Szabadalmi blog

Az Apple át akarja írni a szabadalmi törvényeket

2012. február 24. 11:24 - vviv

Az Apple arra kérte az Európai Távközlési Szabványügyi Intézetet, hogy tekintse át az alapvető, szabadalmakra vonatkozó szabályozásokat, számolt be a Wall Street Journal.

tim cook.jpg
 A mosolygó Tim Cook

Egy tavaly novemberben íródott levélben (melyet az elmúlt héten hoztak nyilvánosságra), az Apple arra szerette volna felhívni az ETSI (röv.: European Telecommunications Standards Institute, vagyis Európai Távközlési Szabványügyi Intézet) figyelmét, hogy a szabadalmak engedélyezésére vonatkozó szabályrendszer nem következetes.


A cég problémafelvetésének alapját a "tisztességes, ésszerű és nem diszkriminatív" (FRAND – fair, reasonable, and non-discriminatory) szabadalmi engedélyezés eszméje jelenti. Eszerint ugyanis ha egy szabadalom határozottan iparági szabvánnyá alakul – például a WiFi és a 3G komponensek – a FRAND engedélyezés megkönnyíti a vállalatok számára, hogy a technológiát alkalmazzák új termékek létrehozásakor. Az Apple azonban nem látja teljesnek ezen alapelv megvalósulását az európai szabadalmi jogban.


Az Apple levelében továbbá azt is sugallta, hogy a FRAND elv akadályoztatását törvényi szabályozással kellene tiltani, illetve javasolták, új jogdíj-rendszert kellene kialakítani a szabadalmai licenceknek Európában.

 

Valóban akkora óriás az Apple, hogy már a szabályokat is ő fogja diktálni?

 

Forrás: businessinsider.com

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr534191734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

angin san 2012.09.02. 01:32:16

Az apple bekaphatja!
Nincs akkora...
süti beállítások módosítása