Szabadalmi blog

Tudtad, hogy ezek eredetileg szovjet találmányok?

2017. január 19. 18:04 - pintz

Talán sokan ismerik a viccet, miszerint a Pravdában így szólt egy cikk:

A szovjet - kínai határ mentén aratott egy szovjet kombájn, amire tüzet nyitott egy kínai harckocsi. A kombájn viszonozta a tüzet, majd elrepült.

Nos, ha repülő harci kombájnokról nem is lesz szó, mi azért - a Szovjetunió felbomlásának nemrég jegyzett 25 éves évfordulója alkalmából - összeszedtünk néhány szovjet találmányt.

harci-kombajn.jpg

A Szovjetunió felbomlása egy olyan esemény, amelyet Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban még néhány évvel annak bekövetkezése előtt sem tudtak elképzelni. Számos történész azóta is szenvedélyesen foglalkozik az okokkal és következményekkel. Blogunk néhány érdekesebb szovjet találmány és az akkori szovjet "szabadalmi rendszer" vizsgálatával megpróbált levonni néhány következtetést.

1.) Abram Joffe szovjet fizikus a harmincas években fedezte fel az elektronikai ipar számára alapvető jelentőségű félvezetőket (mint ismeretes, a számítógép mai formájában nem létezhetne nélkülük), azonban azok alkalmazására nem került sor a szovjet iparban. A félvezetők gyártásában igen hamar olyan országok kerültek vezető pozícióba, mint az Egyesült Államok, Japán, Tajvan, és Dél-Korea. Joffe személyes története is érdekes: előbb számos magas szintű állami kitüntetésben részesült, majd Sztálin alatt "cionizmus" miatt megfosztották a tisztségeitől. Felfedezéseiből így hazájában sohasem lett forradalmi innováció.

gleb_kotelnikov-ejtoernyo.jpg2.) A hátra szerelhető ejtőernyő számos előzménnyel rendelkezik Leonardo Da Vincitől kezdve De Fontagne párizsi professzor "repülő köpenyéig", mellyel a wikipédia szerint "1777-ben Jacques Doumier halálraítélt végzett sikeres ugrást hasaló testhelyzettel a párizsi fegyverraktár tetejéről". A hátizsákként hátra szerelhető ernyő ötlete viszont Gleb Kotelnyikovtól származik, akinek eszébe jutott, hogy egy kiterjedt selyemvászonhoz illesztett kötél-rendszert egy hordozható hátizsák belsejéhez is lehetne rögzíteni. A találmány már 1911-14 környékén kifejlesztésre került, de első ízben 1937-ben, az első északi-sarki repülős expedíció alkalmával használták.

3.) Az első vezeték nélküli mobiltelefon 1958-ban készült Leonyid Ivanovics Kuprijanovics fejlesztésében. Ez a modell nagyjából két cigarettadoboz méretű és (elemekkel együtt) 500 gramm súlyú volt, és a városi telefonvonalhoz kapcsolódott elektromágneses hullámokon keresztül. A készülék nem került lakossági felhasználásra, kormányzati és katonai alkalmazásban maradt, de így is tíz évvel előzte meg a Motorola "világelső" mobiltelefonját.

3d-hologram.jpg4.) Bár a holográfia a magyar Gábor Dénes találmánya, egy szovjet fizikus, Jurij Nyikolajevics Gyeniszjuk fejlesztette ki a világon elsőként a háromdimenziós holográfiát, amely “Gyenyiszjuk hologram” néven vált ismertté. A technológiát a mai napig is széles körben használják.

5.) Valószínűleg senki nem gondolna rá, hogy a Tetris nevű népszerű videojáték is egykori szovjet fejlesztés. A szoftver tervezője Alekszej Pazsitnov, aki 1984 júniusában készült el az alkotással. Az egyszerű és frappáns alapötletre épülő jaték akkor tett szert népszerűségre, mikor 1989-ben a japán Game Boy cég elérhetővé tette azt a saját platformjára. A Tetrist a nyugati országok számára Elorg nevű állami vállalat adta licencbe, és ugyanez a cég részesült az anyagi előnyökből is egészen 1996-ig.

***

A szovjet találmányok listája meglepő; az ember nem is gondolná, mennyi minden született az országban. Látható, hogy mérnökeik és fejlesztőik rendkívül tehetséges és magas szintű szaktudással rendelkező emberek voltak. Az is világos azonban, hogy a legtöbb (itt nem említett) ismertebb találmány kizárólag katonai célokra született (lásd az olyanokat, mint a Kalasnyikov, azaz a hírhedt AK47-es gépfegyver, vagy a T34-es tank), illetve polgári alkalmazásuk késett vagy elmaradt.

nem-inkabb-feltalalok.jpg

Több tanulmány szerint azonban a szovjetek bukásának egyik fő oka, hogy az amerikai és a nyugat-európai innováció dinamizmusával felülmúlta őket. Talán nem is az a legfontosabb itt, hogy a szaktudásuk hiányzott, hanem az, hogy a feltalálókat semmi nem motiválta a fejlesztésben, hiszen nem részesülhettek megfelelő mértékben a kreativitásuk gyümölcseiből. A Szovjetunióban minden iparban alkalmazható találmány állami tulajdonnak minősült. A mai szabadalmi rendszer lényege ellenben az, hogy a feltalálóknak időlegesen ugyan, de kizárólagos jogot adjon arra, hogy hasznosítsák a találmányukat. A találmány a feltaláló saját szellemi tulajdona, és a tulajdonjoghoz hasonló védelemben részesül (természetesen ennek megszerzéséhez javasolt profi szabadalmi ügyvivők segítségének igénybevétele).

A szovjet rendszerben a fejlesztők nem rendelkeztek hasonló motivációval; bár kaptak egy "szerzőségi tanúsítványt" arról, hogy feltalálók lettek, annak alapján egy találmány létrehozásáért mindössze legfeljebb 20000 rubel egyszeri(!) fizetés-kiegészítésre(!) számíthattak, ez azonban nem jelentett kiemelkedő vagyont, illetve egyébként is az összeg felső határa volt. Az anyagi haszon szempontjából lényegtelen volt, hogy egy találmány mennyiben segíti az emberek mindennapi életét. (Összehasonlításként: a Rubik-kocka feltalálója, Rubik Ernő találmánya alapján több milliárd forintos vagyonra tett szert, jóllehet, nem a vonatkozó szabadalom minősége miatt - de csak amikor egy amerikai játékvállalat elkezdte forgalmazni a termékét). Az összeg bármilyen találmányért járt, annak minőségét alaposabban nem vizsgálták. Ez azt jelenti, hogy számos használhatatlan vagy értelmetlen dolog is napvilágot látott azoktól, akiknek egy kis plusz pénzre volt szüksége. Másrészt hiányzott a motiváció olyan alkotások létrehozására, amelyet az állam esetleg nem ítél fontosnak, de az emberek igényeire reagálnak. Kornai János közgazdász szerint, ha szocializmusban élnénk, ma nem léteznének olyan eszközök, mint a hűtőszekrény, az eldobható pelenka, a villanyvasaló, a sebtapasz vagy a tépőzár. Olyan teljesen szokványosnak tekintett eszközök, mint a teafilter, a hajszárító, a centrifuga, a vasaló vagy a mikrohullámú sütő, mind amerikai fejlesztések, a számítógépekkel és informatikával kapcsolatos találmányokról nem is beszélve.

A mai európai szabadalmi rendszerekben, akárcsak a hidegháborús idők amerikai rendszerében, a szabadalom a feltaláló tulajdona, amely nem jelent automatikus bevételt, sőt, egy igazán profi szabadalmi bejelentés elkészítéséért a feltalálónak kell fizetnie (persze egyénileg is elkészítheti a leírást, amihez Magyarországon ingyenes segítséget nyújt a Szegények Szabadalma). Ezért is fontos, hogy a potenciális feltalálók tájékozódjanak a szellemi tulajdonvédelem formáiról. Douglas Engelbart, az asztali számítógépekhez használt 'egér' feltalálója például semmilyen díjazást nem kapott a találmányáért, míg az azt bevezető Apple cég hatalmas haszonra tett szert vele. Ebből a példából látható, hogy megfelelő jogi védelem nélkül egy rubel sem jár senkinek.

Ellenben, hogyha a feltaláló úgy ítéli meg, hogy a találmányára van valós igény, tájékozódik az oltalmi formákról és szabadalmat szerez, azt maga hasznosíthatja, és a bevétel határa a csillagos ég. Ez az ösztönzés társadalmi szinten is generálja az innovációt, és remélhetjük, hogy közvetett módon és hosszú távon az egész társadalom számára kényelmesebb, élvezetesebb, biztonságosabb és általában véve jobb életet tesz lehetővé.

Ha érdekelnek további cikkek a találmányok, szabadalmak világából, itt olvashatsz:

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr612138217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.01.20. 10:46:14

Nagyon érdekes válogatás volt, gratulálok!

fátum 2017.01.20. 11:07:17

A Szovjetunió bukásának fő oka inkább a fegyverkezési és űrkutatási versenyben keresendő, amelyet gazdaságilag nem bírt a SzU, illetve a gazdaság minden szereplőjének motiválatlanságában. Ez nem csak a a fejlesztőkre volt érvényes.

Rollende Landstrasse 2017.01.20. 16:12:04

Mobiltelefont már korábban használt az amerikai hadsereg a második világháborúban. A Kalasnyikovot pedig jobb nem a találmányok közé sorolni, hiszen az automata fegyvert nem Kalasnyikov találta fel. Sőt, a géppisztolyt, és a gépkarabélyt sem. Az AK-47 egy nagyon jó fejlesztés, melyhez a minta a népet Sturmgewehr 44 volt.

fátum 2017.01.20. 19:38:21

@Rollende Landstrasse: Gyanítom, hogy az nem rádiótelefon volt, inkább hordozható rádió adó-vevő. Lehetne erről közelebbit tudni?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.01.20. 23:51:53

@Rollende Landstrasse: "Mobiltelefont már korábban használt az amerikai hadsereg a második világháborúban."

Ami tizenöt kiló volt, és egy hátizsákban cipelte a rádiós.

Egyébként a mobiltelefont nem szabad összevernünk a rádiótelefonnal.

@fátum: "A Szovjetunió bukásának fő oka inkább a fegyverkezési és űrkutatási versenyben keresendő"

Ez lehet. De azért egy pillanatra nézzük meg, hogy e pillanatban melyik országoknak van működő űrhajója.

Jakab.gipsz 2017.01.21. 02:27:55

A Szovjetunió bukásának az oka a Marxizmus, mint tudománytalan fércmunka, csak hát nyomós érvekkel lett elfogadtatva, de ettől még nem vált tudománnyá.

2017.01.21. 05:29:11

@Jakab.gipsz: a marxizmus sok politikai erore hatott. Marx osztalyharcos tortenelemszemlelete korszakalkoto volt es ma is ervenyes, alkalmazhato.
Viszont amit Marx a gazdasagrol hadovalt, az dilettans butasag. Maga Marx sose foglalkozott semmivel, aminek a gazdasaghoz koze lett volna, egy here volt, akit Engels es par masik tamogatoja tartott ki. Munkasokkal sokaig nem is talalkozott es sose vett reszt a gazdasagi eletben mint vallalkozo, munkas, kereskedo vagy akarmi.
Teljesen dilettans gazdasagi elkepzeleseit sajnos ma is kovetik Magyarorszagon a kormanyban.

@Rollende Landstrasse: A T-34 es az AK-47 sem volt valami korszakalkoto talalmany, ezek csak korabbi fegyverekbol logikusan tovabbfejlesztett eszkozok voltak, robosztus felepitessel, egyszeru szerkezetu, a tomeggyartashoz optimalizaltak oket
talalmanynak persze talalmanyok, szbadalmaztathatok lettk volna
foleg a kalasnyikovokkal lehetett volna szep osszeget keresni licenszdijakbol ahelyett, hogy mindenhol ingyen masoltak, masoljak oket
hasonlo sorsra jutott a kivalo csehszlovak CZ-75 pisztoly is, a szocialista korszakban nem szabadalmaztattak, ezert mindenhol ingyen masoljak ma is (az olasz Tanfoglio, az izraeli es torok fegyveripari uzemek)

"a legtöbb (itt nem említett) ismertebb találmány kizárólag katonai célokra született (lásd az olyanokat, mint a Kalasnyikov, azaz a hírhedt AK47-es gépfegyver, vagy a T34-es tank), illetve polgári alkalmazásuk késett vagy elmaradt."
Az a vicc, hogy az USA-ban szabadon lehet Kalasnyikov rendszeru sportpuskakat vasarolni, tartani (ugyan Kaliforniaban vannak kozmetikai korlatozasok), tehat mig a nagy ellensegnel lett polgari alkalmazasa az AK-47-esnek, az orosz polgarok nem vasarolhatjak meg

en a felsorolt talalmanyok kozul csak a Tetrisrol tudtam, hogy szovjet

@Androsz: mukodo urhajoja Oroszorszagnak van, mert az amerikaiak kimatekoltak, hogy nem eri meg nekik jelenleg uzemben tartani vagy epiteni ursiklokat, urhajokat
de azert Kina is szepen fejlodik, meg India is
az europai orszagok urugynoksege is lo fel muholdakat
amerikai magancegek meg rohamosan fejlesztik a kereskedelmi urrepuloket
egyszeruen nem biztos, hogy embert vinni az urbe annyira megeri mindenkor
muholdak, urszondak teleszkopok teren meg nem Oroszorszag vezet

proletair · http://lemil.blog.hu 2017.01.22. 09:35:56

@Androsz:

A fegyverkezési és űrkutatási fejlesztések kéz a kézben jártak. A szovjetek az Apollo program óta voltak lépéshátrányban. A kiforrott Szojuz hajóik nem képviselnek semmi újat, és amíg jó pénzért viszik a terhet meg az embereket az ISS-re, az amerikaiak szépen több űrhajót is kifejlesztenek. Tessék csak utánanézni.

A fegyverkezési versenyben a szovjetek olyan rendszerek kifejlesztéséhez is hozzáfogtak, amikre nem is igazán volt szükségük, de egy csomó erőforrást lekötött. A flottafejlesztéseik például csúfos kudarcot vallottak, a katonai repülés terén erősen lemaradtak. (a jenkik az első generációs "lopakodóikat" már selejtezték, a második generációból rendszerben áll kettő, rendszeresítési folyamatban van egy, szovjet oldalon nullszériánál tart az első ilyen gép fejlesztése).

n3spr3ss0 2017.01.22. 13:10:40

@proletair: Mesélj,mikor ??????????????????????

korxi 2017.01.22. 14:30:46

@Androsz: Gondolom nem ezt a választ várnád, de például az Egyesült Államoknak.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.01.22. 16:48:46

Nem célom az oroszokat jobban védeni, mint amennyi feltétlenül szót érdemel.

@karandash: "az amerikaiak kimatekoltak, hogy nem eri meg nekik jelenleg uzemben tartani vagy epiteni ursiklokat, urhajokat"

Vagyis nincs.

@korxi: Nem tudom, mire gondolsz. Mert ha arra, hogy fel tudnak vinni egy rakettát 100 km magasra, az nekem még kevés. Űrhajó az, amely embert tud vinni az ISS-re. Azt hiszem, ilyenje az amcsiknak pár éve nincs, és pár évig még nem is lesz.

@proletair: "A szovjetek az Apollo program óta voltak lépéshátrányban."

Így van. Addig végig vezettek, de az ő Hold-űrhajójuk sajnos befuccsolt. Az amcsik is majdnem kivéreztették az iparukat Kennedy hülye ígéretének teljesítéséért, de ők nagyobb ország, és végül is megcsinálták.

"A kiforrott Szojuz hajóik nem képviselnek semmi újat"

Lehet. De ahhoz elég, hogy rendszeresen le-föl röpdössenek velük. Nyilván ismered a viccet az amerikai űr-golyóstollról. Ez valamennyire még mindig érvényes. Engem nem hat meg a "korszerű", én ugyanis másfél évvel ezelőttig Windows XP-t használtam, mivel működött, és nem is igényeltem tőle ennél többet. A Szojuzok príma igáslónak bizonyultak.

Egyébként jól tudjuk azt is, hogy az oroszok is csináltak egy űrsiklót, ami automatikus vezérléssel is képes volt teljesíteni az eső útját. Az automatikus leszállást mostanában kezdik megoldani Musk rakétái. Lehet, hogy az oroszok korábban "kimatekozták", hogy nem érte meg. Lehet, hogy csak azt akarták, megmutatni, hogy ők is meg tudják csinálni. Vagy lehet, hogy csak egyszerűen ostobák voltak.

"a katonai repülés terén erősen lemaradtak."

Ez az alapján, amennyit az oroszok gépeiről tudunk, tényleg színigaz. Többet sajnos csak akkor tudnánk meg, ha az oroszok tengeren és levegőben összecsapnának az amerikaiakkal, de én azt inkább nem akarom megtudni. Lehet, hogy az orosz ceruza is elég jól fog, csak kevesebbe kerül. Viszont rá kell ültetni a gépre egy pilótát, akit le kell lőni ahhoz, hogy leessen, nem elég vírust küldeni a drótokból hajtogatott számítógépükre. (Amikről szintén nem tudunk semmit.)

Az oroszok egyelőre elég erősek ahhoz, hogy az USA és Kína ne akarjon tengelyt akasztani velük. Ez nekünk jó is meg nem is.

@karandash: "de azert Kina is szepen fejlodik"

Kína eddig hat emberes űrhajót és két űrállomást vitt Föld-körüli pályára. A hírek nem szoktak erről sokat beszélni, pedig nem csekélység.

"muholdak, urszondak teleszkopok teren meg nem Oroszorszag vezet"

:-)) Attól, mert nem mondják be a hírekben, még lehet, hogy most is három műholdjuk számolgatja a ráncaidat. Ebben a témában igazán nem féltem őket.

"az europai orszagok urugynoksege is lo fel muholdakat"

Nem is csak műholdakat, hanem nagyon jó kis szondákat is. Nagyon örülök is ezeknek, az ESA a bolygóközi kutatás egyik oszlopává nőtte ki magát.

proletair · http://lemil.blog.hu 2017.01.22. 17:06:19

@Androsz:

Az oroszok (szovjetek) sokmindenben lemaradtak, és a felzárkózásuk lassú. A katonai repülésben jelenleg úgy áll a helyzet, hogy az amerikai F-22, B-2 és F-35 mellé tudnak felmutatni egy nullszériás PAK-FA (Szu-50) vadászgépet. Ez idő alatt a kínaiak 2 hasonló kategóriájú gépet fejlesztettek, pedig ők aztán tényleg alég messziről szaladtak neki. Az űrprogramok tekintetében úgy látom, hogy az oroszok szinte csak abból élnek, hogy bérfuvaroznak az ISS-re. Ahogy kész lesz az amerikaiak új űrhajócsaládja, ez kevés lesz. Ezidő alatt nekik is fejleszteniük kellett volna.Ahogy te is irtad, a kinaiak itt is előznek.

Az oroszok azt teszik most, amihez a legjobban értettek: propagálnak. Sziria felett ott a légierejük egy kis része, a Földközi-tengeren ott volt a flottájuk egyetlen repülőgép hordozója. A propagandavideókon jól mutattak.

2017.01.22. 19:34:14

"Milyen a szovjet törpe? Óriási!"

korxi 2017.01.23. 00:04:28

@Androsz:
"Nem tudom, mire gondolsz. "
www.spacex.com/dragon

"Űrhajó az, amely embert tud vinni az ISS-re"
Mielőtt azt mondanám hogy ez elég gyerekes definíció volt, megvárom, hátha tudsz linkelni valamit ahol ezt hozzád hasonlóan definiálják.

"Azt hiszem, ilyenje az amcsiknak pár éve nincs, és pár évig még nem is lesz."
Rosszul hiszed.

fátum 2017.02.03. 22:36:50

@Androsz: Ez így igaz. Talán azért van így, mert a SZU-nak nem volt pénze tovább lépni. :-D A Buránt sem azért cancellezték, mert tossz volt a nézettsége. :-D Az újrahasznosítható cuccokhoz sokkal strapabíróbb anyagok kellenek. Egyéb tényezőkről nem is beszélve.
süti beállítások módosítása