Szabadalmi blog

Indul a szegények szabadalma projekt - kitörési lehetőség a tőkeszegény, de kreatív magyaroknak

2015. április 10. 15:30 - pintz

Március 15. egy jelentős nap. Idén viszont több szempontból is forradalmi ez a dátum, mivel nemcsak nemzeti ünnep volt ezen a vasárnapon, hanem elindult a Szegények Szabadalma is. Ez a szolgáltatás a magyarországi internetes piacvezető iroda, a Pintz és Társai Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda Kft-é, de egy civil összefogás részének is tekinthető, mely kereteit a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület (MSZTE) adja. Mi is ez valójában, és kiknek szól? Erre egy kis kitérővel adható meg a válasz.

Az elmúlt években egyre nagyobb publicitást élveznek az innovatív ötletek, szabadalmak. Ennek egyik fő oka a technika eszméletlenül gyors fejlődése, melynek köszönhetően az utóbbi 5-6 évben szinte teljesen átalakultak a hírközlési és persze a tartalomfogyasztási szokások is. Nagy port kavartak például az Apple és a Samsung között zajló szabadalmi csatározások, melyekről szinte mindannyian hallottunk. Érdekes módon azonban a magyar szabadalmakról és innovációs ötletekről szinte egyáltalán nem.

szegenyek_szabadalma_megvan_az_otlet_huncolors.jpg

Ez vajon miért lehet? Az utóbbi pár évben rengeteg hazai videó készült – legfőképpen az országimázs építése végett – amelyekben a legnagyobb magyar találmányokat sorra vették és bemutatták, büszkén arra, hogy a magyar nemzet mennyire innovatív tevékenységet folytatott mindig is. Ezzel természetesen nincs semmi probléma, mivel az előzőekben említett találmányok szinte kivétel nélkül korszakalkotóak voltak, és mára már egyben nélkülözhetetlenné is váltak. Mindemellett viszont a jelen ötletei kissé háttérbe szorultak. Ez természetesen nemcsak a médiában történő megjelenés problémáit tartalmazza, hanem lehetséges, hogy a magyar innováció-védelem jelenleg nem, vagy nem úgy tölti be a szerepét, mint ahogyan ezt megelőzően. Ezt tökéletesen alátámasztja, hogy csupán 619 magyar szabadalmi bejelentést tettek az elmúlt, 2014-es évben. Ha ezzel szemben például az ötször nagyobb Koreát vesszük, ott egy kicsivel magasabb számot láthatunk, megközelítőleg 220.000-rel. Kimondható ezáltal, hogy a magyar innováció-védelem 2014 végére érte el mélypontját.

masat-1.jpgMASAT-1

Érdekes, hogy az alátámasztottan innovatívnak bizonyuló magyar nemzet esetében ilyen alacsony ez a szám. Ez hosszú távon több problémát is magával hozhat. Az első és egyik legégetőbb probléma, hogy magyar szabadalom nélkül hiába fordítunk többet a kutatásra és a fejlesztésre, illetve hiába hívunk le EU-s forrásokat, ha a magyar feltalálók részére aránytalan nehézségekkel jár a jogvédelem feltételeinek megteremtése, megszerzése. El is érkeztünk a második problémához, mely a nagyfokú információhiány. Egyrészről arról az információról beszélünk, amely egy szabadalom megszerzéséhez szükséges. Elméletben bárki által hozzáférhető, de mégis ma az internet korában sok a nehézség. Másrészről a feltaláló, akinek a kezében ott a találmánya, a fent említett információhiány miatt is, és a bejegyzés nehézségein fennakadva, védelem nélkül nem meri a saját információit egy befektetőnek kiadni. Ha mégis megteszi, a védelmet nem élvező találmányok használatát, felhasználását mások is mindenféle ellenszolgáltatás nélkül igénybe vehetik. Így a pénz visszavándorol a versenyképesebb, erősebb gazdasággal bíró EU-s versenytársakhoz. Mintha az EU adná a facsemetét, mi verítékünket és az anyaföldet, a gyümölcsöt pedig bárki szüretelheti. Fontos tudni, hogy ez nem az Európai Unió hibája, saját információhiányunk és szabályozásunk foglyai vagyunk.

Az alacsony innováció-védelmi képességünk további oka a magas költségekben keresendő. Egyrészt az EU-ban Magyarországon a legmagasabb a szabadalom-fenntartási költség az első 15 évben, másrészt egy találmánynál bruttó közel 1 millió Ft a munkadíja egy jó szabadalmi bejelentésnek. (Azért ilyen drága, mert Magyarországon szakszerű szabadalmi bejelentést körülbelül ötven-hatvan ember tud készíteni.) Rossznak pedig nincs sok értelme, mert az megkerülhető.

Becslések szerint 3500 szabadalmi bejelentésre lenne szükség a magyar fejlesztés kielégítő védelméhez. Az anyagi tulajdont automatikusan védi a törvény, ellenben a szellemi tulajdont, konkrétan a találmányt csak akkor, ha külön levédjük; ráadásul jól kell levédeni, mert a egyébként a szabadalom megkerülhető. A gyenge innováció-védelmi képességünk versenyhátrányt, esélyegyenlőtlenséget jelent.

 

Leonar3Do használat közben

Ezekre a fent említett problémákra nyújthat megoldást a Szegények Szabadalma.

A Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület 2015. március 15-től hozzáférési lehetőséget nyújt gyakorlatilag ingyenesen a SZEGÉNYEK SZABADALMA (honlap, Facebook) programhoz, amellyel a tőkeszegény, de kreatív, innovatív feltalálók, startup cégek szabadalmi ügyvivői munkadíj nélkül készíthetik el ötletük, innovációjuk szabadalmi bejelentését. A szolgáltatás titkosított felületen, kérdés-felelet formájában, a feltaláló válaszaiból készíti el a komplett szabadalmi bejelentési csomagot, amelyet a feltaláló postán vagy személyesen adhat be a hivatalba. A feltaláló minden teendőre példát, útmutatást kap, és részletes tájékoztató segíti a szabadalmi bejelentés elkészítését.

A Szegények Szabadalma program lehetővé teszi, hogy a feltalálók szabadalmi bejelentésük után befektetőtársat keressenek. Ezt később külön programmal segíteni is szándékszik az egyesület. A befektetőtárssal fel kell keresni egy szabadalmi ügyvivőt a bejelentés véglegesítése és a külföldi bejelentések megtétele végett; de így már csak annak kell fizetnie szabadalmi ügyvivői munkadíját, aki átesett egy befektetői szűrőn.

A szoftver által elkészített bejelentés arra is kiválóan alkalmas, hogy puszta létével, az ideiglenes védelem garantálásával megteremtse a kezdetben gyakran hiányzó bizalmat feltaláló és befektető között.

Érdemes a szabadalmaztatás hátterével is tisztában lennie annak, aki belevág a folyamatba. Ehhez képes segédkönyv is rendelkezésre áll „Találd fel magadcímmel. Érdemes továbbá csatlakozni a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesülethez, mert csak tagok számára érhető el ingyenesen a szoftver. A tagság minimális díjjal jár, magánszemélyek részére átszámítva havi egy darab BKV jegy árának felel meg. A pártoló tagok továbbá számos egyéb ingyenes szolgáltatást is igénybe vehetnek.

A Szegények Szabadalma projekt kapcsán már egy sikerről is beszámolhatunk. Három egyetemista lány a köztéri tűzcsapokat technikás módon ivókúttá alakító szerkezetet jelentett be szabadalomra, mely mondanom sem kell, a kezdeményezés nélkül nem nagyon sikerülhetett volna.

A projektről már a válasz.hu is beszámolt:
http://valasz.hu/itthon/egyedulallo-magyar-otletek-ivocsap-szegenyek-szabadalma-111062

 

Lőrincz András
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu

1 komment
Címkék: szabadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr37353440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antirandom 2015.12.23. 23:22:49

Tejfalussy András Iratjel: bendzseles-151223

IRATIKTATÁSI PONTATLANSÁGOK SEGÍTIK A TALÁLMÁNYLOPÁST

Valamely találmányra azé a kizárólagos szerzői jogi elsőbbség, aki hivatalosan igazolni tudja, hogy elsőként nyújtotta be az új megoldás ismertetését a világ valamelyik szerzői jogvédő hivatalához. Újabban a hazai szerzői jogvédő hivatal csak a benyújtás napját igazolja, az óráját, percét nem. Ez a zónaidő eltolódás miatt bizonyíthatatlanná tette a magyar feltaláló szerzői elsőbbségét. A magyar találmány szerzőségét ellopáshoz a hazai jogvédő hivatalba beépíthető titkos ügynök - a műholdas távközlés segítségével – kiküldheti a találmányi leírást egy olyan országba, ahol még előző napi dátumot írnak, s ahol előző napi dátummal nyújthatják be azt, mást nevezve meg feltalálóként. Ha pl. itt reggel 9-kor benyújtunk egy találmány leírást, s a másolata 1 órán belül kijutható egy külföldi ügynökhöz, akkor neki akár 7 órája is lehet arra, hogy - kissé átírva és vagy átcímezve - az ottani találmányi hivatal 17 órás zárása előtt – benyújtsa ugyanezt a találmányt, feltalálóként mást jegyeztetve be. Ha a külföldi jogvédő hivatal - ahogy korábban nálunk is volt - a benyújtás óráját, percet is igazolja, akkor a magyar feltaláló szerzői elsőbbségét minden bíróság „bizonyítatlannak” fogja ítélni. Miután ilyen módon bármely értékes magyar találmány szerzősége büntetlenül ellopható, a magam és a többi magyar feltaláló jogvédelmére is követelem, hogy haladéktalanul állítsák vissza a percpontos igazolást, s ítéljék el Bendzsel Miklós szerzői jogvédő hivatali elnököt, aki a magyar találmányok „szerzőségét” lopáshoz tudatosan biztosítja a pontatlan iratnyilvántartást, s akinek a vezérsége idején 3 olyan értékes tudományos találmányom szabadalmi leírása is elkallódott náluk, amivel „feltalálóként” többen Nobel-díjra pályáznak!

Budapest, 2015. december 23.

(nemes Sydo) Tejfalussy András Béla Ferenc (1-420415-0215, an. Bartha Edit) okl. vill. mérnök, a PTK szerinti „megbízás nélküli kárelhárító ügyvitellel”, a BTK szerinti „jogos védelmet” folytató tudományos szakértő feltaláló. 2621 Verőce, Lugosi u. 71. ( www.tejfalussy.com, magyar.nemzetbiztonsagi.pjt@gmail.com. )

Cc.: ORFK Panasziroda, s az ENSZ-t hazánkban képviselő, Állampolgári Jogok Biztosa!
Nyilvános feljelentés, a www.tejfalussy.com honlapon (MEHNAM 526) is közzétéve.

feladó: András Béla Ferenc Sydo Tejfalussy<magyar.nemzetbiztonsagi.pjt@gmail.com>
címzett: miniszterelnok@me.gov.hu
másolatot kap: Panasziroda ORFK Ellenőrzési Szolgálat <panasz.orfk@orfk.police.hu>; panasz <panasz@ajbh.hu>;
Trocsányi László igazságügyi miniszter <miniszter@im.gov.hu>;
Elnok@kuria.birosag.hu
dátum: 2015. december 23. 15:37
tárgy: IRATIKTATÁSI PONTATLANSÁGOK SEGÍTIK A TALÁLMÁNYLOPÁST
küldő: gmail.com