Szabadalmi blog

Robotkatona szabadalmakkal hergel a Google

2015. április 17. 14:42 - Tesla Nikoletta

Ha bárki azt kérdezné, mi jöhet a a svéd robotdominák után, eláruljuk: a Google robothadserege. Utóbbinál vélhetően a mellek opcionálisak.

royalnude01.JPG

A Real Humans (Az új generáció) már ízelítőt mutatott be, hogy néznek majd ki szorgos mindennapjaink a humanoid gépekkel.

A Google újabb és újabb szabadalmakat jegyeztet be robotok irányításával kapcsolatban; a mostanival akár egy robothadsereget is lehet irányítani egy okostelefon segítségével.

Áprilisban már szabadalmaztatta a Google, hogy a robotok külön személyiséget kaphassanak. Mostani szabadalmuk szerint a rendszer több robot között oszt fel tevékenységeket, akár annak alapján, hogy mekkora a pillanatnyi feladatvégző kapacitásuk, képességük (a szabadalomban: "health level"). A távirányítás vonatkozhat takarítórobotokra (pl. iRobot Roomba), de akár az „Én, a robotból” ismert hadseregre is. Okostelefonnal vezérelhető a rendszer, de hát végülis a Google mobil operációs rendszerének is Android a neve.

bostondynamicsrobot.JPG

Ez azt is jelentheti, hogy a világon bárhonnan irányítható egy robotbanda. A Google 100%-os leányvállalata, a Boston Dynamics elképesztő robot fejlesztéseit figyelembe véve nem is tűnik túl távoli utópiának, ha nem is az ember életére törő robotok, de mint a „Különvéleményben”: jöhetnek a mindent ellenőrző, mindent kiszimatoló robotok.

A Google és a többi nagy fejlesztő eljárása rávilágít, hogy mennyire fontos az innováció megvédése, a szabadalmaztatási eljárások azonnali elindítása. Minden pillanatban néhány millió embertársunk töri a fejét valami újításon, jobb nem megvárni, hogy valaki megelőzzön bennünket. ”A magyar elsőbbség hasznos, de a tévhittel ellentétben nem eredeztet önmagában külföldi oltalmat. Az a legjobb, ha a nemzetközi bejelentést is mi magunk tudjuk megfinanszírozni” – olvasható a „Találd fel magad, avagy a siker szabadalma” c. könyvben (2014). A megfelelő finanszírozásra képtelen magyar feltalálóknak vadonatúj kezdeményezés: a Szegények szabadalma igyekszik segíteni.

robotarmy.jpg

Érdekes egyébként a nyilvánosságra hozatal időzítése: az ENSZ éppen most tartja konferenciáját Genfben a „halálos automata fegyverrendszerek” témában. Ennek egyik publikációja a „Killing by machine” címet viseli, és felütötte a fejét a „Tiltsák be a gyilkos robotokat!” kezdeményezés is. Az ENSZ már betiltotta a gyalogsági aknákat és az ellenséget megvakító lézereket is. A mostani üléstől nem várható még hasonló drasztikus lépés, de fontos kiindulópont a gyilkos robotok gyártásának betiltásához.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr267373434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása