Szabadalmi blog

Ezt a szabadalmat még Széles Gábor is megirigyelné

2014. november 27. 13:22 - pintz

A feldolgozott szemétből kinyert fúziós energiával hajtott autók kora bizony még várat magára, Marty Mcfly sem fog kipattanni egy plutóniummal működű fluxuskondenzátorral üzemeltett időgépből, de a „Vissza a jövőbe”-trilógia rajongói megnyugodhatnak: a légdeszka megérkezett! Energiacella ide vagy oda, a találmányt még talán Széles Gábor is megirigyelné.  

kép1.PNG

A kaliforniai Arx pax fejlesztőcsapata minden gördeszka-rajongó geek álmát megvalósította egy csapásra, mikor kifejlesztették a Hoverboard légdeszka prototípusát. A találmány működési elve a mágneses erőn nyugszik: a deszka aljára szerelt négy darab mágneses motor gondoskodik arról, hogy a Hendo Hoverboard közel 2,5 centiméterrel lebegjen a föld felett. Noha ez nem tűnik soknak, a deszkások így is a fellegekben érezhetik majd magukat, hiszen a gördeszkákkal ellentétben itt nincs gördülési ellenállás; ráadásul a légdeszkát már-már körhintaszerűen körkörös irányba is mozgathatjuk csípőnkkel és lábunkkal.  

Ehhez hasonló ötletes szabadalmakat, örökmozgókat találsz még a „Találd fel magad, avagy a siker szabadalma” c. új könyvben is. Fontosabb ennél, hogy ott azt is megtalálod érthetően, ami a jó találmányok levédéséhez szükséges.

A deszka jelenlegi, immár tizennyolcadik prototípusának meghajtása nem sokban különbözik a mágneses lebegővasutakétól: a motorok mágneses erőteret generálnak önmaguk és a talaj között, gravitációt meghazudtoló levitációra késztetve a deszkát, amely 140 kg-t képes mozgatni körülbelül 15 perc erejéig. Ez az időtartam nem tűnik soknak, de még mindig viszonylag hosszú; ha figyelembe vesszük, hogy Marty Mcfly közel két perc alatt rázta le üldözőit egy ilyen eszközzel.

kép2.PNG


A lebegésért ugyan a mágneses teret generáló motorok felelnek, de igen, a deszka mozgásban tartásához a lábunkat kell használnunk, ugyanazzal a mozdulatsorral operálva, mint a hagyományos, kerékkel szerelt gördeszkák esetében. A motorok mágneses erőt termelnek, de ennek előfeltétele, hogy a deszka alatt fémfelület legyen. Itt bontakozik ki a találmány egyik legnagyobb hiányossága; a légdeszkát csak fémből épített pályán használhatja a vásárló. Mindezzel együtt maga Tony Hawk is csúszott (lebegett) egy párat a deszkán, ha neki tetszett, a mi arcunkra is mosolyt csal majd az ügyes találmány.

A cég a Kickstarter közösségi adománygyűjtő, befektetői oldalon keresztül beszedett forrásaiból fejleszti az eszközt, ráadásul kész látványterveket is készít a légdeszkához megfelelő komplett parkokról, amelyek leginkább egy-egy futurisztikus gördeszka-pályára hasonlítanak.

A szabadalmak lényege, hogy kizárólagos jogot adnak a feltalálónak, illetve annak, akinek az licencet engedményezett. Egy szabadalmat érdemes márkanévvel, védjeggyel is ellátni, mert az a legjobb piaci versenyeszköz. Amennyiben úgy véled, hogy sikerült feltalálnod Darth Vader fénykardját , akkor szabadalmi ügyvivők tudnak rá kizárólagos jogot szerezni.

A Hoverboard-on kívül más, szintén érdekes találmányt is kínál a cég: megrendelhetjük többek között a Whitebox Developer Kit nevű termékcsomagot, ami a Hoverboard légdeszkát életben tartó összes technológia fejlesztését és újítás tartalmazza, s amelyet kifejezetten fejlesztőknek, feltalálóknak és kísérletező kedvűeknek ajánlanak.

A Hover környezetbarát és innovatív világszemléletét jól jellemzi az álláspontjuk, mi szerint a légdeszkát működtető, mágneses erőteret kihasználó technológia a cikkben tárgyalt termék Alfája és Omegája: ezzel a fejlesztéssel a közlekedésben és az építészetben használt megoldások is forradalmasíthatók. 



Hederics Viktor
Pintz és Társai
Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda
www.szabadalmi.hu

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr326937335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása