Szabadalmi blog

Mi van a GYÖKÉRZÓNÁDBAN?

2014. október 13. 14:07 - tobias_wutzli

avagy A ’.index’ domaint az INDEX is megvehette volna potom 180 millióért !

2015 első felében a Philips forgalomba állítja a legfelső szintű domainnevét, a  .philips (dot com philips)-et. Egy új domain népszerűsítése és felfuttatása időigényes feladat még egy Philipsnek is:

  -  A technikai problémák, esetleges ütközések kiküszöbölése után kezdődik csak a kemény munka – nyilatkozta a cég, - biztosítanunk kell, hogy a  .philips az ügyfeleinkkel, partnereinkkel való kapcsolattartás sikeres eszköze legyen, és egészében a társadalom hasznára váljon.

gtld.jpg

Mit kell tudnunk a legfelső szintű általános domainnevekről? (gTLD=generic top-level domain)

Az Internet összehangolt működéséhez az IP-címeken kívül a domainneveket is nemzetközileg szabályozott formában adják. A Domain Name System, azaz DNS gyökérzónájában találjuk a gTLD-ket pl. eddig a legismertebbek a .com vagy a .net. Az ICANN amerikai nonprofit szervezet felügyeli a szabályozást, 2012-ben kezdődött az igények befogadása, és egy év alatt kb. 2000 –et fogadtak be. Több mint 250 pedig már üzemel (marketing, email, gratis, cool stb.).

A kérelmek benyújtásának első köre már lezárult, az odaítélés előtt alapos szakmai vizsgálatot tartanak. A második körben valószínűleg olcsóbban is lehet majd új gTLD-hez jutni, akár Magyarországon is elindítható a Pintz és Társai Szabadalmi és Védjegy Irodán keresztül.

Csak blikkfangos reklám vagy másra is jó?

Az ICANN szerint lendületet adhat a piaci versenynek, elősegíti az innovációt, megmozgatja a kreativitást, és új lehetőséget biztosít az üzleti világnak. Az ICANN-nek és a hasznosításban résztvevőknek okvetlen óriási profitot nyújt, hisz az igénylés díja 185.000 $ = 44 MILLIÓ HUF ! A teljes költség ügyvédi-eljárási díjakkal felmehet akár 800.000 $-ra is, de ha valaki elad mondjuk a  .budapest  gTLD-jéből egymilliót, az évi 10 milliót hozhat neki. (pl. legjobbkocsma.budapest) A  .budapestet ugyan megvette egy virgin-szigeteki domainbróker, de biztos jobban ért az üzlethez, mint a Budapesti Önkormányzat. A „.budapest” típusú domainvégződések értékesítését és üzemben tartását a szerencsés karibi cég üzleti alapon fogja végezni, a vele kötött szerződés alapján a Fővárosi Önkormányzat is részesül a bevételekből („legalább 35 %-át” Budapest Főváros Önkormányzatának juttatja majd).  A  .blog –ra már kilencen nyújtottak be igényt, de kelendő a  .music,  .news,  .beer vagy a  .money domain is. Az elő-regisztráció is folyamatban van, így pl. a  .budapest esetében: god.budapest, new.budapest és in.budapest is foglalt már. Isten segítsége, azaz „god.help” még 32 €-ért a miénk lehet két évre.

A budapest domainből persze bevásárolhat minden joggal az US Georgia állambeli Budapest város is.

bpmemorygeorgia.jpg humuseumbpgeorgia.JPG   

1888-ban egy nagybirtokos 200 magyar borászatban dolgozó családot költöztetett be, akik három településüket a fővároson kívül Nyitrának és Tokajnak nevezték el. Mára sajnos már csak a helyi múzeumban találhatóak emlékek az ősökről, akik eltűntek a nagy olvasztótégelyben.

Az AXA biztosító volt az első a nagy cégek közül, amely idén áprilisban bejelentette .axa gTL domainjének csatasorba állítását, de pl. a hungary.axa még nem működik. Nagy nemzetközi márkák foglaltak le 600-at az eddigi 2000 gTLD-ből, köztük a Google, Gucci és a KPMG. „A közhiedelemmel ellentétben a domain nevek ’nem eladóak’, azt csupán használatba kaphatjuk az Internet Szolgáltatók Tanácsától. Az egyedi internetes azonosító regisztráltatásával azonban nem szerzünk kizárólagos jogosultságot a domain névre. Amennyiben az adott márkanevet a világhálón is magunkénank akarjuk tudni, akkor azt be kell jelenteni védjegyoltalomra – olvashatjuk a „Találd fel magad avagy a siker szabadalma”(2014) c. könyvben.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr436787055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása