Szabadalmi blog

A leghasznosabb és legidiótább alkalmazások

2015. november 27. 15:31 - Tesla Nikoletta

Robbanásszerűen terjedtek el az okostelefonok - a fejlett országokban ma már szinte mindenki érintőképernyős, csaknem mindent tudó kütyüvel a zsebében szaladgál. Nem csoda hát, hogy nap mint nap jelennek meg új applikációk, kezdve az értelmetlen játékoktól a lehúzásokon és ordenáréságokon keresztül a valódi segítséget nyújtó alkalmazásokig. Szemezgetésünket az utóbbi kategóriával kezdjük.

Be my Eyes

be-my-eyes.png

Egy koppenhágai fejlesztőcsapat olyan alkalmazást hozott létre, mellyel a világ bármelyik pontján segíteni tudunk látássérült embereknek, ezáltal rendkívül megkönnyítve mindennapjaikat.

Tovább
1 komment

Öveges Professzor - mindannyiunk fizikusa

2015. november 25. 15:56 - pintz

120 éve született Öveges József. A tudományos ismeretterjesztés úttörője volt, fizikus generációk és feltalálók nőttek fel kísérletein, TV vagy rádióműsorain. Többen abban a szerencsében is részesülhettek - közvetve magam is - hogy tanítványai lehettek. Csodálatos képessége volt a bonyolult dolgok egyszerű bemutatására, tanítására. Példája nyomán váltak sokan mérnökké, fizikussá, tanárrá. Ő maga is elsősorban tanár volt, paptanár.

oveges-szabadalmi-blog.jpgÖveges professzor kísérletezik | Forrás: moderniskola.hu

1917 Karácsonyán lett piarista szerzetes. Tanított Tatán, Szegeden, Vácott és Budapesten. Később pedig egyetemi tanár volt a Közgazdasági Egyetemen és a Pedagógiai Főiskolán. A szerzetesrendek létszámának korlátozásakor fél-civil életmódra kényszerülve kiköltözött a Mikszáth téri Rendházból, de ebédelni haláláig gyakran visszajárt oda. Az Élet és Tudomány szerkesztője és sokszor rovatírója, valamint a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnökségének is tagja volt. Több mint 250 rádióműsora mellett az egyik kedvelt TV műsornak is szerkesztője, előadója volt. Ma utca (Tatán) és iskola (Budapest, XI. kerületben) viseli nevét.

Tanári pályáját legkedvesebb tanítványa, Kovács Mihály piarista fizikustanár folytatta, aki Öveges kísérleteit ismételte meg izgalmas fizikaóráin. Kovács Mihály osztályfőnököm volt, és maga is kiváló feltaláló. Nevéhez köthető a Mikromat nevű kibernetikai oktató-fejlesztő készülék, amelynek segítségével tanítványai már a 60-as évek végén megismerkedhettek a számítógépek alapjaival.

Öveges József méltó utódja Jedlik Ányos szerzetes-feltalálónak, noha róla nem neveztek el szellemi tulajdonvédelmi kormányprogramot. Tekintve azonban, hogy e kormányprogramot leginkább kudarcok kísérik - például most érte el 50 éves mélypontját a szabadalmi bejelentések száma - talán nem is baj, ha nem feltalálóként, hanem tanárként emlékezünk a professzorra.

Öveges professzor egyik szabadalmazott találmánya váltóáramot állít elő elektroncsövek rezgéseivel. Találmányát 80 éve jelentette be. Másik találmánya egy optikai fordulatszámláló és frekvenciamérő készülék volt.

Öveges professzornak több tucatnyi könyve jelent meg, amelyek közül a „Kísérletezzünk és gondolkodjunk!” sorozatot emelném ki. Öveges professzor jó példát adott arra, hogyan lehet bonyolult dolgokat egyszerűen elmagyarázni. Magam is az ő nyomdokait próbáltam követni, amikor a szabadalmi jogvédelmet igyekeztem közelebb hozni a feltalálókhoz a „Találd fel magad!” című könyvben, vagy a tőkeszegény feltalálóknak adtam sorvezetőt a „Szegények szabadalma” projekt létrehozásával.

Pintz György
Pintz és Társai Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu

5 komment

Világmegváltó magyar feltalálók I. - Bíró László

2015. november 24. 12:19 - pintz

Ma 30 éve, november 24-én halt meg Bíró László, a golyóstoll feltalálója. Ha száz évvel előbb született volna, Petőfi valószínűleg nem írta volna meg Tintásüveg című versét, s Megyeri egyetlen sárga kabátján sem keletkezett volna éktelenkedő folt.

tollak.jpgA golyóstoll a sárga kabátok barátja!

Cserediákként Thesszalonikiben a következő párbeszédről szereztem tudomást, mely egy magyar barátom és az ő egyik görög ismerőse között zajlott le:

- Transzformátor, golyóstoll, a számítógépek működési elve, nem robbanó gyufa stb. stb. stb. Ezek a találmányok mind magyar feltalálók nevéhez köthetők.
- Igen, de mi találtuk fel a tudományt.

gorog-magyar-beszelget.jpgA görög és a magyar beszélget...

Valóban nehéz vitatkozni a hellén gondolkodásmód fontosságával, és az európai civilizációra gyakorolt hatásával, de azért nekünk sincs miért szégyenkeznünk. Egyrészt ennek tudatosítása, másrészt a magyar feltalálók körül keringő tévhitek eloszlatása céljából blogunk új tematikus sorozatot indít, melyben egy-egy kiemelkedő magyar származású feltaláló életét és munkásságát kívánjuk bemutatni.

Épp ma harminc éve hunyt el Bíró László József, akihez a golyóstoll koncepcióját kötjük, így sorozatunkat az ő életműve bemutatásával kezdjük.

biro-laszlo.JPGBíró László József | Forrás: Wikipédia

Tovább
5 komment