Szabadalmi blog

Az európai szabadalom feltámadása

2011. január 05. 14:54 - pintz

Indulhat a Közösségi Szabadalom - az Európai Bizottság 2010. december közepén döntött arról, hogy a tagállamok megerősített együttműködés keretében elindíthatják az EU szabadalmat, amely a korábbinál egyszerűbb, gyorsabb, és költségkímélőbb megoldást nyújt. A versenyképességi tanács feltehetőleg 2011 márciusában hagyja jóvá az intézményt.
 
Tizenkét tagállam (Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Lengyelország, Szlovénia, Svédország és Nagy-Britannia) fogott össze, és lát neki az e tagállamokban érvényes EU(beli) szabadalom beindításának. A szabadalmi leírásokat az angol, német vagy francia nyelvek egyikén kellene benyújtani.
 
Miután a Bizottság december közepén áldását adta az elképzelésre, arról a versenyképességi tanácsnak kell döntenie 2011 márciusában – ehhez azonban már nem szükséges teljes egyetértés. A döntés lényegében azt jelenti, hogy a megerősített együttműködéshez csatlakozó államok – tehát előreláthatóan nem minden EU-tagállam – alakítják ki egymás között az egységes rendszert, míg a kívül maradók irányában fennmarad a jelenlegi állapot. A későbbi csatlakozás lehetősége folyamatosan nyitva áll. E kezdeményezés megolajozza az eddig csikorgó szabadalmi együttműködést, és várhatóan – ha fogcsikorgatva is – de egyre több tagállam fog hozzá csatlakozni.

Forrás és bővebb információ:
 
 
 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr412562604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása