Szabadalmi blog

A leghülyébb karácsonyi találmányok 3.0

2016. december 23. 18:55 - pintz

Az Európai Szabadalmi Hivatal 90 millió szabadalmi iratot tartalmazó adatbázisában több, mint 6000 találat van a karácsony szóra. A tavalyi és a tavaly előtti évhez hasonlóan idén is szemezgettünk belőle tíz idétlen karácsonyi találmányt.

hulye-karacsonyi-talalmanyok-3.jpg

1.) Tavaly már levontuk azt a következtetést, hogy a tajvani feltalálók különös előszeretettel viseltetnek a karácsonnyal kapcsolatos találmányok iránt. A következő dekoráció (USD763727) egy egészen friss megoldás, akár karácsonyfa-helyettesítőként is szolgálhat - persze a "jóízlés" tágan értelmezett definíciója szerint:

karacsonyfa-helyettesito-dekor.jpg

2.) Ugorjunk vissza az időben 1940-be, és csodáljuk meg a félig mű karácsonyfa (US2186351) szépségét! A mű karácsonyfák elterjedtek, korábbi karácsonyok alkalmával mi is írtunk róluk. Az alábbi találmány azonban az egyetlen félig mű fenyőfa - mivel az ágain fém tartóelemek találhatók, amelyekbe valódi fenyőágakat lehet helyezni. Az egyetlen kérdés, hogy kinek és miért lehet motivációja egy ilyenre a valódi vagy a műfa alternatívájaként.

felig-mu-fenyo.jpg

3.) Vajon kinek és mire kellhet egy kamerát tartalmazó karácsonyfadísz (CN204133087U)?

kameras-karacsonyfadisz.jpg

4.) Az ehető ajándékcsomagoló háziállatok részére (US20130149418) 2013-as alkotás. A szabadalmi leírás a következőképpen fogalmaz:

"A találmány segítségével a kisállat-tulajdonosok képesek lesznek háziállataik mentális és fizikai stimulálására egy ehető rejtvényen/játékon keresztül, melyet az állatoknak szét kell rágniuk annak érdekében, hogy a benne elrejtett meglepetéshez jussanak."

eheto-csomagolas.jpg

A találmányról szóló egyik korábbi ismertető felteszi a nyilvánvaló kérdést: "de miért csak háziállatoknak"?

5.) Az US20060116049 (2004) bejelentési számot viselő Mikulás-látogatás utánzó készlet szabadalom az angolszász karácsonyi szokásokra van szabva, így számunkra leginkább kulturális kuriózum-értéke lehet. A találmányról tavalyi bejegyzésünkben is esett szó, azonban ezúttal olvassunk bele egy kicsit a készlet használati útmutatójába:

1.) A készletet ne mutassa meg a gyerekének! Ez elrontaná a meglepetést. Karácsony reggelén (vagy karácsony este), mielőtt a gyereke felébred, kövesse az alábbi 2.-6. lépéseket.

2.) Helyezze a "köszönöm" feliratot feltüntető kártyát oda, ahova a Mikulásnak szánt édességek kerültek (természetesen csak miután eltávolította őket). Hagyja ki ezt a lépést, hogyha nem helyezett ki édességeket.

3.) Szórja ki a kukoricát a kerti gyepre, verandára, vagy küszöb elé, hogy úgy tűnjön, mintha a Mikulás rénszarvasai kukoricát fogyasztottak volna.

4.) Használja a mellékelt patákat, hogy lábnyomokat helyezzen el a hóban, vagy a kerti talajban. Hogyha a közelben nem található megfelelő talaj, töltsön meg egy serpenyőt földdel és nyomja bele a patát. Majd használja a földes patát arra, hogy lenyomatokat hagyjon a teraszon, kocsibeállón, vagy egyéb kemény felületen. Próbálja megteremteni annak az illúzióját, hogy a Mikulás rénszarvasai a közelben tülekedtek.

5.) Helyezze a letépett anyagot ("a Mikulás kabátjának egy darabja") egy kerti objektumra, vagy egy kerti objektum mellé, azt az illúziót keltve, mintha a Mikulás "fennakadt volna valamin", például egy kiálló szögön, sarkon, a kandalló rostélyán stb.

6.) Helyezze a Mikulás rénszarvasszán vezetésére vonatkozó jogosítványát a padlón, mintha a Mikulás elejtette volna azt. Biztosítsa a gyerekét arról, hogy a Mikulás fog kapni egy pótigazolványt - az igazolvány elvesztése nem jelenti azt, hogy a következő évben további ajándékok nem várhatók.

Az egyetlen kérdés, hogy ezután hogy lehet eladni a Mikulást azoknak a gyerekeknek, akik hobbiból amerikai szabadalmi leírásokat olvasgatnak?

6.) Ismét adjuk át a szót magának a szabadalmi leírásnak, és lássuk a "jó voltam vagy rossz voltam" mérőeszközt (US20080299533)!

A "jó voltam vagy rossz voltam" mérőeszköz egy vizuálisan újdonságot tartalmazó játék, amelyet arra terveztek, hogy a gyerekek megtudják, hol is állnak az ajándékokhoz szükséges kedves viselkedés tekintetében. A mérőeszköz tizenkét kérdést tartalmaz, továbbá egy szabad mezőt (írófelületet), ahová a szülők/gondviselők fel tudják vezetni a gyerek nevét; minden kérdés után szabad helyet, ahová a szülő/gondviselő elhelyezheti a gyermek osztályozását; egy kalkulátort, amely a kérdésekre adott pontszámok összeadására/összegzésére szolgál, a teljes összeg feltüntetésével együtt. A játékon feltüntetésre kerül továbbá egy mérőeszköz, amely százalékokban számítja a rosszaság mértékét alul, és a jó magaviselet mértékét felül.

jo-vagy-rossz-meroeszkoz.jpg 

7.) A Fürdőző Mikulással (USD372207) kapcsolatban csak annyi észrevételünk van, hogy az a kis mikulássapka nagyon pajkos helyre került!

furdozo-mikulas.png

8.) A kerékpár és a szánkó kombinálásából született meg a következő csoda (US3561783):

szanko-bicikli.png

9.) Rénszarvast formázó kopogtató (USD317397), amely véleményünk szerint az aranyos, a röhejes és a félelmetes határán tántorog valahol:

renszarvas-kopogtato.png

10.) Hova lehet ezt még fokozni? A bejegyzés fénypontja a végére került: valószínűleg a Gyűrűk Ura entjei ihlették a szemmel és szájjal rendelkező karácsonyfát (US6053798), amely az ünnepek alatt várhatóan a rémálmaink főszereplője lesz, és bármely kiskorú gyermek lelkivilágában képes maradandó sérüléseket okozni:

karacsonyfa-arc.png

Ha Neked is eszedbe jut egy - ezeknél a találmányoknál remélhetőleg értelmesebb - ötlet, első lépésként olvasd el a szabadalmi könyvet, amely az innováció lépéseit humoros, közérthető formában adja közre, vagy gyere el innovációvédelmi előadásainkra, ahol számos hasznos információt szerezhetsz arról, hogy miként védesd el az ötletedet. Utána kutass egyedül vagy fordulj szabadalmi irodához, azaz szabadalmi ügyvédhez, hogy a tényleges kutatásban vagy akár a saját ötleted levédésében segítségedre legyen. Ha sikeres volt a levédés, akkor ne felejts el egy jó nevet adni a terméknek. Ha megvan a jó márkanév, akkor azt célszerű, szinte kötelező védjeggyel ellátni. Ha tanácsra van szükséged, akkor a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület is segíthet. Ha nincs pénzed védelemre, akkor ott a Szegények szabadalma.

Szeretnénk megköszönni több mint 800.000 olvasónknak, hogy idén is ilyen sokan látogatták blogunkat. Áldott Karácsonyi Ünnepeket kívánunk!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr4012070105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2016.12.24. 13:14:48

A fürdőző Mikulás előtt úszkál az angolszász lubickolás kötelező kelléke, a gumikacsa (rubber ducky) és az viseli a bojtos sipkát.

u.i.: jó, hogy van ez a blog. Meg a blogketrec, mert magamtól sose találtam volna ide.

Secnir 2016.12.24. 14:50:14

@Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi:
valóban, én nem jöttem volna rá, hogy az gumikacsa, kétszer is meg kellett néznem. viszont az megvan, hogy térdből el van törve a mikulás mindkét lába? különben nem állhatna fölfelé a talpa...

Csak Norris 2016.12.24. 19:53:35

@Secnir: Lehet hogy angolszász területen neki hátrafelé hajlik a térde.:)
süti beállítások módosítása