Szabadalmi blog

Elvették a szabadalmi hivatal 249 millióját: 95 millióért elszúrták, 249-ből hoznák helyre, de megvonták tőlük

2014. május 15. 12:32 - tobias_wutzli

Úgy látszik nem csak a levegő, hanem a pénz is fogy a szabadalmi hivatal körül. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) egyke és lyukas szabadalmi adatbázisának elkészítésére Bendzsel Miklós a hivatal elnöke és információbiztonsági felelőse a 2. Gyurcsány kormány alatt 95 millió Ft közpénzt kapott (lásd linkelt dokumentum 8. lapja). Ebből épített ki az SZTNH egy olyan hibás koncepciójú adatbázist, amely arra lett volna hivatott, hogy a titkos és nyílt iratait egyaránt őrizze. Az adatbázis azonban lyukasra sikeredet, ezért a szabadalmi titkok hozzáférhetővé váltak több mint egy éven át ipari kémek számára. A botrányban érintett Bendzsel ellen egyelőre még fegyelmi sem indult, sőt a végnapjait élő KIM helyettes államtitkára védte meg. Etikai vizsgálata azonban a kulisszák mögött már megkezdődött, és az SZTNH-val összefüggő bűncselekmények alapos gyanúja kapcsán is nyomozás indult a napokban. Bendzselék eddig hacker-támadásnak kommunikálták saját információbiztonsági hibájukat, sőt feljelentést tettek ismeretlen tettesek ellen. A tettesekben pedig a hiba feltáróját a fejlesztők érdekvédelmi egyesületét vélték felfedezni. E nyomozást a rendőrség bűncselekmény hiányában megszűntette, sőt az SZTNH-nak „hatóság félrevezetése” gyanújával is meg kell birkóznia.

kidobott-penz1.jpgA fentiek kapcsán az  ombudsman alkotmánysértésben marasztalta el az SZTNH-t és felügyeleti szervét az egykori KIM-et, mint az már az Origón  és az Indexen is megjelent.

A lyukon kívül a koncepció is elhibázott volt, amelyre már a hivatal is rájött. A hibás elképzelésű adatbázist most szerette volna az SZTNH 249 millió közpénzből modulárissá átalakítani. A jelek szerint azonban ez a vezetés már nem kezdheti el a munkát. A 249 milliót - ki tudja miért - megvonták tőlük.  Amúgy ennyi pénzből egy programozó 20 évig dolgozhatna, ha havonta "csak" nettó egymilliót számláz.

Információnk szerint a hibás koncepció javítására a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület (MSZTE) ingyenes javítási megoldást is tud, amelyet majd az új vezetéssel meg is kíván osztani.

 

 

Szabad Álom 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr76169459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása