Szabadalmi blog

Herrike, vigyázz a kockádra, még lenyúlják!

2014. december 30. 21:20 - pintz

"Ha nem vigyázol kisfiam a kockádra, akkor bármelyik dán vagy lett asztalos bácsi legott magáévá teheti!" És így is lett. Megszületett a LEGO.
1.PNG

Londonban a Fisher papának igaza lett. Harry Fisher, aki a ma LEGO-nak nevezett építőkocka-játékot valójában feltalálta nem védte le Dániában, ahol az így közkinccsé, azaz bárki számára szabadon felhasználhatóvá vált. Találmányát csak Angliában és Svájcban védte le. A kép bal oldalán Fisher svájci szabadalmának képe látható. A képen kiemeltük az angol elsőbbségi bejelentés 1939-es napját. Ole Kirk Kristiansen ácsmesterből lett előbb fajáték, majd műanyagjáték készítő. Jó szemmel figyelt fel a sokoldalú építőkockára, és 10 évvel Fisher után elkezdte gyártani. Első kockáit a kép jobb oldalán tüntettük fel. E kocka képe ma is megtalálható a LEGO honlapján. Megfigyelhetjük, hogy a LEGO kocka egy az egyben azonos a találmány által védett kockával. Kristiansen a Fisher szabadalom lejártáig nem árulta a kockákat Angliában és Svájcban.

A LEGO megalapítója, Kristiansen teljesen korrektül járt el. Jó lenne, ha példát vennénk róla! Nem mindig a feltalálóé a siker, hanem sokszor azé, aki sikerre viszi a találmányt. Még akkor is, ha az egy "lenyúlt" találmány. Szőke kapitány - alias Lúzer Elek, hiába háborog videójában, hogy ellopták "nagy energiagépét", jobban kellett volna védje! Csak az anyagi tulajdont védi automatikusan a törvény, a szellemi tulajdon védelméről nekünk kell gondoskodni. E gondoskodás nem más, mint a szabadalmi levédés. Azonban a levédés is kevés, mert a szabadalmat meg is szabad kerülni. Ebből következően csak a jó szabadalom ér valamit. A teljes Lego-sztori az új szabadalmi könyvben olvasható.

Tekintve, hogy a szabadalmi terület művelői és irányítói inkább misztifikálják a szabadalmakat széles körű felvilágosítás helyett, a magyar feltalálók még sokszor abban a tévedésben vannak, hogy találmányuk akkor is védve van, ha megvan a szabadalmi hivatali színes védelmi okirat. Valójában nem az okirat véd, hanem az okirathoz tartozó szabadalmi igénypont. A szabadalmi igénypontot viszont egy profi szabadalmi ügyvéd sokszor könnyen meg tudja kerülni, ha azt nála kevésbé profi vagy netalántán maga a feltaláló fogalmazta. Lúzer Elek, aki a villát is feltalálta megszerezte a szabadalmi oltalmat a háromágú étkezési eszközre. Nagyon meglepődött, amikor versenytársa Hochstapler kijött a négyágú villával. Pedig elég lett volna háromágú helyett legalább kétágú étkezési eszközt írjanak a szabadalmi igénypontba.

Ha ilyen egyszerű a jó védelem, akkor a kreatív magyar népnek kellene vezetnie az innovációs versenyben?

Bár így lenne. Valójában a legtöbb ország jobban áll szabadalmi téren. Nálunk a szakember is kevés, meg a magyar megbízó is. Munka ugyanis kevés van, mert a jó szakembert nem tudja megfizetni sok magyar feltaláló. Az egy főre eső nemzeti szabadalmi bejelentések száma nálunk csupán a világátlag hatoda. És a világátlagba Afrikát is beszámítottuk. A szabadalmi hivatal (SZTNH) pedig vészcsengő helyett, maga a vész. És nem csak azért, mert nem tudta megőrizni a feltalálók titkait. Elnökük az innováció döntéshozóit is félrevezeti, sikernek álcázva kudarcát. Amíg a világ szabadalmi bejelentésekben mért növekedése 10 %-os, addig nálunk a múlt évben 7 %-os volt a csökkenés. Az elnök ezt a csökkenést duplázódásnak állította be. Tekintve, hogy idén további kb. 10 %-os a csökkenés, már várjuk az elnök sajtótájékoztatóját a triplázódásról.

A magyar innováció csak akkor lesz eredményes, ha a fejlesztők, feltalálók jól meg tudják védeni fejlesztésük gyümölcsét. Ez addig nem fog menni, amíg horribilis összegbe kerül a professzionális védelem. Akkor leszünk eredményesek, ha magunkat meg tudjuk védeni. E védelemhez már készül a SZEGÉNYEK SZABADALMA, amely a magyar fejlesztők számára gyakorlatilag ingyen teszi hamarosan elérhetővé a szabadalmi bejelentést. A magunk megvédésén túl pedig tanuljunk a LEGO történetéből. Külföldi versenytársaink szabadalmi mulasztásaiból sikert kovácsolhatunk. Siker esetén pedig már kit érdekel, hogy ki találta fel az első kockát.

Békés Újesztendőt kívánunk blogunk több mint kétszázezer olvasójának!

Pintz és Társai Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr897008519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása