Szabadalmi blog

Tízmilliók siratnak egy feltalálót

2016. október 21. 17:16 - pintz

albert-einstein-feltalalokrol-idezet.jpg

“Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja.” – e személyeket hívjuk feltalálóknak. Ők azok, akik előre viszik a világot. Ők azok, akik nélkül nem születnének új termékek, új technológiák. Sok a feltaláló a világban, és sajnos sokan el is távoznak közülük anélkül, hogy megemlékeznénk róluk. Most azonban egy olyan feltaláló távozott, aki miatt egy évre milliók öltöznek feketébe, és aki miatt honlapok, Facebook képek millió váltanak fekete-fehérre.

E személy pedig nem más, mint az "Időjárás módosító, esőcsináló technológia" feltalálója.

thai-kiraly-talalmany-szabadalom-pintz.jpg

E technológia bő 10 éve kapott európai szabadalmat EP 1 491 088 B1 szám alatt. A találmány az USA-ban és még több országban is oltalmat élvez. Most sokan azt gondolják, hogy bizonyára nagy jelentőségű e szabadalom, de azért a találmány köztünk marad. Hát akkor miért siratjuk a feltalálót?

Pedig ennyien még soha nem gyászoltak feltalálót. Nos, a gyász nem elsősorban a feltalálónak szól. A feltalálók világát azért érinti a gyász, mert ez az egyetlen szabadalom, amelynek egy király a feltalálója. Ő pedig nem más, mint Őfelsége Bhumibol Adulyadej, IX. Rama Thaiföld királya. (His Majesty King Bhumibol Adulyadej, Rama IX of Thailand) A thaiföldi király 2016. október 13-án hunyt el.

De ki volt ez a feltaláló, most már nevezzük királynak, akit népe ennyire szeretett? Állhat-e élete példának az európai politikusok előtt is, akik államfői babérokra vágynak?

bhumibol-adulyadej-kiraly.jpgBhumibol Boston mellett született 1927-ben, szüleivel röviddel ezután már visszatért Thaiföldre, ahol apja, a király hamarosan elhunyt, és bátyja került a trónra. Ötéves korában anyjával Svájcba került, itt kezdte meg tanulmányait. Francia irodalmat, latin és görög nyelveket tanul, és lelkesen szaxofonozott. 1945-ben a Lausanne-i egyetemen műszaki tudományokat tanult. Időközben bátyja elhalálozott, ő azonban befejezte tanulmányait Svájcban. Egyúttal gyakran látogatott Párizsba, ahol megismerte későbbi feleségét az akkori thai nagykövet lányát. 1950-ben koronázták királlyá.

Thaiföld mintegy 70 milliós ország, alkotmányos monarchia, a király testesíti meg a nemzeti identitást és az egységet. Könyvet írt, zenét szerzett, és a szaxofon mellett trombitált, zongorázott, gitározott. Gyerekkora óta lelkes fotográfus is volt. Emellett rádióamatőr volt és vitorlázott. Több hajót maga tervezett. A délkelet-ázsiai játékokon vitorlásversenyen aranyérmet nyert 1967-ben. Bár a király szerepe elsősorban protokolláris volt, politikailag kiegyenlítő szerepet igyekezett betölteni, és uralkodása alatt több szociális és gazdasági projektben vett aktívan részt.

Találmánya is e körbe sorolható. Az esőcsináló technológia célja, hogy segítse azokat a mezőgazdasági termelőket, akik többször néznek szembe aszállyal és özönvízzel.  Különösen észak-kelet Thaiföldön volt gyakori, hogy a száraz évszakban volt ugyan felhő, de azokat a szél elfújta. Egy ún. szendvics technológia segítségével higroszkópikus vegyi anyagot, például nátrium kloridot (sodium chlorid) juttatnak repülővel a felhőbe az eső megindítására. Az eljárás négy lépcsős, amely felhőképződés elindításából, az esőcseppek hízlalásából, többfokozatú "támadásból", majd túlhűtött anyagokkal való esőszaporításból  áll.

Blogunk e cikkel tiszteleg a thai nép előtt, aki királyát, az egyetlen feltaláló királyt gyászolja.

További cikkeink:

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr1011827229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2016.10.22. 19:01:05

Itt vagyok helyette en.
Jarom Europat kamionnal, amerre megyek, ott esik, csutortokon is jott utanam az esofelho, en voltam a nemet ciklon kozeppontjaban, el kene mennem Schwarzenegger orszagaba, ott allitolag szarazsag van, szerintem milliardos lehetnek.

kkm.furdancs 2016.10.23. 07:35:33

@]{udarauszkasz: Az egyik Douglas Addams könyvben pont ezt olvastam. Megoldás: esőisten vagy :)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.10.23. 08:16:24

@Jakab.gipsz: azt bontja, csak egy fideSSes gazember ezt sohasem fogja megértenim
süti beállítások módosítása