Szabadalmi blog

Az ISIS egy csoki gyártót is kicsinált

2014. október 31. 15:33 - pintz

A szabadalmi blog egy korábbi cikkében is szó volt már arról, hogy ISIS védjeggyel mennyi termék és szolgáltatás elérhető: software, gyógyszergyártó cég, de akár még innovációs központ is. Az ISIS-ről azonban manapság más jut eszünkbe… Az elképesztő kegyetlenkedéseiről elhíresült szunnita terrorszervezet miatt most egy csoki gyártó vállalat kényszerült névváltoztatásra.

isis-csoki-vedjegy-2.jpg

Forrás: ISIS Chocolates

A belga csokoládévállalat ráadásul most másodszorra változatott nevet. Korábbi, ’Italo Suisse’ védjegyről azért váltott az ISIS-re a brüsszeli cég, mert már nem volt közvetlen kapcsolata Olaszországgal vagy Svájccal, csupán alapítójuk még e helyeken tanulta mesterségét.

Csakhogy jött egy kis kellemetlenség...

2014 nyara óta több külföldi viszonteladó is jelezte a cégnek: nem kívánja tovább árusítani a termékeket, mivel a fogyasztókban az ISIS név a Szíriában és Irakban kegyetlenkedő fegyveres terrorszervezetre asszociálva erősen negatív képzeteket idéz.

isis-terrosists-trademark-rebrand.jpg
Forrás: Telegraph

A cég marketing menedzsere úgy nyilatkozott, hogy soha nem választották volna a márkának ezt a védjegyet, ha tudják, hogy egy terrorszervezet is e név alatt fut majd.

A vállalat így újabb nevet és így védjegyet is cserélt, hogy elkerülje a további negatív képzettársításokat. Jelenlegi, másodjára változtatott neve Libeert lett, a cégtulajdonos családnevét reprezentálva:

 

libeert-vedjegy-valtas.PNG

 

Forrás: ISIS Chocolate


Amikor egy védjegy hígulásnak indul

Az iménti eset tökéletes példája a védjegyhígulás fogalmának, melyet akkor használunk, ha a védjegy elveszti értékét, és mindez a védjegyjogosult hibáján kívül történik, egy külső ok miatt. „Hasonló helyzetben érdemes mérlegelni, hogy védjegyünk mekkora veszteséget szenved el adott, külső negatív tényező következményeképp. Ha úgy véljük, a védjegy értékéhez viszonyítva nagy az elszenvedett veszteség, megéri elgondolkodni annak megváltoztatásán. Mindenesetre feltétlenül érdemes szakember véleményét is kikérni.” – olvashatjuk a szabadalmi blogon.

A beszállítóktól érkező visszajelzések miatt a belga csoki gyártó esetében a névváltás elkerülhetetlenné vált.

isis-csoki-vedjegy-3.jpg
Forrás: ISIS Chocolate

Más is váltott már

ISIS-archer-vedjegy.jpgKorábban - szintén októberben - az Archer nevű amerikai tévésorozat kényszerült száműzni a sorozat kulcspontját jelentő ISIS kifejezést, az “International Secret Intelligence Service” megfeleltetését, noha ők azt már öt évvel a terrorszervezet megalakulása előtt ezt használták.

Védjegybitorlás

A védjegyhígulás egyik kiváltó oka lehet a védjegybitorlás is. Termékünk rossz minőségű másolata vagy épp termékünk webshopokban, nyomott áron történő értékesítése is ebbe a kategóriába sorolható. Mivel a védjegytulajdonos érdeke, hogy brandje erős maradjon, ezért bevett szokás a bitorlókkal szembeni fellépés. Ehhez nyújt kiváló segítséget a védjegyfigyelés.

Olvassa el ezt a könyvet, ha szeretne többet megtudni a védjegyek érdekes világáról.

 

Gecsényi Márta/Orbán Emese
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu

 

Forrás: WIPR

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr366851567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2014.11.01. 11:11:29

ISIS Intercity-vel mi lesz?

paraszthajszal 2014.11.01. 12:40:27

Semmi gond, átnevezik Íziszre, azzal már végképp senkinek nem lehet baja. Amúgy fura, de a terrorszervezet nevét az amerikaiak pont úgy ejtik, mint az ókori egyiptomi istennőét. Utóbbinak is nevet kellene váltania, mert nem jó a brandje!
süti beállítások módosítása