy tárgyaláson ítéletet hozna, aztán azon módon Dredd bíróként végre is hajtaná. Aztán az igazság érvényesülését nem akadályozná holmi liberális dogma a bírói függetlenségről.

Na de vissza a Hipavilonhoz! Legutóbb Novák Előd képviselő interpellálta ugyanebben a témában Trócsányi László igazságügyi minisztert, aki helyett államtitkára válaszolt. A videó utánozhatatlan abszurditással mutatja be a magyar közállapotokat. Arra a kérdésre, hogy miért loptok, a válasz az, hogy a kormány támogatja a magyar innovációt. (Nem.)

Az ügy megértését nagyban segíti a Novák Előd Facebook oldalán található ábra, illetve az alábbi infografikon:

hipavilon-mutyi-anonimizalt.png

A lényeg a következő: a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségeit kiszervezi az általa 100%-ban tulajdonolt „nonprofit” Hipavilon Kft-nek, aki azt egyedi megbízásos alapon továbbpasszolja a Bendzsel-féle körnek – az SZTNH kormánytisztviselőinek. Arra a felvetésre, hogy ezzel több százmillió forint kár éri a költségvetést – így az adófizetőket –, olyan abszurdabbnál abszurdabb válaszokat kaptak az érintettek, minthogy a kormánytisztviselői kör csak önszorgalomból, munkaidő után tevékenykedik, vagy hogy egy nonprofit kft-nél márpedig nem képződik nyereség, így kizárt a visszaélés lehetősége. Végül is csak évente 260 milliót fizetnek ki.

A kérdés, melyet Szabó Szabolcs nyújtott be, elérhető az alábbi linken keresztül.

A parlamenti kérdés azt is felrója, hogy az SZTNH azzal, hogy a szingapúri feltalálók bizalmas szabadalmi titkait egy kft-nek adja tovább, a kft. pedig jogosult azokat továbbadni magánszemélyeknek, ezzel a magyar állam megsérti a szabadalmi titoktartásra vonatkozó nemzetközi egyezményt (Trips Egyezmény 39. cikk).

A reakció elképesztő volt. A szokásos magyarázkodáson túl – támogatjuk az innovációt, nonprofit kft-nél nem lehet visszaélés, hiszen nonprofit (sic!) stb. – a kérdést feltevő képviselőt a visszaélés gyanújában érintettek bíróság elé citálták. A felperesi kereset szerint mind a hivatal, mind a Hipavilon Kft. és Bendzsel Miklós személyiségi jogait súlyosan sértette már a gyanú megfogalmazása is. Azt a jogászaik ügyesen kitalálták, hogy rágalmazásért nem perelhetik a képviselőt, mert pont ez ellen lett kitalálva a mentelmi jog (üdítő ennek a jogosultságnak egy értelmes használatát látni). Ezért személyiségi jogi pert indítottak, miszerint a kérdés feltevése, így a felperesi kérelem, alkalmas az SZTNH-ba, a Hipavilonba és a Bendzselbe vetett közbizalom rongálására. Csak azt felejtik el, hogy a közbizalom már nagyon rég elpárolgott. Már az ombudsman is elmarasztalta Bendzseléket tömeges alkotmánysértés miatt, emellett 50 éves mélypontra zuhant a magyar szabadalmi bejelentések száma. Most Bendzselék házhoz, pontosabban bíróságra mentek a pofonért. Az ügyben mindössze egy tárgyalást tartottak, és a korrekten eljáró elsőfokú bíró gyorsan arra a következtetésre jutott, hogy azért, mert egy képviselő megfogalmaz egy gyanút, nem lehet őt elmarasztalni.

A magyar innovációvédelem helyzetének javítására, a szabadalmi titkok megóvására, valamint a közpénzekkel való visszaélések visszaszorítására Facebook-oldal is létrejött Feltalálók a korrupció ellen néven, amelyhez alább lehet csatlakozni:

 

Komolyabb cikkeink a témában:

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr718353282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ló rider 2016.02.03. 08:18:11

Jó, hogy a bíró észnél volt, azért álljunk már meg, legyen már egy határ, meddig mehetnek el az önkényurak!!

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.02.03. 08:41:32

No elvtárskák, kezdtek rájönni, hogy mit takarnak és a valós cél az évtized leépítési lázában?
A működő állami feladatok kiszervezése saját zsebbe.

Netuddki. 2016.02.03. 11:26:27

A kérdés valójában az, hogy miért nem volt nyomozás és vádemelés az ügyben?

Netuddki. 2016.02.03. 11:29:18

Valójában a nemzeti szócskát fideszessel kell helyettesíteni. Pl.: Szellemi Tulajdon Fideszes Hivatala (SZTFH)

Semmi joguk a nemzeti szót használni ezeknek a bűnözőknek!
süti beállítások módosítása