Szabadalmi blog

Gyenge az akkumulátor? Nyomtass másikat!

2015. január 29. 11:14 - pintz

 

Magyarország legmagasabb pontján, a Kékesen igazán nem nehéz feladat lélegzetelállító fényképet készítenünk az alattunk elterülő tájról. A helyzetet bonyolíthatja, ha éppen havazik és a fák egybeolvadó fehér lepelbe burkolóznak; a kontúrok egyre kevésbé vehetők ki. A vállalkozás már-már lehetetlenbe csap át, ha ezt a fényképet az előbb említett körülmények fennállása mellett, de éjszaka szeretnénk elkészíteni; kivéve, ha éppen egy Google Ara lapul a zsebünkben.

google-project-ara-review-01.jpg

Forrás: Phandroid.com

Képzeljük csak el: a telefonhoz tartozó kamerát alig néhány hete vásároltuk (a beszereléséhez még csak ki se kellett kapcsolni a készüléket), extraként pedig speciális, éjjellátó lencséket is rendeltünk. A fotót könnyedén elkészítjük, és még mi magunk is meglepődünk azon, ahogy a legújabb Androidos rendszer játszi könnyedséggel satírozza át a sötét, havas erdő árnyait a nappal meleg színeibe. Amennyiben barátainkkal is meg szeretnénk osztani a fényképet, magától értetődően pattinthatjuk ki a telefon hátuljából a kamerát, majd illeszthetünk a helyére egy ugyanolyan méretű modult: igaz, ez az alkatrész már projektorként fog funkcionálni, így nem csak fotókat, hanem egész estés filmeket is vetíthetünk a falra vagy a vászonra.

A fent bemutatott technológia már nem sokáig várat magára. A Google jelenleg is aktívan dolgozik a Project Ara fejlesztésén; céljuk, hogy mielőbb a piacra dobhassák a készüléket. A találmány lényegét a moduláris alkatrészek adják: a telefon egymástól függetlenül cserélhető, akár más-más gyártótól is rendelhető modulokból épül fel.  A fejlesztésért ugyanaz a fejlesztőcsapat felel (ATAP), amelyik többek között a Google Glasson is dolgozott.

A Google szándékai meglehetősen komolynak tűnnek az elektronikai ipart megreformáló találmánnyal kapcsolatban. Ezt bizonyítja az is, hogy a Google nemrégiben kérelmet nyújtott be az ARA védjegy iránt. Persze ez önmagában kevés a sikerhez, de a kérelem benyújtása burkolt üzenetként is funkcionál: a pletykák szerint rohamosan haladnak a fejlesztések és a termék piacra dobása sem várat már magára sokáig.

project_ara_modules.jpgForrás: Expertreviews.co.uk.

A Google nem bízza a véletlenre a sikert: a startup-oknál bevett szokás szerint fejlesztői csomagot biztosítanak a telefon megjelenése előtt. Az itt megtalálható információk szerint a telefon három méretben lesz majd kapható, az alapgépek körülbelül 15-50 dollárért lesznek megvásárolhatóak. Ezért a pénzért csak egyfajta alaplapot kap majd a vásárló, de a tervek szerint mindhárom méretű alaplap további öt-öt módon variálható vásárlás előtt, ezáltal lehetőségünk nyílik arra is, hogy nyomógombos készüléket vásároljunk érintőképernyős helyett.

google-project-ara-review-15.jpgForrás: Stuff.tv

Érdekes tény, hogy a Project Ara ötlete a Motoroloa „fejéből” pattant ki. A cég már akkor is a Google-höz tartozott, ám időközben a Google úgy döntött, hogy a Motorola-t egy másik cégóriásnak, a Lenovonak adja el. Ennek ellenére a találmány és az azt fejlesztő csoport, az ATAP továbbra is a Google szárnyai alatt maradt; úgy látszik, egy ilyen értékes projektet senki sem enged ki szívesen a keze közül.

Hasonló érdekes történetek és életből vett példák olvashatók Pintz György védjegyekről szóló könyvében , mely olvasmányos formában ad könnyen megjegyezhető tippeket a versenyszférában dolgozó ügyvezetők, marketingesek, jogászok és egyáltalán minden érdeklődő számára.

A Goggle telefon esetében a legfontosabb technológiai újítást a moduláris alkatrészek jelentik. Rendkívül logikus elvet követ a találmány a modulok méretezésével kapcsolatban: a legkisebb vázra ugyanolyan nagyságú modulok illeszthetőek, mint a legnagyobb vázra. Ez persze azt a reális lehetőséget is magában foglalja, hogy a kisebb vázra csak korlátozott mennyiségű extra pakolható fel, ellentétben nagyobb társával. A modulokra eltérő szabályozás vonatkozik majd. Az alapváznak, illetve az azt alkotó chipnek és az egyéb fontos alkatrészeknek sokkal szigorúbb paramétereknek kell majd megfelelniük, mint az egyéb gyártóktól is rendelhető moduláris alkatrészeknek.  Egyes híresztelések szerint az is lehetséges lesz, hogy a modulokat a telefon bekapcsolt állapotában is cserélgethessük, akár még az akkumulátort is.  

Noha napjainkban a 3D-s nyomtatók nem képezik az átlagos háztartás részét, de a jövőben nagy esély van arra is, hogy a modulok ezen az úton is előállíthatóak legyenek.

De mi a teendő, ha a lézer-pointer, a vetítő, a nagyteljesítményű kamera mellett túl gyengének bizonyul az akkumulátor?

A Google Play-en megrendeljük.

Vagy néhány év múlva otthon kinyomtatjuk…


Hederics Viktor
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr457120031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2015.01.30. 15:26:49

És akkor belelógott a kezed a bilibe és felébredtél...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2015.01.30. 22:27:06

"Érdekes tény, hogy a Project Ara ötlete a Motoroloa..." majdnem.
Amúgy én nyitott vagyok, tessék, hozzák, veszem...
süti beállítások módosítása