Szabadalmi blog

Hülye sörös találmányok Oktoberfest idejére

2016. szeptember 30. 17:41 - pintz

Münchenben ezekben a napokban éppen zajlik az Oktoberfest. A világ legnagyobb sörfesztiválját 1810 óta minden évben megrendezik. Ebből a jeles alkalomból a Szabadalmi Blog csapata a világ legszórakoztatóbb sörrel kapcsolatos találmányaiból szemezgetett néhányat, néhány pohár kellemes csapolt világos társaságában.

oktoberfest-lany-szabadalom-blog.jpgforrás: oktoberfestgirls.blogspot.hu

1. Az Oktoberfesthez tökéletesen illő, német női népviseletet mintázó söröskorsóval. Rendkívül esztétikus dizájn.

soros-korso-formaterv-pintz.jpg

2. Ennek továbbfejlesztett változata logikusan a meztelen női testet mintázó söröspohár, mellyel egyes olvasóink talán már találkoztak a boltok polcain. Ez a formatervezési minta igen kreatív megoldás, bár a klasszikus Oktoberfest-féle söröskorsós koccintás talán kissé nehezen kivitelezhető vele.

naked-beer-mug-design-pintz.jpg forrás: www.drinkstuff.com

3. A hatvanas évek emléke a sörösdoboz-hordozó, azaz „beer can holder”, amely leírása szerint „megszabadít a kényelmetlennek ható közvetlen kapcsolattól az ujjak és a hideg sörösdoboz között”. A megoldás nemigen terjedt el, talán nem véletlenül.

sorosdoboz-holder-pintz.jpg

4. Valószínűleg mindenki szembesült már azzal a problémával, hogy hogyan is vigyünk kézben egyszerre több papír söröspoharat. Nos, ez a praktikus kis széthajtható műanyag lap lehetővé teszi egy kisebb rekesznyi sör szállítását! Ideálisnak tűnik fesztiválokra, illetve nagyobb baráti társaságok számára. Kérdés azonban, hogy vajon milyen mennyiségű sört bírnak el a vékony műanyag elemek?

sor-tarto-hami-pintz.jpg

5. Ez a rendhagyó söröspohár beépített homokórával rendelkezik, amely nyilvánvalóan az egy pohár ital elfogyasztására fordított időt méri. Gyorsivó versenyekre ideálisnak tűnik. Még egészség-barátnak is mondható, hiszen a homokórát csak úgy lehet újraindítani, hogyha megfordítjuk a poharat – így ha továbbra is mérni szeretnénk az időt, hagyni kell egy kis intervallumot az egyes pohár italok elfogyasztása között.

homokora-pohar-hami-pintz.jpg

6. A következő találmány egy olyan söröskorsó, amely ivászat közben marokerősítő gyakorlatokra is lehetőséget biztosít. Ilyen módon senkit nem fognak azzal vádolni, hogy hanyagolja a testedzést az ivás miatt. Rendkívül egyszerű és frappáns ötlet.

muscles-beer-photo-hami-pintz.jpg forrás: http://mugmuscles.com/

7. Kacsát, macskát vagy egyéb állatot formázó dekoratív sörcsapoló. Avagy, ha valakinek elege lenne a klasszikus hordó-formájú sörtárolókból.

kacsa-dekorativ-sorcsapolo-szabadalom-pintz.jpg

8. A sörízű fagylalt receptjét, mely élesztőt és malátát használ, Németországban benyújtott szabadalmi oltalom védi. Hogyha esetleg valaki kipróbálta, kérjük, kommentben ossza meg velünk a tapasztalatait.

sorizu-fagylalt.jpgforrás: www.kudoskitchenbyrenee.com

9. Valaki a hatvanas évek végének Amerikájában feltalálta a dehidratált sört. Igen, jól olvasták: minek a víz a sörbe, mikor kristályok formájában is lehet fogyasztani? Az „újrahidratáláshoz” egyébként valaki azt ajánlja, hogy húzzuk le a kristályokat a WC-ben (arra utalva, hogy ennek az egész ötletnek semmi értelme).

sor-dehidratalas-szabadalom-pintz.jpg

10. Végül egy igazi kuriózum: 2009-ben az Egyesült Államokban feltalálták a teli söröskorsó formájú gumióvszert, melyet nem csak a sörfesztivál idejére, hanem az azt követő hideg őszi-téli éjszakákra is ajánlunk kedves Olvasóink figyelmébe.

soroskorso-alaku-gumiovszer-szabadalom-pintz.jpg

A postban bemutatott kisebb találmányok többnyire használati mintaoltalomban vagy formatervezési mintaoltalomban, és nem szabadalmi oltalomban részesültek. Hogyha valaki bővebben kíváncsi arra, hogy mi a különbség a kettő között, vagy van egy hasonló ötlete és szeretné tudni, hogyan lehet levédetni, ajánljuk figyelmébe Magyarország egyetlen innovációvédelmi előadássorozatát, ahol profi szakértőktől informálódhat és kérdezhet bárki, akinek van jó ötlete, fejlesztése, találmánya vagy vállalkozása.

Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr2711755293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pitbull.lecso · http://pitbull-lecso.blog.hu 2016.10.04. 00:11:45

Az első képen lévő csaj formatervezési oltalom alatt áll? :)

Gerardus A. Lodewijk 2016.10.22. 15:48:18

Sörös találmányokról az az anekdota) jut eszembe, hogy állítólag a 30- as évektől kezdve a világ nagy sörgyárai egymással versengve évtizedeken át sokmillió dollárt és munkaórát fordítottak az önmagát hűtő sörösüveg/sörösdoboz kifejlesztésére. Született is több tucat ötlet. A gyakorlatban egyik megoldási javaslat sem volt hasznosítható, mert egy részük nem működött az elvárásnak megfelelően, a többi pedig vagy túl nagy volt vagy túl nehéz vagy mérgező vagy robbanásveszélyes vagy undort keltő vagy egyszerűen csak rettentő drága. Ezért aztán legkésőbb az ezredfordulóra mindenki lemondott a témáról.
Tanulság: valószínűleg a ráfordított pénz, idő és energia töredéke elég lett volna ahhoz, hogy olyan sört fejlesszenek ki, amelyik langyosan is ugyanazt az élményt nyújtja, mint hidegen.
süti beállítások módosítása