Szabadalmi blog

5 dolog, amit nem tudtál a lépegető rugóról

2016. január 19. 14:53 - pintz

Nosztalgia felsőfokon - avagy neked is volt ilyened, még ha nem tudtad a hivatalos nevét. Miket érdemes még tudni a világ egyik legegyszerűbb, ugyanakkor legnépszerűbb játékáról?

slinky-jatek-szabadalom-talalmany-pintz.jpgAz eredeti fém lépegető rugó

1. Feltalálása a véletlen eredménye

Több mint 70 éve történt, hogy egy Philadelphiában élő hajómérnök, Richard James a hajón elhelyezendő műszerek stabilitására keresett megoldást. Mindenféle rugóval próbálkozott, mikor egy napon szobájában ülve az asztalon lévő könyvhalmazra helyezett rugó "életre kelt", és lelépkedett a földre. Nagyon megtetszett neki, ezért hazavitte a rugót a gyermekeinek, hogy azok játsszanak vele. Kis idő múlva minden szomszéd gyerek akart egyet, 1945-től pedig boltokban is árulni kezdték. Az eredeti fém prototípus 24,4 méter drótból készült, 6,35 cm volt az átmérője, és 98 tekercsből állt.

feltalalo-talalmany_slinky.jpg           Balra: az eredeti szabadalmi bejelentés                                Jobbra: a feltaláló a találmányát mutatja egyik gyermekének

Az eredeti szabadalmi dokumentum itt látható, a Toy Storiból ismert Slinky Dog szabadalmi bejelentésének példánya pedig itt.

2. Elnevezése

A megfelelő névválasztás már a kezdetekben is gondot okozott, végül a feltaláló felesége találta ki a "Slinky" elnevezést. A név azóta is védjegyoltalom alatt áll. Magyarul lépegető rugóként vagy "az a színes rugó"-ként emlegetik, mert nálunk már a műanyag, színes verziója terjedt el.

szines-rugo-talalmany-slinky.jpg

3. Fizikai háttér

A lépegetés oka könnyen megmagyarázható: ha meglökjük a rugót, mozgási energiát közlünk vele, ami a rugalmas kölcsönhatás miatt tovaterjed. Mivel egy lépcsőre/lejtőre helyezzük, van helyzeti energiája is. A mozgási energia átalakul helyzeti energiává, a helyzeti energia mozgási energiává és így tovább mindaddig, míg a rugó meg nem áll. Jó példa ez az energia átalakulásra. 

Még számos hullámjelenség szemléltethető a játékkal, részletesen itt vannak leírva. A találmány többek között az "Ace Ventura" c. filmben szerepelt, az alábbi filmrészlet bemutatja nekünk a lépcsőn való lépegetést:

4. Indokolatlan siker

stamp-slinky-usa-pintz.jpgA rugó népszerűségét senki sem érti, de talán a játék egyszerűségében és alacsony árában rejlik. A nagyon rövid kezdeti sikertelenséget hamar egy áttörés követte, egyes források szerint több mint 300 millió játékot vásároltak a világon. Ebből az első két évben maga a feltaláló 100 milliót adott el. Később a feltaláló ott hagyta a projektet és a családot, és feleségére maradt a feladat, hogy újra megnövelje az eladások számát. Ekkor keletkezett például a rugóról szóló dal, amit a rugóról szóló reklámok alatt játszottak. Mára már annyit eladtak a játékból, hogy a rugók dróthossza 126-szor érné körbe a Földet. A játék népszerűségét az is bizonyítja, hogy 1999-ben az Amerikai Posta lépegető rugós bélyeget állított ki.

slinky-reklam-szabadalom-vedjegy.jpgAz első, Pennsylvaniában gyártott játékokat 1 dollárért árulták

Az egyik régi reklámot is megtaláltuk, amelyben hallható a híressé vált Slinky dal:

5. Nem csak játék

A találmány alkalmazása számtalan területen elképzelhető, de még az elképzelhetőnél is szélesebb körben használják. Hogy csak néhány példát említsünk: amerikai katonák a vietnami háború során antennának, a NASA a súlytalansággal kapcsolatos fizikai kísérletek során használták, de a hétköznapokban pekándió szedő eszközként, dekorációként, asztali toll- és levéltartóként és galambokat távol tartó szerkezetként is funkcionált. Németországban egy híd tervezőjének adott inspirációt.

slinky-bridge-germany-szabadalom.jpgKép forrása: http://urbanpeek.com

A sikertörténetből jól látszik, hogy igen fontos volt hozzá a szorgalom, kitartás, szerencse, de egyúttal a jogi védelem - a védjegy és a szabadalom - is. Ha nem védik le még az elején a találmányt és a nevet, akkor bárki más elkezdhette volna gyártani a rugót, akár ugyanezen a néven is, és lehet, hogy sosem emlékeznénk a feltaláló nevére, és sosem jutott volna el ennyi emberhez eredeti formájában a Slinky. Ha Önnek is van hasonló ötlete, vagy esetleg új induló márkája, ne felejtsen el először innovációvédelmi szakemberrel konzultálni, mert egy iparjogvédelmi tanácsadás kulcsfontosságú lehet a későbbi sikerhez. Ha még bizonytalan, vagy túl sok a kérdése, akkor kezdetnek a „Találd fel Magad!” című könyvben írtak is elegendő információt nyújthatnak. A könyv rengeteg hasznos tanácsot ad az érdeklődőknek, feltalálóknak.

Ha kicsit komolyabb cikkek is érdekelnek, akkor olvasd el blogunkon:

(A cikkhez felhasznált forrás: http://tudasbazis.sulinet.hu)

Pintz és Társai Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu
www.vedjegy.com

 

Kapu felújítás: kapu.farestaurator.hu

Farestaurálás: farestaurator.hu

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr688285296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hitli 2016.01.20. 17:18:51

Emlékszem, '45-ben még mekkora újdonság volt, minden gyerek ilyet akart!

a Nap, a Hold és a Csillagok 2016.01.20. 17:22:10

én szeretem benne a legjobban, hogy olyan szép színes és harmonikusan megy le a lépcsőn
órákig tudnám nézni!

SMFB 2016.01.20. 19:47:16

Nálunk volt/van neve: a gyermekeim valamikor a múlt században úgy hívták, hogy "purgató".

Ma már az unokáim is így nevezik.

Aki a kis kezecskéivel tapicskolja a pofókot 2016.01.20. 20:01:21

Kölökkorom óta széles ismerettségi körömben "lépcsőjáró rugó" néven ismerem ezt a dolgot.
süti beállítások módosítása