Szabadalmi blog

Guinness rekordja miatt meszelte el a bíróság a szabadalmi hivatalt

2014. május 19. 15:29 - tobias_wutzli

 

A Fővárosi Törvényszék szerint európai jogot sértett az információbiztonságáról elhíresült SZTNH, amikor újabb Guinness rekord-kísérletet hajtott végre lassúságával.

 

BLOG-CSIGA.jpg

 

Legutóbb arról a példátlan rekordról számoltunk be, amelynél 20 év alatt sem bíráltak el egy magyar szabadalmi bejelentést. Most újabb rekorddal "dicsekedhet" a szabadalmi botrány információbiztonsági felelőse, Bendzsel Miklós által még mindig vezetett Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, amely ellen egyébként már megindultak a nyomozások.

Bendzsel.jpgA következmények nélküli hivatal szabadalmi vizsgálati határidejét semmilyen magyar törvény nem szabályozza. Bendzsel Miklósék ki is használják ezt a lehetőséget, néha a határokig. A határok azonban változtak, mióta az Unió tagjai lettünk, még ha erről a közigazgatás dinoszauruszai nem is vesznek tudomást. Most a Fővárosi Törvényszék mutatott stop táblát a hivatalnak.

A soron kívüliségért a következmények nélküli hivatal tetemes summát kér. Talán nem nagy meglepetés, hogy a soron kívüli vizsgálatok lényege az, hogy a vizsgálatot soron kívül végezzék el, - ez valószínűleg nem igényel bővebb magyarázatot! Ennek akkor is igaznak kell lennie, ha nincs tételes határidő. Pedig idő azért lett volna rá. Bendzsel alatt ugyanis - a világtrenddel ellentétes folyamatként - jelentősen csökkent a szabadalmi bejelentések száma. Egy elbírálóra átlagosan havonta kevesebb, mint másfél szabadalmi bejelentés esik, és nagy ritkán egy megsemmisítési eljárás. Megsemmisítési eljárásról  van szó jelen esetben is. A magyarnál szakmailag jobb teljesítményt nyújtó külföldi hivataloknál a mennyiségi teljesítés is sokszorosa a magyarénak, Koreában például 15-szöröse.

hivatal-kep-kicsi.jpg

Bendzseléknek valószínűleg az jelenthetett problémát a soron kívüli eljárásnál, hogy nincs sor.
Érthető, hogy ilyenkor nagyon nehéz vezetői döntést hozni. Se határidő, se sor, mi a sz@rt lehet ilyenkor tenni egy nemzeti hivatalban? Megvan! Csináljunk sort, vállaljunk maszek munkát! Nem baj, ha ez nem nemzeti? "Nem, ez nem lehet baj" - jön a válasz, minden munka nemzeti, csak éppen más nemzetéé.  Azért lett a hivatal átkeresztelve, hogy ez ne okozzon gondot!

Bibi csak az, ha a maszek munka is soron kívüli. Na, már most újabb probléma elé került a hivatal: a magyar nemzeti soron kívüli soron kívülibb-e szingapúri nemzeti soron kívülinél? Ebben még nem születhetett vezetői utasítás.

A Fővárosi Törvényszék most mindenesetre utasította és elmarasztalta Bendzseléket. Az SZTNH újabb Guinness rekordja a soron kívüli kategóriában tört babérokra. Pár hónap helyett több mint 3 évig folytatta le az SZTNH "soron kívüli" megsemmisítési eljárását. A bíróság szerint az európai jogba ütközik az ilyen mértékű hatósági időhúzás és ügyintézés. A bíróság nem vette figyelembe az SZTNH azon nehézségét, hogy sor híján nem tudta mit kezdjen a soron kívüliséggel.

A "jó munkához idő kell" - szokták mondani.  Nos, habként a tortán, az SZTNH olyan minőségű döntést hozott eljárása végén, hogy a bíróság alkalmatlannak ítélte felülvizsgálatra, és visszadobta a hivatalnak, egyúttal az ésszerű időben való intézkedésre kötelezte. Bízunk benne, hogy a bírósági határozatnak lesz foganatja. Egyébként Bendzsel Miklós sajtótájékoztatóján orcátlanul sikerként állította be a jelentős szabadalmi bejelentés csökkenést. Következő sajtótájékoztatójára javasoljuk a "Tizedére csökkentettük a soron kívüli eljárások határidejét" címet.

 

Szabad Álom

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr446180945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TMblogger 2014.05.20. 13:36:57

Horul a szurok, asszem Bendzsel az, akinek magát kéne feljelentenie az államtitkok veszélyeztetése miatt.
süti beállítások módosítása