Szabadalmi blog

Megdöbbentő adatkezelés a szabadalmi hivataloknál

2014. december 12. 13:35 - tobias_wutzli

Az USA és a magyar szabadalmi hivatalt is civilek világították át meglepő eredménnyel. Minden szabadalom egyenlő, de vannak egyenlőbbek

Az amerikai szabadalmi hivatalt az utóbbi időben több arra vonatkozó kritika is érte, hogy a szabadalmak megítélésnek folyamata nem átlátható, továbbá fény derült arra is, hogy találmányok egy bizonyos csoportját a többitől elkülönítve kezelik.

A hivatal által alkalmazott „érzékeny bejelentésekre figyelmeztető rendszer” (SAWS) létére a Kilpatrick Townsend & Stockton szellemi tulajdonjoggal foglalkozó USA szabadalmi iroda határozott fellépésére derült fény. Magyarországhoz hasonlóan az állami intézményeknek az USA-ban is átláthatóan kellene működnie, és a közpénzből működtetett intézmények kötelesek választ adni működésükkel kapcsolatos kérdésekre. Az iroda egy ilyen, közérdekű adatokat érintő „információs szabadság kérvényt” (Freedom of Information: információs szabadság törvény alapján) intézett a hivatalhoz.szabadalom-amerika-uspto-blog-pintz-magyar.jpg

A válasz alapján az USA Szabadalmi és Védjegy Hivatal rendszerébe bekerülő szabadalmakat nem egy-két, hanem három-kilenc embernek kell jóváhagynia - így nem csoda, ha egy szabadalom megítélésére ott is éveket kell várni.

A szabadalmak bejelentőit ugyanakkor nem informálják arról, ha találmányukat az „érzékeny” találmányok közé sorolják, és arról sem, hogy ezután kik vesznek részt a bírálás folyamatában.szabadalom-amerika-uspto-blog-pintz.jpg

Kate Gaudry, a Kilpatrick Townsend egyik munkatársának elmondása szerint a SAWS rendszer korábban csak anekdotaként terjedt szájról szájra a szabadalmakkal foglalkozó irodák körében – most viszont bebizonyosodott, hogy tényleg létezik.  

Az amerikai szabadalmi hivatal nem reagált azon FOI-kérvényre, mely az érintett SAWS-rendszerbe besorolt bejelentések felfedését indítványozta. Ennek ellenére, egy másik kérvényre adott válaszában elismerte, hogy létezik a szabadalmak egy bizonyos kategorizálása, melyben az okostelefonokhoz hasonló, „érzékeny” szabadalmak csoportja is helyet kap. Nem vitás, hogy érzékeny szabadalmak alatt valójában elsősorban katonai, stratégiai szempontból hasznosítható megoldásokat értenek.        

A WIPR szabadalmi folyóirat megkeresésére a hivatal úgy nyilatkozott, hogy azzal, hogy egy további „minőségbiztosító lépcsőfokot” alkalmaznak a szabadalmi bejelentések egy nagyon szűk csoportja esetében, egyben biztosítják azt is, hogy a közérdek szempontjából fontos szabadalmak mindenképp megfelelően lesznek megítélve. Ennek ellenére – állítja a hivatal – az összes szabadalom egyenlő a számára. Mint a civil iroda átvilágításából kiderült, vannak amelyek egyenlőbbek.

„Az amerikai szabadalmi hivatalnak nem célja, hogy halogassa a szabadalmi bejelentések elbírálását, egyik fő célunk épp ennek ellenkezője, hogy lerövidítsük a szabadalmak átfutási idejét.”

Magyar párhuzam

Amíg az USA-ban 2013-ban 571.612 nemzeti szabadalmi bejelentést tettek (1,8 db/1000_lakos), addig Magyarországon 701 db-ot (0,07 db/1000_lakos). Amíg a világ szabadalmakban mért növekedése 10 %-os, addig nálunk tavaly 7 %-os volt a csökkenés, idén még nagyobb lesz. A döntéshozók erről mit sem tudnak, mert a magyar hivatal a csökkenést duplázódásnak álcázza. Az USA-ban egy elbírálóra 76 ügy jut évente, addig nálunk 14 ügy. A fent jelzett USA problémák ellenére ott gyorsabban, akár soron kívül is szabadalomhoz lehet jutni, míg Magyarországon kiábrándító a helyzet. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában néha 20 évig ésszerűtlenül elnyúlnak a szabadalmaztatási eljárások, és még az is csoda, ha a szabadalmi iratok nem jutnak illetéktelenek kezébe. Mint ahogy arról a HVG folyóirat beszámolt, a szabadalmi hivatal iratbetekintési adatbázisa mindenki számára elérhetővé vált. A probléma csupán az volt, hogy az adatbázisban a még meg nem ítélt – vagyis az oltalom alatt még nem álló szabadalmi iratok is benne foglaltattak. Amikor a hiányosságra egy közérdekű bejelentésen keresztül fény derült, a hivatal egy bizonyos „hacker-támadásra” hivatkozott, miközben valójában a biztonsági rendszerében tátongott egy hatalmas biztonsági rés - amit időközben az ombudsman és az illetékes hivatal is megállapított.attachment-1.jpg

A magyar hivatalnál is van „külön kategória”. Ezek azok a szabadalmi bejelentések, amelyek honvédelmi érdekű új fejlesztéseket tartalmaznak, pl. drón-találmány vagy ilyesmi. Amíg az USA hivatala ezeket gondosan szétválasztja, addig az SZTNH – a nemzeti érdekeket is veszélyeztetve – ömlesztve tárolja egyetlen, és több mint egy évig lyukas adatbázisában, amint ez egy civil szervezet átvilágításából, és korábbi blogbejegyzésből kiderült. Mindez ellentmond Módszertani útmutatójának és a hatályos Kormányrendeletnek. E Kormányrendelet ugyanis 38 napot ad a Honvédelmi Minisztériumnak a szabadalmak minősítésére – a kérdéses iratok viszont már a bejelentés másnapjától elérhetők voltak az SZTNH honlapján. A civilek erről közjegyzői tanúsítványt vettek fel. A rendőrség már nyomoz az ügyben.

Mindkét ügy tanulsága, hogy civil kontrol és független sajtó nélkül nem működik megfelelően az államgépezet. A közpénzek elherdálásának egyik gátja a civil kontrol. Apropó közpénzek. Az SZTNH üvegzseb honlapjának tanúsága szerint 2013-ban feltalálók által befizetett, több mint 300 millió forint közpénzt nyomott át az SZTNH egy egyszemélyes Hipavilon Kft-nek. Ezen összegből 163 millió forint (21, 33. sorok) kapacitásbővítés, ügyek átadása címmel történt, holott a magyar bejelentések alacsony száma a fenti adatok ismeretében ezt egyáltalán nem indokolja.

A hasonlóságok mellett eltérések is vannak USA és Magyarország között. Vajon az USA-ban mit tennének szabadalmi hivatalukkal, ha érzékeny adatok hozzáférhetővé válnának? Vajon az érzékeny adatokat tartalmazó szabadalmi bejelentéseket ott is alvállalkozóknak adják át?

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr606972305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzV 2014.12.13. 10:20:13

Ez is Agyarország, hogy a hivatali elnök még a helyén van, virul, nyilatkozik és talicskázik.

TMblogger 2014.12.13. 16:27:21

Különösen aktuális a téma most, amikor az amerikai korrupciós vádaktól zeng az országgal kapcsolatos média.
Íme egy konkrét eset a Kormánynak, amikor kiállhatnának egy független (!) vizsgálattal a nyilvánosság elé, és tisztázhatnák a helyzetet. Egyelőre a strucc és a szőnyeg alá söprés divatja dívik.
süti beállítások módosítása