Szabadalmi blog

Újra schmittelt a BuzzFeed: repült a politikai szerkesztő

2014. augusztus 01. 17:56 - pintz

Ismét plágiumbotrányba keveredett a BuzzFeed. Az amerikai közösségi hír- és szórakoztató-portál kirúgta egyik politikai szerkesztőét, Benny Johnsont, miután két anonim twitter felhasználó rávilágított Johnson rendszeres plagizálására. A BuzzFeed saját közleménye szerint 500 cikkből 41-ben találtak olyan mondatokat, vagy kifejezéseket, melyeket Johnson a forrás megadása nélkül, vagyis a szerzői jog megsértésével használt fel.

17r76nlelwdo4jpg.jpg

Forrás: GAWKER

A manapság már óriási látogatói számmal rendelkező hírportál hét éve indult, akkor még egészen más profillal. Nem hírekkel és újságírással foglalkoztak, hanem a közösségi médiát célozva szórakoztató tartalmat kreáltak, főként vicces listáikról lettek híresek. („A 45 legerőteljesebb fotó 2011-ben”, „2011 25 legviccesebb AutoCorrectje”, „A 25 legfurcsább macska-alvópozíció”, „10 láma, mely azt kívánja, bárcsak modell lehetne”). Mára kezd felnőni a BF: komolyabb témákkal is foglalkozik és igyekeznek szórakoztató oldal helyett inkább mint hírportál befutni az interneten.

Az új térhódítással azonban új felelősségek is járnak 

Míg egy szórakoztatásra szakosodott komolytalan weblapon senkit se foglalkoztat igazán, hogy helyén vannak-e a hivatkozások (manapság nem is találni olyan szórakoztató témájú weblapot, ami teljesen jogtiszta), addig egy olyan oldalnak, mely hiteles hírlapként kívánja újrapozicionálni magát, meg kell felelnie az alapvető újságírói szabályoknak. Ezek közé tartozik az is, hogy a cikkek között plágiumnak nincs helye.

140726_buzzfeed_gty_605.jpg

Forrás: Politico

„Sokan vélik úgy, hogy egy weblap tartalma, megjelenése szabad préda, azt bárki lenyúlhatja. Nos, a szerzői jog a honlapokat is védi, ráadásul határokon túl is. […] Minthogy a szerzői jogi védelem általános jellegű és a szerzőt a mű keletkezésétől fogva megilleti bármilyen külön intézkedés nélkül is, ezért a honlapokon elhelyezett tartalmak (írások, fotók, videók) is a hatálya alá tartoznak. A honlapon való közzétételükhöz a szerző hozzájárulása szükséges.” – írja a szabadalmi.hu.

A szellemi tulajdon jól elkülöníthető egységekből tevődik össze. A szabadalmakon és védjegyeken kívül a szerzői jog is fontos részét képezi.

Nem egyedüli eset

Már több alakalommal is keveredtek plágiumba a BuzzFeed írói. 2012-ben kiderült, hogy Matt Stopera rendszeresen másolt tartalmakat, többek között az IMDB.com-ról, anélkül, hogy feltüntette volna, kitől másolta. 2013-ban pedig Tim Mills kavart port plágiumos cikkével. Ám ez az első alkalom, amikor a BF komolyan fellépett alkalmazottjával szemben. Ezzel is kifejezi, hogy a weblap immár mint színvonalas hírportál, az elfogadott újságírói normáknak megfelelően fog publikálni, és nem tűri a plágiumot dolgozói cikkeiben.

 

Hajnik Laura
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu 

 

Forrás: IPPro The Internet, BuzzFeed, GAWKER

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr796565759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FurryParadise · http://furryanimations.blogspot.com/ 2014.08.01. 20:38:17

Rádaásul még a Google is büntet a másolt tartalomért.
süti beállítások módosítása