Szabadalmi blog

MSZTE vélemény: Rossz a szabadalmi bejelentések hazai rendszere

2014. február 18. 13:50 - B.Mat.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) által működtetett szabadalmi bejelentési rendszer hibáira hívta fel a figyelmet egy, a közelmúltban történt esemény. Tavaly ugyanis a hivatal honlapján elérhetővé vált több száz olyan szabadalmi bejelentés, amely még nem élvezett szabadalmi oltalmat. Épp ezért javasol a Magyar Szellemi Tulajdonvédő Egyesület (MSZTE) egy teljesen új rendszert a szabadalmak kezelésére.

Egy új rendszer kialakításával elkerülhetővé válna, hogy a bejelentés napján digitalizált dokumentumokat a nyilvános szabadalmakkal egy adatbázisba töltsék fel – ezzel is csökkentve a hasonló hibák előfordulásának kockázatát a jövőben. A probléma esetünkben honvédelmi államtitkokat is érinthetett, hiszen a digitalizált adatbevitel a bejelentést követő másnapra már megtörtént, míg az államtitokká minősítésre 38 napot ad a vonatkozó kormányrendelet.

Szabadalmi adok-kapok

Az eset nyilvánosságra jutásával komoly sajtós adok-kapok kezdődött az érintett egyesület és a hivatal között. Amíg az egyesület próbálja az általa gyűjtött bizonyítékok bemutatásával alátámasztani állításainak igazságtartalmát, addig az SZTNH lejárató kampányt indított az MSZTE elnöke által főállásban vezetett szabadalmi iroda ellen. Emellett láthatóan azon munkálkodik, hogy mérsékelje az ügy által kiváltott botrányt. Mindeközben a Szabadalmi Ügyvivői Kamara elnöke, dr. Török Ferenc, aki felett dr. Bendzsel Miklós gyakorolja a törvényességi felügyeletet, két fegyelmi eljárást indított az ügyet közérdekűen bejelentő MSZTE elnökkel szemben – mondván, hogy etikai vétséget követett el, amikor az SZTNH mulasztását igazolandó, meglehetősen sok bizonyítékot gyűjtött. A fegyelmivel kapcsolatos visszaélések kapcsán a Közérdekvédelmi Ügyészség rendelt el nyomozást, ugyanis a közérdekű bejelentőket a törvény kiemelten védi. Az ellenük végrehajtott bármilyen hátrányos intézkedés jogellenes.

Vizsgálatok tengere

Az SZTNH által elrendelt belső vizsgálat megállapította, hogy valóban létezett információbiztonsági mulasztás 2012. júniusa óta, amelyet az állami szerv véleménye szerint csak célirányos, tudatos tevékenységgel lehetett megtalálni. Bendzsel Miklós SZTNH elnök kérdésre válaszolva közölte: a felelős informatikai vezetőt a mulasztás miatt leváltották. Válasz nélkül maradt ugyanakkor annak a problémája, hogy hogyan kerültek az informatikai rés mögé üzleti titkokat tartalmazó dokumentumok, továbbá miért digitalizálták szabályellenesen, válogatás nélkül a honvédelmi titkokat tartalmazható dokumentumokat is.

Az MTI információi szerint az ügyben már több kormányzati szerv is indított vizsgálatot. A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság (NEIH) a szakhatósággal és más illetékes kormányzati szervekkel együttműködésben vizsgálja az információbiztonsági eseményeket. Mivel a hivatal által kezelt bejelentések akár nemzetbiztonsági kérdést is érinthetnek, ezért bővebb információ csak a vizsgálatok lezárultával adható – jegyezték meg. Az ügyben az V. kerületi Rendőrség is nyomoz üzleti titkok hozzáférhetővé tétele bűncselekmény gyanúja kapcsán.

Az MSZTE 2014. február 17-i, MTI-nek adott nyilatkozata szerint a hiba nemcsak a biztonsági résből adódott, hanem rendszerszintű hiányosságokból – vagyis az egész rendszert át kellene alakítani, hogy ne kerüljenek közös adatbázisba a nyílt, illetve a még titkos fázisban lévő iratok.

Forrás: MTI

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr75820841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása