Szabadalmi blog

Világos, mint a faablak!

2016. május 19. 10:47 - pintz

Lars Berglund svéd kutató nemrég bemutatta a csapata által kifejlesztett „átlátszó” fát. A fából kivonták az anyagnak barna színt kölcsönző lignint, s polimerrel helyettesítették. A folyamat eredményeként kapott falemez 85%-ban átlátszó lett. Berglund szerint az építészek lelkesen érdeklődnek a találmány iránt, s egyes híradások már az ablaküveg utódjáról beszélnek. Amennyire ügyes ez az eljárás, az áttetsző fa építőipari felhasználásának tekintetében nehéz osztani Berglund optimizmusát.

atlatszo-fa.jpg

Tovább
3 komment

Égbekiáltó, amit művelnek

2016. május 06. 12:57 - Magyar Szellem

Durván nekiment a pápa a korrupt hivataloknak - erre biztos nem fog szabadalmat kapni...

ferenc-papa.jpg

Hamarosan közreadja az Állami Számvevőszék az SZTNH korrupciógyanúja kapcsán indított vizsgálatának jelentését. A konkrét esetről blogunk beszámolt. Egyelőre annyi biztos, hogy az igazságügyi miniszter elfogadta a jelentést, az SZTNH-nak viszont nem tetszett a jelentés tervezete, mert észrevétellel élt ellene. De mit mondana erre Ferenc pápa? És mit szólna az MNB alapítványokról? És mi lenne a véleménye a ...[szabadon behelyettesíthető]... ügyről? Megtudhatjuk Ferenc pápa "Irgalmasság arca" kezdetű enciklikájának 19. pontjából:

A korrupció "súlyos, égbekiáltó bűn, mert aláássa a személyi és közösségi élet alapjait. A korrupció megakadályozza, hogy reménnyel tekintsünk a jövőbe, mert hatalmaskodásával és mohóságával szétrombolja a gyöngék terveit, és elnyomja a szegényebbeket. Olyan baj, amely befészkeli magát a hétköznapokba, s később közbotrányokká fokozódik. A korrupció nem más, mint a bűnben való megátalkodottság, amely arra törekszik, hogy Istent a pénz hatalmának illúziójával helyettesítse. A sötétség műve [...]

[...] a leleplezéséhez szükséges bátorság mellett okosságra, éberségre, törvénytiszteletre, átláthatóságra van szükségünk. Ha nem szegülünk nyíltan szembe vele, előbb-utóbb bűntársakká leszünk, és szétroncsolja az életünket."

Furcsa ez a pápa! Fel akarja forgatni megszokott életünket! Nem ismeri a valóságot: nekem is jut, neked is jut, tacsi-pacsi... Olyanokat mond még, hogy a nők és a férfiak közötti fizetéskülönbségeket meg kéne szüntetni, menekültek lábát mossa, támadja a globalizmus embert, eszközt leselejtező módszereit... Sőt olyanra biztat, hogy mondjunk nemet az egyenlőtlenségen, kirekesztésen alapuló gazdaságra!

Ez az a gazdaság (írhatunk helyette hivatalt is), amely a nemzet feltalálóit kirekeszti a szabadalmi jogok köréből, amikor Európa legmagasabb szabadalmi fenntartási díj sarcát veti ki a magyar kisvállalkozókra, és 50 éves mélypontra taszítja a nemzeti innovációvédelmet. Ez az a gazdaság, amelyik az egységes EU szabadalommal évente 60000 külföldi kizárólagos szabadalmi jogot eresztene a magyar kisvállalkozók, fejlesztők nyakára, úgy, hogy 4 év állt volna azok felkészítésére, de semmit sem tettek ennek érdekében. Ez az a gazdaság, amelynek mohó és rövidlátó szabadalmi ügyvivői kamarája támadja a pápa biztatására született Szegények szabadalmát, amellyel a tőkeszegények is megvédhetik szabadalmi ügyvivő nélkül találmányukat.

atlagos-szabadalom-fenntartasi-dijak.jpg

Ez a gazdaság ...[szabadon behelyettesíthető]... - itt gondolhatunk a saját területünkre. Tehetünk ellene? Mindenki a saját területén tehet. Csepp a tengerben? Inkább csepp a pohárban, és nem tudjuk, melyik lesz az utolsó. Mindenesetre szabadalmi téren úgy tűnik, eddig a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület az egyetlen, amelyik következetesen felveszi a kesztyűt, és próbál tenni a magyar kisvállalkozók, fejlesztők érdekében a hivatali korrupció, a dilettantizmus, a szabadalmi kirekesztés ellen.

További olvasnivaló:

32 komment

5+1 vívmány esős napokra

2016. május 02. 11:28 - pintz

Ha nem bírod az esőt, de unod az esernyőt, a feltalálók ismét a segítségedre sietnek!

esos-talalmanyok.jpg

Az emberi természet egyik fő sajátossága, hogy valamennyi olyan apró kényelmetlenség ellen, amelyet a föld többi élőlénye képes méltóságteljesen elfogadni, az embernek küszködnie kell. Az eső kapcsán akár hajat mosni nincs kedvünk, akár az esőben való megázás „pszichológiai hatásaira” hivatkozunk, talán egyik probléma sem olyan horderejű, hogy ne lenne orvosolható eresz alá beállással, vagy egy régi fantáziátlan esernyő használatával. Akinek viszont sok a pénze és kevés a büszkesége, a következő „vívmányokkal” is próbálkozhat. A következő három napra vonatkozó időjárás-előrejelzés alapján elkellhetnek.

idojaras-elorejelzes-160502.PNG
Forrás: köpönyeg.hu

Tovább
2 komment