Szabadalmi blog

Pókember, Redskins és Converse – Botrány botrány hátán

2015. március 06. 16:18 - pintz

A WIPR összeszedte, hogy melyek 2015 legizgalmasabb IP kérdései, melyeket szabadalmi blogunk is árgus szemekkel figyel majd. Mi ezek közül is kiválogattuk a legérdekesebbeket.

Pókember vs Marvel

A kérdés 1990-re nyúlik vissza, amikor Stephen Kimble szabadalmaztatott újdonságával tört be a játékpiacra: a pókháló-szerű anyagot kilövellő kesztyűben ugyanis nagy lehetőséget látott. A pókember képregényt és filmeket forgalmazó Marvel viszont sunyi módon először elutasította Kimble kérvényét a játék forgalmazására, majd hamarosan egy hasonlót kezdett árulni saját neve alatt. 2001-ben Kimble meg is nyert egy pert, amivel a játék múltbeli és jövőbeli eladásából származó bevétel 3,5%-át tudta bezsebelni. A játékra vonatkozó szabadalmi oltalom 2010-es lejárásával azonban a kérdés újra bíróság előtt kötött ki - a Marvel ugyanis erre hivatkozva nem fizet többet Kimble-nek.

 

us5072856-1_spiderman.png

 

Vajon sarcolhatja tovább a feltaláló a pénzes zsákot? 2015-ben kiderül.

Tovább
Szólj hozzá!

Így ne legyél pornósztár!

2015. február 26. 10:02 - pintz

A szakítás utáni természetes veszteség-érzetet mindenki másképpen igyekszik feldolgozni. Van, aki könyveket olvas, meditációs zenét hallgat, vagy a barátaira támaszkodik a fájdalom enyhítése céljából: az ilyen emberek a gyógyító elixírt keresik lelki fájdalmukra.

Persze a darwinizmus bizonyítottsága sehol sem tartana az olyan őrültek nélkül, akik egy benzinnel lelocsolt puskaporos hordó lobbanékonyságával kezelik a szakítást követő nehéz időszakot. Ők azok, akik levágják szeretőjük péniszét (esetleg le is darálják) vagy kiássák a volt csajuk kutyájának a tetemét, hogy szelfizzenek egy cukit vele.

i39vy.jpg

Tovább
7 komment

Fröccs a Szabadalmi Hivatalban

2015. február 25. 14:24 - Magyar Szellem

 

Fröccs munkaidőben? Pánikban a borászok? Mi jön itt még?

50 éves mélypontra zuhant a magyar szabadalmi bejelentések száma a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában. A szabadalmi elbírálóknak emellett igencsak jutna ideje egy kis fröccsre, de csak az elnöki válságstáb dugta össze a fejét, hogyan adják el a kudarcot. A tavalyi mélypontot még megpróbálták sikerként beállítani a "Megduplázódott a szabadalmak száma" slágerrel. A magyarhoz hozzácsapták a fejlesztőket korlátozó európai szabadalmakat, ezt kommunikálták. Volt, aki bevette. Nos, mivel az európai korlátozó jogok száma egyre növekszik, a magyar pedig csökken, már csak kicsit kell várni a MEGHÁROMSZOROZÓDÁSHOZ.

froccs.jpg

Tovább
Szólj hozzá!