Szabadalmi blog

Világmegváltó magyar feltalálók III. – Maruzsi László

2016. április 27. 15:34 - pintz

Maruzsi László autóversenyző és feltaláló a napokban töltötte be 63. életévét, ezért mai cikkünket neki szenteljük.

Maruzsiban a reneszánsz ember XXI. századi kiadását tisztelhetjük. Amellett, hogy élete során több területen is sikereket aratott, e területeken szerzett ismereteit ötvözve kreativitásának és vállalkozó szellemének köszönhetően képes volt számos újdonsággal előállni.

maruzsi-laszlo.jpgMaruzsi, a kellemes és a hasznos ötvözésének mestere

Tovább
1 komment

A Wright fivérektől a 4000 km/h-val repülő kacsáig

2016. április 22. 10:06 - pintz

Nemrég előkerült a világunkat gyökeresen megváltoztató találmány, a repülőgép szabadalmi irata. Ez alkalomból a repülést, mint az emberiség történetének meghatározó elemét vettük górcső alá.

Csaknem átláthatatlanul bonyolult, de tagadhatatlanul fejlettebb és felvilágosultabb modern világunk felépülését többek között az tette lehetővé, hogy ahelyett, hogy a tudást egy-egy terület szakértői a sírba vitték volna magukkal, vagy szóban adták volna tovább tanítványaiknak, papírra vetették, lehetővé téve, hogy potenciálisan az egész világ okuljon belőle. A legkorábbi írott dokumentumok több ezer évvel ezelőttről származnak és az emberi gondolatok lejegyzése azóta is mindvégig a fejlődés kulcseszközének bizonyult. A könyvek drágaságával és az írástudás alacsony szintjével jellemezhető ókorban egyetlen könyvtár is hatalmas vagyont képezett, nemcsak a benne elhelyezett iratok értéke és ritkasága, hanem azon előny miatt is, amelyre a felhalmozott tudás hasznosításával egy-egy város szert tehetett. A tudás dokumentálása és archiválása a középkorban kolostorokban folytatódott, végül az információs társadalom beköszöntével korábban soha nem látott szerepe lett. A világ fejlettebb felén minden országban tucatszámra találunk iratok tárolására létrehozott intézményeket. Eme orbitális mennyiségű információ raktározása és rendezése viszont gigászi vállalkozás, amely a 21. századra számítógépes technológia nélkül már nem lenne lehetséges. Akár emberi hiba, akár az archívum végtelen terjedelme legyen a felelős, minden kifinomult szervezési rendszer és modern technológia ellenére ma is tudunk olyan dokumentumokról, melyeket szemlátomást elnyelt a rendszer. Mindeddig a felbecsülhetetlen értékű találmány, a világot gyökeresen megváltoztató repülőgép szabadalmi irata is ezek közé tartozott.

wright-testverek-repulogep-szabadalma.jpg

Tovább
2 komment

Még vékonyabb lesz a Macbook?

2016. április 13. 17:22 - Tesla Nikoletta

Mindenki nyugodjon meg, nem fizetett hirdetésről van szó - mindössze a frissen közzétett szabadalmi iratokat böngészve bukkantunk az Apple érintőfelületes billentyűzettel rendelkező hordozható számítógépére, pontosabban annak szabadalmi bejelentésére. Igaz, az Apple szó szerint önti magából az új szabadalmi bejelentéseket - csak április 7-én 25 db az Apple nevén futó találmány került közzétételre.

apple-laptop-talalmany-szabadalom-erzekelos.pngForrás: digitaltrends.com

Tovább
4 komment