Szabadalmi blog

Aláírták az Egységes Szabadalmi Bíróság Alapokmányát

2013. február 20. 17:03 - pintz

Bejegyzés alcíme...

merleg.jpgAhogy várható volt, 2013. február 19-én, a Versenyképességi Tanács ülésén az EU tagállamok aláírták az Egységes Szabadalmi Bíróság létrehozásáról szóló megállapodást. A megállapodás meglepetése volt, hogy azt Olaszország is aláírta, Lengyelország viszont egyelőre nem írta alá. Az Európai Szabadalmi Bíróság központi egységének (First Instance of Unified Patent Court) székhelye Párizs, ugyanakkor a vegyészeti, gyógyszeripari és hétköznapi használati termékekkel kapcsolatos ügyek Londonba, míg a gépészeti ügyek Münchenbe kerültek. A bírák képzése Budapesten történik. A másodfokú bíróság (Court of Appeal) székhelye Luxemburg. Ljubljana és Lisszabon közvetítői, választott-bírósági központnak ad otthont. 

Jogvita esetén a szabadalmasnak az EU szabadalom teljes fordítását el kell készítenie a bitorló székhelye vagy bitorlás helye vagy bíróság helye szerinti tagállam nyelvére. Az eljáró bíróságnak figyelembe kell vennie, ha a bitorló nem férhetett hozzá a szabadalom szövegéhez a saját nyelvén, és ezért nem volt tőle ésszerűen elvárható, hogy felismerje a bitorlás elkövetését. A fordítás korábbi hiányának azonban csak a kártérítésekre van kihatása, egyéb eltiltásokra nincs.

Az egységes EU szabadalom és az ezzel kapcsolatos bíráskodás létrehozásának elsődleges célja a költségcsökkentés. Ha azt vesszük figyelembe, hogy eddig több országban kellett pereskedni, akkor ehhez képest minden bizonnyal olcsóbb lesz az új bírói rendszer. Ennek előnyeit azonban csak a multik fogják élvezni, a magyar kisvállalatok nem. Az egységes szabadalmi bíráskodás ugyanis meglehetősen drága lesz. A tervek szerint csupán az eljárási díjak húszezer euró körüli összegek lesznek. Magánszemélyek, kkv-k feltehetőleg kapnak némi kedvezményt. E bíróság nem EU intézmény, ezért költségeit a tagállamoknak, illetve a pereskedőknek kell kitermelni.

A teljes EU szabadalmi rendszer akkor lép életbe, ha legalább 13 ország (köztük Németország, Franciaország és Nagy-Britannia) ratifikálja a nemzetközi szerződést. Ez 2014-ben megtörténik, így 2014. január 1. és 2015. január 1. között indulhat az egységes szabadalom, az utóbbi naphoz közelebbi időpont a reálisabb. Ahogy említettük: az EU szabadalom a már bejelentett, de még meg nem adott európai szabadalmakra (EP) is kérelmezhető. Ha lesz olyan ország, amelyik nem ratifikálja időben a megállapodást, az ideiglenesen kimarad majd a rendszerből, tehát lehetséges, hogy lesz olyan időszak, amikor csak például 22 országra terjed ki az EU szabadalom.

 

Pintz György
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda Kft.

www.szabadalmi.hu

Szólj hozzá!
Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr135094469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása