Szabadalmi blog

Guinness-rekord a szabadalmi hivatalban

2014. április 30. 15:14 - tobias_wutzli

A magyar szabadalmi (következmények nélküli) hivatal több mint 20 évig bírált egy szabadalmat, ezzel Bendzselék méltán pályázhatnak közigazgatási Darwin-díjra.


20-eves-szab.jpgA szabadalmi bejelentés már természetes halállal elhunyt, amikor a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalától megkapta az életmentő beöntést. Ezzel újabb csontváz esett ki a Bendzsel Miklós vezette SZTNH szekrényéből. Szegény kérelem 20 évet töltött sötét jogbizonytalanságban.

Mint sajnos ismeretes, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2010. január 1-je óta minden szabadalmi bejelentést válogatás nélkül azonnal beszkennel és belerak a 95 millió forintért fércelt puttonyába, amely puttony alatt az egyetlen nyílt adatbázisát értjük. Tette ezt azelőtt, hogy a bejelentéseket honvédelmi érdekből minősíthették volna. A puttony azonban 2012-ben kiszakadt, és több mint egy évig bárki beleláthatott, még az ipari kémek is. Akár államtitkokra is rá lehetett kukucskálni. Kár volt annyira sietni a digitalizálással, várhattak volna nyugodtan még egy hónapot, és akkor nem lettek volna veszélyben államtitkaink.

Más esetekben - mint láthatjuk - igen ráérős az SZTNH. Az Atlantai Egyetem 1992. február 20-án tett szabadalmi bejelentést: egy antivirális gyógyászati készítményre szeretett volna oltalmat. Életében már nem kaphatta meg. De halálát nem vírus okozta, végelgyengülésben múlt ki. Mivel egy szabadalom 20 évig tartható fenn, a bejelentés 2012. február  21-én természetes módon megszűnt. Az SZTNH már a boncasztalon, posztumusz adta át az oklevelet. 2012. február 24-re sikerült befejezniük a vizsgálatot, és 227823 szám alatt megadták a szabadalmat, szó szerint öregbítve ezzel hírünket Atlantában.

20-eves-rekord.jpg 

Szabad Álom

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr446099873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lutria 2014.05.01. 16:13:37

És mi lenne ha valaki olyan korszakalkotó szabadalmat adna be aminek a működését még a hivatal hozzáértői sem értenék meg,megvárnák amíg a tudomány hozzáfejlődik a találmányhoz x évtizedig?

röhögő 2014.05.01. 17:45:21

@lutria: Nyugodj meg, van ilyen. Van olyan amely sérti a második főtételt, mégis átengedte még a nemzetközi vizsgáló is, pedig még meg is jegyezték.
süti beállítások módosítása