Szabadalmi blog

5 hasznos találmány a strandoláshoz

2016. augusztus 10. 16:56 - pintz

A nemrégen megjelent, strandolással kapcsolatos haszontalan találmányokról szóló cikkünk után most olyan megoldásokat gyűjtöttünk össze, melyek valóban hozzáadott értékkel rendelkeznek. Most kizárólag szabadalmi adatbázisban talált vívmányokról értekezünk.

Lássuk, miket lehet érdemes a nyár hátralévő részére beszerezni, vagy a nagyobb strandokra eljuttatni.

hasznos-talalmanyok-strand-heureka-lead.jpgA feltalálók különböző módon akarnak nyomot hagyni a strandon

1.) Cápa elleni védőruha

Erre a találmányra mondjuk a Balatonban kevéssé van szükség, de ha Floridába utazunk, érdemes lehet helyet hagyni neki a bőröndben. Kérdés persze, hogy mennyire vagyunk hiúk a kinézetünkre, és szeretnénk-e lesülni, mert ilyen esetekben nem javasoljuk a viselését. Ugyanis az ember testét teljesen fedő gumiruháról beszélünk, aminek része a sisak, lábbeli és kesztyű is. A kezeslábason kiálló tüskék vannak kialakítva, melyek cápa harapás ellen védik a viselőt. Az eredeti amerikai szabadalmi bejelentés ezen a linken érhető el. Egyébként internetes keresés után ennél dekoratívabb és valószínűleg jobban működő védőruházatokra is bukkanhatunk, de jelen cikkünkben azért a viccesebb, és adatbázisban közzétett találmányokra utazunk.

szabadalom-strand-talalmany-capa-levedes.pngRajz a szabadalmi iratból (bal) és egy cápa ellen védő páncél, ami ténylegesen elérhető a piacon (jobb)

2.) Strandasztal

A szokványos napernyőkkel megegyező kialakítású asztalról van szó, ami könnyen hordozható, másodpercek alatt összerakható. Bármelyik homokos vagy füves strandon beszúrható a földbe, hogy ne pikniktakaróról kelljen a lángost enni. Valószínűleg még praktikusabb lenne egy olyan kialakítás, mikor az asztallap a napernyővel egybe van építve, így csak egy szárat kell beszúrni, és az asztalka ráadásul mindig árnyékban lesz.

Amikor valamilyen egyszerűbb találmányt közlünk, gyakran érkezik utána a komment, hogy Amerikában bármit levédenek. Nos, jelen esetben a végkifejletnek is utánanéztünk, és megnyugtatásul közölhetjük, hogy a bejelentést az Amerikai Szabadalmi Hivatal elutasította. 

strand-asztal-feltalalo-iroda-vedelem-talalmany.pngÁbrák a bejelentésből (bal) és egy megvalósult példa (jobb, forrás: tuvie.com)

3.) Profi, olimpiai úszódressz (Speedo)

Ez kicsit kilóg a felsorolásból, hiszen ez egy profi úszódressz, így nem teljesen a strandoláshoz kapcsolódik. De ki ne úszna nyáron? És, ha megtehetnénk, miért ne próbálnánk ki profi, az Olimpián is használt fürdőruhában? Egy, a Speedo által bejelentett, és azóta számos országban szabadalmaztatott találmányra bukkantunk. 

strand-uszas-olimpia-talalmany.pngA speciális úszódressz (bal) és az US6446264B2 számú szabadalmi irat rajzai (jobb)

4.) Felfújhatós vízicsúszda

Minden gyerek és gyermeklelkű felnőtt álma lehet a gumicsúszda, amit csak rárakunk a víz felületére, és mehet is az ugrálás, csúszkálás egyenesen a hűsítő vízbe! Sok szabadalmi bejelentés lelhető e tárgyban, példaképp ezt az iratot mutatjuk.

vizicsuszda.jpg

5.) Medúza elleni háló

Mennyivel megnyugtatóbb lenne úgy megmártózni az ócánban, hogy nem kell félnünk közben a medúzacsípéstől! Ezt a célt szolgálja a következő szabadalmi bejelentésben található találmány, mely elválasztja a strandolókat a medúzáktól. A megoldás egy vízszint alatt kifeszíthető háló, ami nem engedi a medúzákat és a nagyméretű halakat a strandolók közelébe úszni, bár nyilvánvalóan az ellenkező irányban is működik. A megadott koreai szabadalmi leírás itt olvasható.

meduzahalo-talalmany-szabadalom-iroda-ugyved.pngAz eredeti rajz (bal) és a találmány használata Ausztráliában (jobb) 

szabadalomkutatás nagyon fontos első lépés, mielőtt milliókat fektetnénk a szabadalmaztatásba, hiszen abból derül ki, hogy amit feltaláltunk, tényleg új-e. Szabadalmat, azaz kizárólagos hasznosítási jogot nem egyszerű szerezni, és meg is kérik az árát. Ezért semmiképp sem tanácsos elsietni, inkább bízzunk meg szakértőt, és a minőségre helyezzük a hangsúlyt. Itt a blogon általában viccesebb témáknak járunk utána, de természetesen komoly kérdésekben is szívesen állunk rendelkezésre. A privát konzultációkon például személyre szabott stratégia kialakításában segítünk.

Ízelítő hasonló témájú cikkeinkből:

 

Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr718878436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása