Szabadalmi blog

Hol keressük a szabadalmunk védelmét?

2011. november 07. 21:06 - vviv

„Egy jó hokijátékos ott játszik, ahol a korong van. Egy nagyon jó hokijátékos ott játszik, ahol a korong lesz.” - Wayne Gretzky

Wayne Gretzky legjobb tudásunk szerint sem volt szabadalmi ügyvéd, mégis, híres mondatát érdemes szem előtt tartani, ha a globális szabadalomvédelemi stratégiák kerülnek szóba. 
 
 
 
 
 
Megtalálni azt, ahol érdemes szabadalmaidat levédetned, sosem egyszerű, és számos tényezőt kell közben figyelembe venni, mint például: 
Főbb nemzetközi értékesítési piacok
Gyártási és ellátási stratégiák 
Versenytársak analizálása
Különböző jogi és politikai rendszerek összehasonlítása
Forgalmazási lehetőségek
 
Ilyen körülmények között talán túlzottan is egyszerű a biztonságos útra lépni, és egyszerűen kiválasztani azokat az országokat, ahol jelenleg is tevékenykedsz. Ezzel a megoldással azonban pont azoktól az országoktól fordulsz el, ahol holnap kellene tevékenységedet folytatnod. 
 
Ott játszol, ahol a korong van, vagy ott, ahol lesz?
 
Persze senkinek sincs otthon kristálygömbje, s egy 20 éves horizonton mozgó döntés kifejezetten bonyolult tud lenni. Javunkra szolgál azonban a tény, hogy ma már minden információ és szolgáltatás könnyedén elérhető, s ezek a folyamat értékeléséhez, az ország kiválasztásához és az új hatóságokhoz irányzott kérelmek benyújtásához is nagy segítségükre vannak; így a kihívás valójában mára jóval kisebb, mint volt. 
Indonézia, Brazília, Mexikó és Törökország csupán példák olyan feltörekvő gazdaságú országokra, melyeket gyakran elfelejtenek, ha a globális szabadalmakról van szó. Mindegyikük képviselteti magát azonban a világ 20 legnagyobb gazdasága között, méghozzá olyan demográfiai és makro-gazdasági jellemzőkkel, melyek igencsak vonzóvá teszik őket - de legalábbis annyira, hogy érdemes legyen számolni velük, ha szabadalomvédelmi stratégiákról van szó. 
Mindezek miatt természetesen érdemes átgondolni, hogy a külföldi bejelentéseinkre ráférne-e egy kis frissítés! 
 
 
 
 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr813361960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása