Szabadalmi blog

Ki is az utánzós majom?

2015. július 03. 10:04 - pintz

„Ha meg akartok oldani egy feladatot, először nézzetek körül a természetben!” – vallja Janine Benyus amerikai innováció-szakértő és szerző, a biomimikri nevű tudományág megingathatatlan híve. Elhivatottsága nem véletlen, a legújabb találmányokhoz vezető ötletek gyakran a természet elengedhetetlenül kreatív fejlődési képességein alapulnak.

A biomimikri (vagy biomimetika) a természetes evolúció által létrehozott tudást, technológiát másolja le, majd ülteti át mesterséges anyagokba, gépekbe.

merc_boxfish.jpg

Ez rendkívül változatos módon történhet; bármennyire is meglepő, de a tengeri dobozhal alakja inspirálhatja a világ egyik vezető autómárkájának formatervezőit, míg az emberek a sós vizek legrettegettebb ragadozóinak bőrét magukra öltve érhetnek el egyre jobb és jobb eredményeket az úszóversenyeken.

Tovább
3 komment

Tervezőasztaltól a védett találmányig

2015. június 19. 16:51 - Magyar Szellem

Néhány éve még csak négy műegyetemi építészhallgató merész ötlete volt az Ivócsap projekt, mára azonban szabadalommal védett találmány lett belőle, melyet a város egyre több pontján használnak, és 2014-ben a Design Terminál pályázatát is elnyerte. Az ötlet eredetéről, a leküzdendő akadályokról és a jövőbeli tervekről beszélgettünk a feltalálókkal.

ivocsap.jpg

Tovább
5 komment

Szabadalmi konzultáció

2015. június 16. 12:09 - Magyar Szellem

A nagy port kavart konzultációk kapcsán egyik olvasónk egeret ragadott, és a szabadalmi botrány apropójából a következő plakátot küldte be:

negyere_plakat.jpg

Köszönjük A. Richárdnak a plakát megküldését.

Ha lemaradt volna az évszázad legnagyobb szabadalmi fiaskójáról, itt bepótolhatja:

2 komment