Szabadalmi blog

MUTASD A GÉNTESZTED

2014. szeptember 25. 15:39 - pintz

avagy a genetika is az asztalra kerül Szellemi Tulajdon Világszervezetének mostani ülésén

A Szellemi Tulajdon Világszervezetének (World Intellectual Property Organization) 46. közgyűlése most zajlik Genfben. Az ilyenkor szokásos jelentések megvitatása és elfogadása mellett két kényesebb téma is napirendre kerül.

Az egyik a Formatervezési Mintaoltalmakról szóló Egyezmény (Design Law Treaty) előkészítési tárgyalásainak megindítása, mely már 2009 óta napirenden van, s a tavalyi közgyűlésen egyes részletei komoly vitákat keltettek.

génmanirépa.jpg

Amíg a szabadalom a műszaki megoldást védi, addig a formatervezési mintaoltalom külső jellegzetességet véd, a formatervező alkotását. Például, hogy milyen pofás egy készüléket rejtő doboz. Ebből következik, hogy a két oltalom egymással párhuzamosan is fennálhat bizonyos termékek esetében. Sőt, a formatervező alkotását művészeti alkotásként sok esetben a szerzői jog is védi. A sikertelen termékek mintegy 85%-ában a külső forma is okolható a kudarcért, írja Pintz György: Találd fel magad, avagy a siker szabadalma könyve. A formatervezés az egyik legfontosabb marketing eszköz, amely segít eladni a terméket. A sikerre azonban másoknak is fáj a foguk, ezért feltétlen ajánlott a jogi védelem. Az Apple termékek minimalizált és művészien letisztult kezelőfelületei olyan élményt adnak a fogyasztókna, amely a magas árak ellenére is vásárlásra ösztönzi őket. Az Apple méretére jellemző, hogy a készpénz tartalékából felvásárolhatná az amerikai autóipart (Ford + General Motors), és még maradna is néhány milliár dollárja a bankban.

Érdemes európai formavédelmet regisztráltatnunk! A közösségi mintaoltalom (Registered Community Design, RCD) nem csupán egy nemzet területén, hanem az egységes Európai Unió egész területén ad jogi oltalmat. Szemben a szabadalmi bejelentéssel ebben az eljárásban nincs újdonságvizsgálat, akár néhány hét alatt megadják, és akár 25 évig fenntartható. Magyar szabadalmi iroda is eljárhat az alicante-i engedélyező szerv előtt Spanyolországban.

Ha nem is a répa a fő csapásirány, de a másik nagy téma a Genetikai Információkról szóló egyezmény előkészületeinek megtétele. Itt komoly vitára lehet számítani, hiszen az Egyesült Államok hagyományosan megengedőbb például a génmódosított élelmiszerek tekintetében, mint az európai államok egy része.

örülttudos2.jpg

Ahogy az egész világon, úgy hazánkban is tiltja a jog az emberi dns-re, a génekre vonatkozó szabadalmak bejegyzését (1995.évi XXXIII. tv.). Feltalálás eredményét többnyire le lehet védetni, de nem a felfedezését. Az elmúlt évek szenzációs orvosi eredményeit viszont így gyorsabban lehet átültetni a gyakorlatba.


Ma már egy kuponos akcióval akár húszezer forintos áron is elérhető valamilyen génteszt. A nagyon olcsó „ráktesztektől” ugyan óva intenek a szakorvosok, de ezek a mindennapok részévé váltak pl. a biztosítási üzletágban is. Elgondolkodtató, hogy mennyi balesetet el lehetne kerülni, ha a címben is szereplő felszólításnak engedve, főleg a veszélyes munkakörökben ilyen szűrést alkalmaznának a munkáltatók.

http://humansarefree.com/2011/04/amazing-scientists-our-dna-is-mutating.html)

human dna.jpg

Az orvosi leletek rögtön felvetik a jogi és személyes adatkezelési nehézségeket: ki és milyen adatokat jogosult megtudni a génjeimben kódoltakról. A biztosító társaságoknak pl. mennyivel kényelmesebb (és extraprofitot hozó) úgy ajánlatokat tenni, ha eleve kizárhatják a legkockázatosabb betegségekre való hajlamot. Az ebben rejlő óriási potenciált rögtön felismerték az amerikai biztosítótársaságok. Az USA egészségügyi törvényének módosítása 2014. január elsejétől éppen ezért kifejezetten tiltja, hogy prémium, avagy kedvezőbb feltételű életbiztosítási csomagot ajánljon a biztosító a génteszt eredményeire alapozva. Ettől függetlenül természetesen semmi sem tiltja a társaságoknak, hogy az ajánlat elfogadása előtt kötelezzék az ügyfeleket géntesztek elvégeztetésére, hisz az eddigi kórtörténet vagy egyéb rizikófaktorok alapján eddig is előírhatták az orvosi vizsgálatokat.

Csirik Márton

Viola Zoltán

Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
http://szabadalmi.hu/elerhetosegunk/

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr446730883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morrancs 2014.09.26. 09:33:51

Azt ajánlom, nézd meg a Gattaca című filmet, aztán utána örüljél ennek annyira, ha még majd tudsz ....
süti beállítások módosítása