Szabadalmi blog

A Vastrón és a szellemi tulajdonjog bitorlói

2017. augusztus 21. 14:12 - pintz

Avagy: Trónok Harca és IP (Cikkünk spoilereket tartalmaz!)

A napokban jön ki a Trónok Harca következő epizódja - pontosabban jött volna, hogyha az HBO hibájából nem szivárgott volna ki napokkal korábban. A szabadalmi és védjegyblog kitartó olvasói már sokszor rácsodálkozhattak arra, hogy a világon a vörös csillagtól kezdve Trump WC-jéig mindennek köze van a szellemi tulajdonhoz. A Trónok Harca sem kivétel: a mai bejegyzésben mindenki kedvenc sorozatának szerzői jogi botrányáról írunk röviden, valamint a sorozathoz kapcsolódó legérdekesebb védjegyeket is bemutatjuk. 

kep0-grr-martin-pintz.jpg

Game of Thrones és szerzői jog

A szerzői jog azt illeti, aki a művet megalkotta - illetve filmek esetében többnyire azt a stúdiót, akire az alkotók a szerzői jogot átruházták. Amerikában azt is jelezni kell magán a mű példányain, hogy adott mű szerzői jogi védelem alatt áll, erre szolgál a „copyright notice” intézménye, a mindenki által ismert karikával övezett C-betű, valamint a szerzői jog jogosultjának és az első publikálás dátumának feltüntetése. Ez a Trónok Harca esetében a következő, melyet minden rész végén láthatunk:

© 2017 Home Box Office, Inc. All Rights Reserved.

Tehát, bár a Trónok Harca könyv szerzője természetesen G.R.R. Martin (melynek megfilmesítéséért valószínűleg busás szerzői jogdíjban részesül), a sorozat szerzői pedig a rendezők, forgatókönyvírók, szerkesztők és egyéb munkatársak, a szerzői jogok jogosultja maga a stúdió. Ezen jog magában foglalja azt is, hogy a stúdió választhatja meg, hogy mikor, hogyan és milyen formában hozza nyilvánosságra az elkészült epizódokat (sőt, hogyha elégedetlen valamelyikkel, azt akár vissza is vonhatja). A kedves hackerek tehát, akik idő előtt kiszivárogtatták az egyik részt, olyasmit csináltak, ami ebbe a jogba ütközik. Ezért az HBO-nak joga van mind polgári jogi, mind büntetőjogi igényeket érvényesíteni velük kapcsolatban. A hónap elején mostani évad 4. epizódjának kiszivárogtatási ügyében eddig négy embert tartóztattak le, akikre vár Harrenhal pincéje, esetleg a Sasfészek égi cellái… (a Holdkapu azért talán nem)

kep1-holdkapu-pintz.jpgAz eredeti kép forrása: gameofthrones.wikia.com

Persze a mai epizód, ahogy fentebb említettük, az HBO saját hibájából került ki korábban a netre, így ezek szerint ők annyit tudnak az adatbiztonságról, mint Havas John bármiről.

Game of Thrones védjegyek

A védjegyek, mint áruk és szolgáltatások eredetének jelzői - amelyek többnyire termékeken elhelyezett feliratok vagy logók formájában jelennek meg - alapvető fontosságúak a Trónok Harca kapcsán. Gyakorlatilag bármely karakter nevéből lehet védjegy, ekkor a jogosultnak kizárólagos joga lesz használni azt meghatározott áruk kapcsán. Ezzel sok pénzt lehet keresni - George Lucas sem véletlenül ragaszkodott a merchandising tárgyakhoz fűződő jogai megtartásához a Csillagok Háborúja kapcsán.

Az alábbiakban bemutatjuk a kedvenc Trónok Harca védjegyeinket, melyek az Egyesült Államokban lettek bejegyezve - ezek többnyire csak a sorozatból vett nevek különféle termékekre, de az érdekes lehet, hogy hogyan is használják fel őket.

1.) Vastrón (IRON THRONEsör: ha már fáradságos hadjáratok, valamint rengeteg vérontás és taktikázás után egyszer megszerezzük a vastrónt, akkor rajta ülve lazíthatunk végre egy hideg sörrel.

kep2-vastron-pintz.jpgforrás: www.trademarkologist.com

2.) KHALEESI pólók, fürdőruhák és bögrék: a strand tűzrőlpattant királynőinek és a bikinifelsők láncainak leverőinek

kep3-khaleesi-pintz.jpgforrás: aliexpress.com

3.) VALAR MORGHULIS sör: ha már minden embernek meg kell halnia, legalább egy jó sörrel a kezünkben tegyük, nemde?

kep4-valar-morghulis-pintz.jpgforrás: cdn.hiconsumption.com

4.) Máktej (MILK OF THE POPPYbögrék és pólók: mondjuk véleményünk szerint ez a márkanév jobban állna valami legális tudatmódosító szernek, néhány USA államban pl. bejegyezhették volna akár fűre is…

kep5-milk-of-the-poppy-pintz.jpgforrás: www.hbostore.eu

5.) HODOR ajtókitámasztók

kep6-hodor-pintz.jpgforrás: hips.hearstapps.com

Ez kakukktojás, mert valójában csak egy USA védjegybejelentés volt, amelyet végül nem jegyeztek be - elsősorban azért, mert az amerikai gyakorlat szerint a védjegy nem lehet „pusztán díszítő elem”, hanem képesnek kell lennie rá, hogy megkülönböztesse, illetve azonosítsa az árukat. Nos, amit HODOR-ként védjegyoltalomra bejelentettek, az nem a név, hanem a képen látható tárgy volt, és bár van lehetőség magának a névnek a bejegyzésére is (sőt, van ilyen védjegy is bejegyezve), a konkrét esetben nem ez történt. Egyébként a magyar hivatal valószínűleg bejegyezné ezt a védjegyet, az élelmes ajtókitámasztó-forgalmazók előtt viszont két akadály is áll: először, az HBO vagy G.R.R. Martin rosszhiszeműségre hivatkozással felszólalhatna a bejelentés ellen, másrészt pedig van egy olyan szabály, hogy a megjelölés nem részesülhet védjegyoltalomban, ha olyan jelekből vagy adatokból áll, amelyeket az áru fajtája, rendeltetése vagy egyéb jellemzője feltüntetésére használhatnak („leíró védjegy”), és ha a Hivatalban látták a sorozatot, elképzelhető, hogy a HODOR nevet ajtókitámasztókra leírónak minősítenék…

Ez utóbbin kívül - amely bejelentést ráadásul nem is az HBO tette - úgy látjuk, hogy bár még akadnak védjegyek bőven, azok nem túl fantáziadúsak. Legtöbbször átlagos merchandizing tárgyakra jelentik be őket: bögrék, pólók stb. Úgy véljük, hogy ennél sokkal frappánsabb módon is ki lehetne használni a sorozat ikonikus karaktereit, elemeit, és olyan védjegyeket szerezni - majd gazdasági tevékenység keretében használni is, természetesen -, melyekben van egy kis plusz poén. A mi ötleteink:

    • The Mountain (A Hegy) fitness-eszközök, súlyzók
    • Night's Watch karórák
    • Winter is cumming (vagy: Winter is not the only thing that’s coming) óvszerek
    • Little Finger (Kisujj) kisméretű óvszerek és szexuális segédeszközök

littlefinger gif

    • Jon Snow hótaposó / téli sporteszközök
    • Jaime Lannister művégtagok
    • Khaalesi vagy Drogon tüzesvíz
    • Walder Frey esküvőszervező szolgáltatás
    • Theon Greyjoy műpéniszek és/vagy frankfurti virslik

Ramsay Bolton sausage

  • Aerys Targaryen tűzijátékok és pirotechnika
  • Three-eyed Raven (Háromszemű holló) optikai, járműkövetési- és jóslási szolgáltatások
  • Oberyn Martell szemklinika és alternatív gyógyászati módszerek
  • The Unsullied (A Makulátlanok) tisztítószerek és chippendale-takarítószolgáltatások
  • Grey Worm (Szürke féreg) kártevő- és rovarirtó szolgáltatás
  • Red Priestess (Vörös papnő) fiatalító krémek és egyéb kozmetikumok
  • Lord Varys lehallgatókészülékek
  • Ramsey Bolton nyúzókések, vadászeszközök és kutyatápok

kep7-ramsay-kutyatap-pintz.jpg
Forrás: weheartit.com

Ha te is szeretsz olvasni, akkor amellett, hogy ha követsz minket Facebookon, nem maradsz le a legfrissebb bejegyzéseinkről, amíg kijönnek az új könyvek G.R.R. Martin tollából, ajánljuk figyelmedbe a Találd fel magad, avagy a siker szabadalma és a Védjeggyel a csúcsra! című könyveket, amelyek közérthető módon, színes ábrákkal illusztrálva rántják le a leplet egy misztikusnak hitt, igen szűk szakterület: a szabadalmak és a védjegyek világáról. Ezen túl ha van egy saját ötleted, akár találmányra, akár márkanévre, mindenképp érdemes a témában járatos, több évtizedes szakértelemmel rendelkező szabadalmi ügyvivőhöz fordulni, mert így az igazán profi védelem megszerzése mellett elkerülhetők a leggyakoribb - igen drága - hibák is.

Ha pedig továbbra is csak olvasnál, olvasnál és olvasnál, akkor ajánljuk néhány korábbi cikkünket:

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr3812768922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kodicsek3 · http://webmestersalgotarjan.blog.hu/ 2017.08.22. 15:38:34

A "Khaalesi vagy Drogon tüzesvíz" -et szívesen megkóstolnám. Ma lett kész a ribizli borom, lehet szabadalmi kérelmet fogok benyújtani rá és árulni fogom arbori borként, vagy dorni -ként. :)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2017.08.22. 17:38:01

Az Aliexpress-en aligha pont jogdíjas cuccokkal fogunk találkozni... :)
süti beállítások módosítása