Szabadalmi blog

Szabadalmi morzsák – a tündérpehely

2014. június 18. 10:55 - pintz

cotton candy.jpgLégies, habkönnyű mint a tündérek tánca. Mégis édes és az állaga hihetetlenül vattaszerű. A legörömtelibb pedig az, hogy EHETŐ! Habár nem ritkán mindenhez hozzáragad és a ruháról is nehéz levakarni, mégis gyermekek és felnőttek egyik kedvenc vásári finomsága. A vattacukorextra szerint: „a világ egyik legnagyobb illúziója“.

 

 

 

 

A vattacukor elődjének tekinthető „spun sugar“-t (magyarul: fonott vagy csurgatott cukrot) már a 16. és 17. századi receptkönyvek is megemlítik. Leginkább az olasz gazdagabb réteg kiváltsága volt. Ez a desszert valódi mestermunkának számított, hisz rendkívüli kézügyességet igényelt, és elkészítése is hosszadalmas volt. Ráadásul az alapanyaga, a cukor egészen a 18. századig luxuscikk volt.

Kézzel fonott vattacukor.jpg

Forrás: http://it.pinterest.com/pin/534098837030527278/

Majd két vállalkozó szellemű férfi Nashvilleből, William Morrison és John C. Wharton feltalálta azt a masinát, amelynél már tapasztalatlanabb gépkezelők is elboldogultak a puha, ehető pamacs készítésével. Érdekesség vagy leginkább nem véletlen, hogy az előbbi úr éppen fogorvos volt. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a vattacukor nem károsabb fogaink egészségére mint egy átlagos mai üdítőital. 1897-ben szabadalmaztatták. A centrifuga volt benne a legnagyobb újítás. Az elektromosan hajtott gép felolvasztotta a beleöntött cukorkeveréket, majd a forgásnak köszönhetően a centrifugális erő átnyomta ezt egy szitán, így könnyed szálak jönnek létre, amelyeket össze lehet gyűjteni egy papírra vagy egy karton tölcsérre.

Spinning-candy-floss-machine.jpg

Spinning_head_of_the_cotton_candy_maker.jpg

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Vattacukor

A nagyközönség számára 1904-ben debütált a St- Louis-i világkiállításon tündérpehely néven (fairy floss). Hihetetlen mennyiségű bevételre tettek szert a gép feltalálói – egy adagot a vásári belépő feléért árusítottak, mégis szinte minden látogató megkóstolta.

Kislányok vattacukorral.jpg

 Forrás: http://virtualisalberlet.wordpress.com/2011/12/07/ismertetoa-vattacukor-tortenete/

Tőlük függetlenül állítólag már Thomas Patton is feltalált egy vattacukorfonó gépet, ám ez még a hagyományos kézi eljárást utánozta, csupán hordozható volt, és gázzal működtették. 1900-ban mutatta be a Ringling Testvérek cirkuszának egyik előadásán. Aztán akadt még egy fogorvos, Josef Delarose Lascoux, aki saját rendelőjében árulta a fonott cukrokat. Azonban az ő találmánya nem kapott szabadalmat.

Ma már az egész világon elterjedt. Az Amerikai Egyesült Államokban a vattacukornak december 7-én külön nemzeti ünnepe van. Az angoloknál és a tajvaniaknál még vattacukor automatákat is találunk. De felfedezhetjük a legkülönfélébb variációkban: előrecsomagolt tasakokban, világító ledes pálcákon, virág formájában, avagy otthon is elkészíthetjük saját mini gépünkkel.

Jemen árus.jpg

Forrás: http://it.pinterest.com/pin/134263632613117920/

Nepál árus.jpg

 Forrás: http://it.pinterest.com/pin/474848354433553362/

Paksi Julianna
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi iroda
http://szabadalmi.hu/

Forrás:http://www.foodtimeline.org/foodcandy.html#cottoncandyhttp://www.nosalty.hu/ajanlo/arccal-rozsaszin-felhoben

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr16339707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ideasz 2014.06.19. 12:40:42

nem tudom...en ettol elhanyom magam.
süti beállítások módosítása