Szabadalmi blog

SZTRÁJK A SZABADALMI HIVATALBAN

2014. október 07. 14:32 - tobias_wutzli

Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) alkalmazottjai idén harmadszor hirdetnek sztrájkot Münchenben, de a hágai és berlini irodák is csatlakozhatnak hozzájuk. Az október 14-ére tervezett akció - amely lehet, hogy több napig is eltart - tiltakozik Battistelli elnök és vezetése ellen, pontosan egy nappal az EPO tanácsadó testülete, az ún. Adminisztratív Tanács ülése elé időzítve.

battistelli_president11.jpg

Battistellit az ezt megelőző két sztrájk ellenére újabb 3 évre nevezték ki. Pedig arra felé nem tűrik szó nélkül a sztrájkjog és a szabad véleménynyilvánítás korlátozását. A múlt hónapban a Transparency International civil szervezet felajánlotta közvetítő szolgálatait az Adminisztratív Tanácsnak, miután az alkalmazottak megkeresték őket. Választ még nem kaptak, adószámuk is még megvan.

Az EPO kezeli az európai szabadalmi bejelentéseket, illetve a nemzetközi szabadalmak kutatása is jórészt ott folyik. Az európai szabadalmakról a „Találd fel magad - avagy a siker szabadalma” c. könyvben olvashat többet.

Kísértetiesen hasonló a helyzet Budapesten

Úgy látszik a szabadalmi hivatalok vezetése sokszor termel ki kiskirályokat. A magyar elbírálók is sokszor elégedetlenek, itt azonban már csírájában elfojtják a vezetés számára kínos hangokat. A dolgozók elképzelhetetlennek tartják, hogy hasonló tiltakozást merjen bárki is szervezni.

bendzselmiklós.jpg

A legelégedetlenebbek azonban a magyar fejlesztők. A volt hivatali KISZ-titkár, Bendzsel Miklós által irányított Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ugyanis több mint egy évig tette elérhetővé magyar szabadalmi titkok százainak iratait, amint azt a Rendőrség és az ombudsman is megállapította. A magyar szabadalmi botrányról itt olvashat többet.

A hibát a szabadalmakkal foglalkozó Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület 2013 augusztusában jelentette az SZTNH felettesének, a KIM-nek. Közjegyzővel hitelesítették a lekérdezéseket, ez került bizonyítékként a minisztériumhoz. Az INDEX szerint: „Ez olyan, mintha a bankunk netes felületén átírhatnánk a a böngésző címsorában (ahová például éppen az van írva, index.hu/tech/dátum/ennek a cikknek a címe) egy számot, és máris másvalaki bankszámlájában találnánk magunkat. Ezzel a hivatal teljesen kiszolgáltatta a rábízott adatokat ipari kémek felé.

Bendzsel Miklós ellen eddig még fegyelmi sem indult, mert a KIM már leváltott helyettes államtitkára őt bízta meg azzal, hogy vizsgálja ki az ügyet. Bendzsel tehát saját magát vizsgálta, hiszen a hivatal szabályzata szerint ő a felelős az információbiztonságért. A bejelentő civil szervezet ellen Bendzsel lejárató kampányt szervezett. A kormány és a Rendőrség még nem zárta le az ügyet, hanyag kezelés alapos gyanúja állhat fenn. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr456766693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása